Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 11420222 Постинги: 8843 Коментари: 148
Постинги в блога от 06.02.2012 г.
image  
Десерти  
видяна 2277 пъти   Гласувай: 4.0 от 8 Гласа
Необходими продукти
  • прясно мляко - 2 ч.ч. топло
  • мая - 1 пакетче
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 броя
  • захар - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • лимони - настъргана лимонова или портоколава кора
  • масло - 2 с.л. чисто
Приготвяне на Tесто за понички

Разтворете маята в чаша топло мляко. Пресейте брашното и заедно с яйцата, захарта, щипка сол, лимоновата кора, маслото и 2 ч.ч. мляко замесете средно меко тесто.

Оставете го на топло да втаса и да удвои обема си, след което го разточете на кора с дебелина около 2 см. С помощта на чаша изрежете кръгове. Оставете отново да втасат за половин час.

Загрейте мазнина в тиган или фритюрник и равномерно запържете поничките. Отцедете ги върху скара с кухненска хартия отдолу. Поднесете ги с пълнеж от крем, мармалад, солена плънка или поръсени с пудра захар.


Категория: Забавление
Прочетен: 679 Коментари: 0 Гласове: 2
Греховни пирожки Posted on април 11, 2010

imageНеделя е и обикновено в такива дни се събуждам с желание да направя нещо вкусно за закуска като от едно време – мекици, палачинки или пирожки.

Съвсем случайно преди време попаднах на рецепта за пирожки в блога Щъркелово гнездо и не можах да се въздържа да не я изпробвам веднага.

Като бях малка майка не ми даваше да ям пирожки, защото били мазни, застояли, кой знае в какво олио ги били пържели и т.н.  Трябва да си призная, че още тогава бях съгласна с нея и си ядях леко сухия сандвич със салам, масло и краставичка, който тя ми приготвяше за училище всеки ден.

Но истината е, че като възрастен изпитвам голям „глад“ за неща, които са ми били забранявани в детството.  Преди години изпитвах голям глад за  чипс.  Чипсът също беше от забранените храни поради причините изброени по-горе за пирожките.  За това като отидох в университета, т.е. физически надалеч от родителското тяло, съм изконсумирала толкова чипсоподобни храни, че не ми се мисли.  След като им се наситих (което отне май няколко години), спрях да ги ям.

Макар да съм радетел на здравословното хранене, не знам доколко е ефективно да спираме някой да яде това, което му се яде.  След време му се връща тъпкано.  Като при мен с чипса.  А онзи ден и с пирожките.

imageКато видях рецептата за пирожки бях абсолютно убедена, че трябва да си ги направя.  Не ми трябваше много да се убедя, че след като ги правя в къщи, няма как да са вредни.  Така на бърза ръка с голямо вдъхновение бяха направени, а по-късно и унищожени 10 пирожки (ок, не ги изядох всичките.  И. ми помогна).

Тестото се оказа много подобно на това за самосите, а и самосите пържа, но без цялото чувство за вина, което съпровожда консумацията на пирожки.  Но пусти му ум, ядеш си пирожките и се чувстваш мошеник.  Даже си изброих на ум, че не пия, от години не пуша, само здравословна храна ям – имам право на малко пирожко прегрешение!

Та ето какви спомени и емоции събуди правенето на едни обикновени пирожки, които се получиха много хубави и вкусни.  Досущ като онези от училищната лавка като поизстинат, но по-полезни някак :).

Ето и рецептата:

Пирожки

рецепта на labrex

за 10 пирожки

1/2 ч.ч. кисело мляко

1 малко яйце

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 с.л. олио

1 ч.л. (5 г) бакпулвер

2-2 1/2 ч.ч. (260 г) брашно

около 100 г сирене

imageВ купа смесвам млякото, яйцето, захарта, солта и олиото.  Разбивам с тел и замесвам тесто с пресятото с бакпулвера брашно.  Тестото е по-скоро меко, може да се лепи тук-там по ръката.

Леко набрашнявам плота и оформям тестото на руло, което разделям на 10 равни части.  Всяка част премесвам леко, за да се оформи топче, след което започвам с длани и пръсти леко да го разтеглям докато стане тъничко, но да не се къса, нито да е прекалено тънко.  Слагам натрошено сирене в средата и с пръсти прилепвам двете срещуположни страни докато се получи нещо като руло.  Леко го „преточвам“ с ръце, за да стане равномерно широко на всякъде (като кебапче, както се казва в оригиналната рецепта).

Пържат се в загрята мазнина по няколко минути от всяка страна докато станат златисти.  Вадя върху домакинска хартия.  От тук нататък знаете как да си ги консумирате :).

image
Категория: Забавление
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове: 0
06.02.2012 15:37 - Милинки * Milinki
Категория: Забавление
Прочетен: 1390 Коментари: 0 Гласове: 1

Козуначни пиленца image Продукти:

  • 550 г брашно тип 500
  • 7 г суха мая
  • или 21 г прясна мая
  • 200 мл прясно мляко
  • 150-200 г захар
  • 3 яйца
  • 125 г краве масло

щипка сол
настъргана кора от лимон
стафиди Приготвяне:

• В средна купа се разбъркват 125 мл прясно мляко заедно с 1 с. л. захар и 2-3 с. л. брашно.
• Бърка се до еднородно състояние, след което се покрива и се оставя на топло за 20-30 минути.
• Яйцата се разбиват заедно със захарта и солта.
• В голяма купа се пресява останалото брашно, сипват се яйцата, останалото мляко и настърганата кора от лимон.
• Прибавят се закваската и мекото масло.
• Омесва се гладко тесто.
• Покрива се и се оставя на топло за 1-2 часа или докато увеличи обема си два пъти.
• Тестото се премесва един път по време на втасването.
• Втасалото тесто се разделя на еднакви парчета, които се оформят като топки.
• Всяка топка се разточва на фитил, който се връзва на възел.
• Единият край се оформя на главичка, като се прави носле.
• Очите се оформят от стафидите, които се забождат леко.
• Другият се прави на плоска опашка, като с ножица или нож се оформят докрай.
• Така приготвените пиленца се поставят в тава за печене.
• Оставят се да втасат повторно за 15-20 минути.
• Намазват се с разбит жълтък.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Козуначните пиленца се пекат 10-15 минути до златист цвят. Добавено на: 16.04.2011, видяна 189 пъти
Етикети: козунаци, питки и хлебчета, ВЕЛИКДЕН
Категория: Забавление
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове: 1
06.02.2012 11:31 - Блат за торта

 
 

 

Блат за торта (пандишпан) image   Порции Рейтинг  image Време за приготвяне Общо време

20 минути
  Продукти: 2 бр. яйца 180 г захар 160 г брашно тип 500 1/2 пак. бакпулвер     Приготвяне: 1. Отделят се белтъците от жълтъците
2. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол
3. Жълтъците се разбиват отделно със захарта и 7 с.л. вода
4. Към тях се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера и ароматизатор по избор (ванилия, лимонова кора, есенция)
5. Накрая внимателно се прибавят белтъците
6. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма или тава
7. Блатът се пече, докато леко порозовее и клечка, забодена в средата не излезне суха, без полепнало по нея тесто
8. Блатът се оставя да изстине върху решетка и може да се сиропира най-рано 6 часа след изпичането му, за да не се разкашка
9. Изстиналият блат се разрязва с конец на две или три части.
Забележка: към брашното може да се добави 1 с.л. какао, за да се получи какаов блат, тогава количеството брашно се намалява с 1 с.л.
Категория: Забавление
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове: 1
Основен блат за торта
Продукти за 3 порции

4 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
ванилия
масло за намазване на формата

image
Метод на приготвяне

Яйцата се разбиват с миксер. Постепенно се прибавя захарта, като непрекъснато се разбива. След това на части се прибавя и пресятото брашно. Накрая се добавя ванилията. Разбива се с миксер, докато сместа стане гладка и се образуват балончета по повърхността. Готовата смес се разделя на 3 части. Всяка част се изпича за около 10-15 минути във фурна загрята на 220 градуса. За да се отлепят лесно готовите блатове, горещата форма се слага върху студена повърхност (например мокра кърпа).

Бележки Този блат можете да се използва като основа за различни видове торти и в комбинация с различни кремове, ядки и украси.
Категория: Забавление
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове: 0
4 яйца, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. брашно, 1 амонячна сода, 1 с. л. кисело мляко  - яйцата и захрта се разбиват до побеляване, добавят се брашното, содата (смесена с киселото мляко). Пече се в намазана с масло и поръсена с брашно форма. Фурната е загрята предварително до около 250 градуса, времето за печене е около 25 мин. след като изстине, блатът се реже на две. Сиропира се, а плънката и украсата е въпрос на вкус и фантазия.
П. п. Блатовете се сиропират като изстинат, иначе няма да ядеш торта, а реване.
Категория: Забавление
Прочетен: 1450 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 11420222
Постинги: 8843
Коментари: 148
Гласове: 2522
Архив
Календар
«  Февруари, 2012  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829