
При месенето на хляб, питка или погача, най-тънкият момент е втасването на тестото. Всичко зависи от подходящата температура. При използване на кубче мая е важно да я размиете в хладка към топла вода или прясно мляко, но в никакъв случай студени или горещи. Някои добавят и щипка захар. Ако предпочитате суха мая, размесете я добре първо с брашното и после добавяйте останалите съставки.
След като омесите тестото има няколко варианта за втасване:
Най-рисковано е да решите, че в стаята е достатъчно топло и да го оставите да се надигне. Можете и да си гарантирате успешното втасване като предварително загреете фурната на 50 градуса и сложите тестото на средното ниво, за да се увеличи обемът. За да не хваща коричка опитайте някои от следните хитрини – намажете тестото с олио, покрийте съда, в който втасва с капак или с напръскана с вода кърпа.
Ако в дома ви работи отоплителен уред, използвайте го. Поставете съда с тестото в близост до печката и изчакайте да се надигне.
След като тестото е втасало (един път или два пъти) го поставете в предварително загрята фурна на градусите, посочени в рецептата, иначе рискувате да спадне бързо, докато си стои във фурната и чака да се стопли.
Имайте предвид, че тестата приготвени от тъмни брашна се нуждаят от повече време за втасване.
Не се отчайвайте, ако първите пъти не се получи, продължавайте с кулинарните опити и скоро ще сеа добре втасалото тесто
2. zahariada
3. radostinalassa
4. mt46
5. kvg55
6. panazea
7. varg1
8. wonder
9. planinitenabulgaria
10. leonleonovpom2
11. iw69
12. rosiela
13. missana
14. getmans1
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. ambroziia
8. vidima
9. dobrota
10. donkatoneva
