Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2012 13:16 - Домашен козунак
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 751 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.04.2012 13:17


Домашен козунак

image

Все повече хора предпочитат да замесят домашни козунаци, отколкото да се доверят на тези от магазина. Това показват последните социологически изследвания. Тази година близо 20% от българите ще месят козунаци. Ако и вие сте сред тях, значи трябва да опитате някои от следващите рецепти.

Домашен козунак със стафиди
Продукти:
5 яйца, 1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко, 1 и 1/2 ч.чаша захар, 1 ч.ч. разтопено масло, 1 кг брашно, мая, настъргана лимонова кора, стафиди, 1 жълтък
Начин на приготвяне: Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно. Яйцата се разбиват с останалата захар. Прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон. Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес. Замесва се тесто, намазва се с масло и се оставя да втаса на топло. Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата. Тестото втасва за втори път. Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица. Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре. След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.

image

Козунак по гръцки
Продукти:
7 гр суха мая, 125 мл прясно мляко, 60 гр краве масло, 1/2 ч. л. сол, 60 гр захар, 375 гр брашно, 1 ч. л. анасон, 1 яйце, 1 ч. л. настъргана кора от портокал; За намазване: 1 яйце, 1 с. л. прясно мляко, 1 с. л. сусам, 1 с. л. начупени бланширани бадеми, 1 с. л. захар
Начин на приготвяне: Маята се размива с 2 с. л. топла вода. Оставя се за 10 минути встрани. Млякото, маслото, солта, захарта и кората на портокала се загряват в малка тенджера, докато не се разтопи маслото. Брашното се пресява заедно с анасона в купа и се прави кладенче, излива се маята, млечната смес и след това яйцето. Омесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се и се оставя на топло да втаса, докато не увеличи обема си два пъти. Тестото се разделя на три еднакви къса и се оформят цилидрични "фитили", от които се сплита козунак. Отгоре се намазва с разбито яйце с мляко и се поръсва със захар, бадеми и сусам. Покрива се с намаслен плик и се оставя да втаса още веднъж. Фурната се загрява на 175 С. Пече се 35-40 минути.

Козунак с локум
Продукти:
5 кг брашно, 1.5 кг захар, 16 яйца, 1 л прясно мляко, 1 кг мазнина, 80 гр прясна мая, 200 гр стафиди, 2 кутии лимонови резенки, 2 кутии локум, бадеми, лимонова есенции, сол
Начин на приготвяне: Маята се забърква с 1 с. л. захар, 1 с. л. брашно и 2 с. л. мляко. Оставя се на топло да втаса. Жълтъците и белтъците на яйцата се разделят и се разбиват поотделно, като белтъците се правят на гъст сняг. В голям съд се сипва брашното. Към него първо се прибавя мазнината, после щипка сол, жълтъците, млякото, лимоновата есенция, стафидите, нарязаните лимонови резенки и локум. Накрая се слагат белтъците и маята. Всичко се разбърква и омесва така, че тестото да стане по-меко и леко. Оставя се на топло да втасва. След това се разделя на топки, които се оформят на фитили и се оплитат на плитки. Поставят се в намазнени предварително тавички и се оставят да се вдигнат още веднъж. Отгоре се намазват с жълтък, украсяват се е бадеми и се слагат да се пекат в умерена фурна.



 


Тагове:   домашен козунак,


Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12303407
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930