

Пилешкото месо на пазара, което е в суров вид все повече върви „в комплект” с бактерия, която предизвиква диария, висока температура и стомашни болки, и то сред потребителите в страните от ЕС, стресират данни от доклад на Европейската агенция за безопасност на храните.
Опасната зараза от кампилобактер разболява пета поредна година и отбелязаните случай на засегнати са нараснали.
Европейската агенция за безопасност на храните в Италия и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията в Швеция не могат все още да установят причините, които предизвикват широкото разпространение на заразоносителя. В момента специалисти се борят да открият необходимите мерки за контрол на бактерията на различни фази в хранителната верига.
Добрата новина от доклада е, че заразата салмонела е все по-малко вероятна: 99 020 са засегнатите през 2010 г. спрямо 108 618 през 2009 г. Намалели са случаите на зараза и с бактерията листерия, но пък в доклада шига-токсин, продуциращи Ешерихия коли е разболяла до 4000 през 2010 г. спрямо 3573 през 2009 г. По неведоми пътища най-уязвими са консуматорите в Германия и Холандия.
За съжаление рисковите продукти са довели и до фатален край. Двадесет и петима заразени са починали в резултат на заболяване, предизвикано от консумация на хранителни продукти през 2010 г., от които 16 – от салмонела и 4 от листерия.
Надежда Димитрова
2. kvg55
3. varg1
4. zahariada
5. mt46
6. planinitenabulgaria
7. getmans1
8. iw69
9. tili
10. yuliya2006
11. wonder
12. apollon
13. rosiela
14. vencivaleri1951
2. shtaparov
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. lamb
6. mt46
7. dobrota
8. vidima
9. donkatoneva
10. ambroziia
2. penata555
3. radostinalassa
4. toni1956
5. lamb
6. varg1
7. lordmdobrev
8. kvg55
9. hadjito
10. planinitenabulgaria
