Петър Дънов

Житното зърно е емблема на човешката душа. През него текат ангелските сокове, в нашето развитие въздейства пряко на сърцето, като го облагородява и дава финес на чувствата. Тези думи на учителя Петър Дънов касаят неговия 10-дневен хранителен режим с жито. Той пречиства духа, ума и тялото и помага да се чувстваме жизнени, енергични и здрави. Не случайно той стартира именно от месец февруари, съвпадайки донякъде и с Великденските пости. Хубаво е да се гледа позицията на Луната. Тя трябва да бъде намаляваща, три дни след пълнолуние, когато се постига търсеният ефект - загуба на тегло, докато тялото се чисти от токсините. Но ако някой пропусне да направи житния режим през втория месец от годината, може да го направи и през март при разсип на Луната, когато Слънцето е в знака Риби, казвал основателят на Всемирното бяло братство. По думите му така човек ще се свърже с Христовия дух, ще разбере смисъла на милосърдието и жертвата, мистичното, скрито в мълчанието, и ще омекоти своята карма. Беинса Дуно, както още наричали Дънов, казвал, че по изключение житният режим може да се направи и при нова Луна. Но това по-скоро касае благословията и силата, която човек иска да получи, за да стартира нещо ново в живота си.
ПречистванеНо основно днес житният режим вълнува хората с отслабването и ободряването на духа, което носи. Той е доста по-различен от останалите диети, които целят вталяване. За разлика от тях той не се ангажира с топене на мазнините (не че няма и този ефект), а с физическо и духовно пречистване след зимния сезон, което ни помага по-пълноценно да посрещнем пролетта, изпълнени с енергия. Този процес на детоксикация за тялото, ума и душата е характерна част от редица религии, включително и християнската, като до голяма степен наподобява дългия Великденски пост. Според Дънов режимът е начин да се научим да обичаме храната и да се отнасяме с уважение към всяка хапка. Продължителността му е десет дни, в които освен да следваме правилата за хранене, трябва да бъдем и много позитивни, да не допускаме лошите мисли и негативната енергия. По този начин, всъщност постигаме духовно извисяване, което всъщност стои в основата на философията за хармонизиране на нашето тяло и здраве. А ако то е хармонично, то и човек ще изглежда добре.
МоментътЕдно от най-важните правила, свързани с житната диета, е правилният момент за спазването й. Тя не бива да се прави спонтанно и лекомислено, като дори има определен период на провеждане. Всяка година тя се прилага през месец февруари, когато е и времето за прочистване на тялото от натрупаните тежки зимни храни. Режимът стартира след пълнолуние, като е препоръчително да не бъде по-късно от третия, четвъртия ден след него. Но и човек да се забави, не е проблем, коментират българи, подлагали се на житния режим. Идеята е човек да бъде на него колкото му позволяват силите. Не бива нищо да става насила. Така едни го спазват 2-3 дни, други седмица. Трети всяка година увеличават с по малко дните, докато в един момент плавно стигнат до 10.
Както подсказва името на диетата, тя е базирана на консумацията на жито. Според Петър Дънов с появата му е започнала и човешката еволюция. Много хора предпочитат лимеца, тъй като е древна култура от времената на траките и все още не е ГМО (други такива са: динкел, спелта, емер и камут.). Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. Голяма част от тези съставки са концентрирани в обвивката на зрънцата.
ПестицидиОще предишната вечер измиваме хубаво 100 грама пшеница (за предпочитане ограник или био, която не е третирана с пестициди). Тя се слага в термос и се залива с вряла вода. Сутринта пък изпиваме водата (с добавка на малко мед и лимон) не повече от 30 минути преди първото хранене. Важно правило е водата да не се пие, а да се „дъвче”, защото само така може да се усвои от организма по най-добрия начин, съветвал Дънов. Според него течността служи и като лек за успокоение на нервната система. След като житото вече е омекнало и леко разпукнато, то е готово за консумация. Предварително го разделяме на три части, които ядем вместо трите основни хранения за деня. Непременно трябва да се храним бавно и да дъвчем по 99 пъти, учил Дънов. Допълнително през деня може да се консумират до три ябълки, девет ореха и три лъжици мед. Те се грижат съответно за сърцето, мозъка и кръвта. Желателно също е преди ядене да се изпиват поне по две чаши преварена вода с мед и лимон.
След приключването на диетата е важно човек да се захрани бавно и контролирано, като постепенно се завърне към навиците си. Важно е да се отбележи също, че пречистващата диета не бива да се изпробва в случай на отслабена имунна система, на чревни или други проблеми и по време на завишена опасност от грипни заболявания. Иначе житният режим има неизброими ползи за организма – регулиране на кръвното, черния дроб, изчистване на кожата и т.н., като вталяването дори е най-малката.
Продукти за един ден:
100 грама жито
3 ябълки (за сърцето)
9 ореха (за мозъка)
3 ч.л. мед (за кръвта)
1 лимон
Захранваме се с ангелска супаВ последния ден от житната диета приключваме режима с т.нар. ангелска супа. Тя се консумира за обяд и се прави от литър и половина леко подсолена вода (изворна), 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, щипка черен пипер, лук или праз. Вечерята ни също може да се състои от вълшебната постна супа. По желание можем да хапваме от нея и на следващия ден, като по този начин подготвим тялото си за периода на захранване. Преди да се върнем към старите си хранителни навици, добре е в първите дни да ядем основно плодове и зеленчуци, растителни храни, черен хляб и други по-леки продукти.


2. radostinalassa
3. mt46
4. kvg55
5. planinitenabulgaria
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. varg1
9. apollon
10. getmans1
11. iw69
12. rosiela
13. sekirata
14. avangardi
2. katan
3. wonder
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. lamb
7. bojil
8. emocionalnost
9. avangardi
10. ka4ak
