Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 09.03.2012 21:54
Пилешките продукти в търговската мрежа съдържали опасна бактерия, която поставя в риск потребителите
Пилешкото месо на пазара, което е в суров вид все повече върви „в комплект” с бактерия, която предизвиква диария, висока температура и стомашни болки, и то сред потребителите в страните от ЕС, стресират данни от доклад на Европейската агенция за безопасност на храните.
Опасната зараза от кампилобактер разболява пета поредна година и отбелязаните случай на засегнати са нараснали.
Европейската агенция за безопасност на храните в Италия и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията в Швеция не могат все още да установят причините, които предизвикват широкото разпространение на заразоносителя. В момента специалисти се борят да открият необходимите мерки за контрол на бактерията на различни фази в хранителната верига.
Добрата новина от доклада е, че заразата салмонела е все по-малко вероятна: 99 020 са засегнатите през 2010 г. спрямо 108 618 през 2009 г. Намалели са случаите на зараза и с бактерията листерия, но пък в доклада шига-токсин, продуциращи Ешерихия коли е разболяла до 4000 през 2010 г. спрямо 3573 през 2009 г. По неведоми пътища най-уязвими са консуматорите в Германия и Холандия.
За съжаление рисковите продукти са довели и до фатален край. Двадесет и петима заразени са починали в резултат на заболяване, предизвикано от консумация на хранителни продукти през 2010 г., от които 16 – от салмонела и 4 от листерия.
Надежда Димитрова
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69