Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2012 10:21 - НАКАРАЙТЕ КОЗУНАКА ДА РАЗЦЪФТИ
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.03.2012 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
НАКАРАЙТЕ КОЗУНАКА ДА РАЗЦЪФТИ
imageВеликден наближава и много домакини вече обмислят менюто за светлия празник. Може би ви се иска да смените обичайната си рецепта за великденския козунак? Предлагаме ви един нетрадиционен, но много ефектен способ за оформянето на сладкия хляб за Рождество Христово – като цвете. Ето рецептата и начина на оформление стъпка по стъпка. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ‘’РАЗЦЪФНАЛИЯ ‘’ КОЗУНАК: 500 гр. брашно 100 гр. захар ј ч.л. сол Ѕ кубче прясна хлебна мая 125 мл. прясно мляко 3 яйца 2 пакетчета ванилия на прах настърганата кора на Ѕ лимон 1 ч.л. ром 50 гр. краве масло 50 мл. олио за отгоре – 1 белтък, 2 с.л. захар , сусамово семе   НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА ‘’РАЗЦЪФНАЛИЯ’’ КОЗУНАК: Всички продукти за козунака трябва да са със стайна температура. Отоплете добре помещението в което ще месите козунака. В купичка натрошете наситно маята, поръсете я с 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Налейте малко от затопленото прясно мляко и с пръсти замесете закваска с гъстота на боза. Оставете я на топло да втаса – да увеличи двойно обема си. Разбъркайте и изчакайте отново да шупне. Пресейте брашното със солта в тава. В средата направете ‘’кладенче’’ и сипете в него шупналата закваска. Разбийте яйцата с останалата захар, добавете затопленото прясно мляко /съвсем леко да напарва/, ванилията, лимоновата кора, рома. Сипете и тях в кладенчето. Като загребвате от брашното, замесете меко тесто. Месете само в една посока. Набрашнете кухненския плот /масата/ и прехвърлете тестото отгоре. Сложете на огъня олиото, добавете маслото и го разтопете, без да го загрявате. Сплескайте с длани тестото на пита върху масата, намажете го с ръце с мазнината и го сгънете като плик Сбийте го към центъра на топка, разплескайте го отново, намажете повторно с мазнина и пак сгънете на плик. Продължете така, докато тестото поеме цялата смес от масло и олио. /ако започне да лепне набрашнете плота/. Поставете го в набрашнена купа, покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло, за да увеличи обема си 2-2,5 пъти. Втасалото тесто разделете на две парчета – за два козунака. А ето как ще накарате козунака ‘’да разцъфти’’: 1. Изтеглете едното парче тесто на фитил с дебелина 4-5 см. Нарежете ‘’ фитила’’ до средната му линия на еднакви разстояния. 2. Завийте нарязания ‘’фитил’’ на спирала, като започнете от единия му край. 3. По този начин ще получите козунак, приличен на цвете. 4. Поставете ‘’разцъфналия’’ козунак в тава, застлана с хартия за печене или намазана с олио и поръсена с брашно. По същия начин оформете още един ‘’разцъфнал’’ козунак и го поставете в тавата на разстояние от другия. Покрийте козунаците с чиста кърпа и ги оставете на топло, за да се надигнат /около 30-60 мин./. След това ги намажете с разбития белтък и ги посипете с по 1 с.л. захар и със сусамово семе. Печете ги в предварително загрята фурна – 10 мин на 200 градуса, а после 30-40 минути на 180 – до готовност и червена коричка.  
Сложете готовите козунаци върху скара. Покрийте ги с намазнена хартия, после с кърпа – така коричката им ще стане мека и нежна. Оставете сладкия хляб да изстине.
 
НАКАРАЙТЕ КОЗУНАКА ДА РАЗЦЪФТИ
Великден наближава и много домакини вече обмислят менюто за светлия празник. Може би ви се иска да смените обичайната си рецепта за великденския козунак? Предлагаме ви един нетрадиционен, но много ефектен способ за оформянето на сладкия хляб за Рождество Христово – като цвете. Ето рецептата и начина на оформление стъпка по стъпка. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ‘’РАЗЦЪФНАЛИЯ ‘’ КОЗУНАК: 500 гр. брашно 100 гр. захар ј ч.л. сол Ѕ кубче прясна хлебна мая 125 мл. прясно мляко 3 яйца 2 пакетчета ванилия на прах настърганата кора на Ѕ лимон 1 ч.л. ром 50 гр. краве масло 50 мл. олио за отгоре – 1 белтък, 2 с.л. захар , сусамово семе   НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА ‘’РАЗЦЪФНАЛИЯ’’ КОЗУНАК: Всички продукти за козунака трябва да са със стайна температура. Отоплете добре помещението в което ще месите козунака. В купичка натрошете наситно маята, поръсете я с 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Налейте малко от затопленото прясно мляко и с пръсти замесете закваска с гъстота на боза. Оставете я на топло да втаса – да увеличи двойно обема си. Разбъркайте и изчакайте отново да шупне. Пресейте брашното със солта в тава. В средата направете ‘’кладенче’’ и сипете в него шупналата закваска. Разбийте яйцата с останалата захар, добавете затопленото прясно мляко /съвсем леко да напарва/, ванилията, лимоновата кора, рома. Сипете и тях в кладенчето. Като загребвате от брашното, замесете меко тесто. Месете само в една посока. Набрашнете кухненския плот /масата/ и прехвърлете тестото отгоре. Сложете на огъня олиото, добавете маслото и го разтопете, без да го загрявате. Сплескайте с длани тестото на пита върху масата, намажете го с ръце с мазнината и го сгънете като плик Сбийте го към центъра на топка, разплескайте го отново, намажете повторно с мазнина и пак сгънете на плик. Продължете така, докато тестото поеме цялата смес от масло и олио. /ако започне да лепне набрашнете плота/. Поставете го в набрашнена купа, покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло, за да увеличи обема си 2-2,5 пъти. Втасалото тесто разделете на две парчета – за два козунака. А ето как ще накарате козунака ‘’да разцъфти’’: 1. Изтеглете едното парче тесто на фитил с дебелина 4-5 см. Нарежете ‘’ фитила’’ до средната му линия на еднакви разстояния. 2. Завийте нарязания ‘’фитил’’ на спирала, като започнете от единия му край. 3. По този начин ще получите козунак, приличен на цвете. 4. Поставете ‘’разцъфналия’’ козунак в тава, застлана с хартия за печене или намазана с олио и поръсена с брашно. По същия начин оформете още един ‘’разцъфнал’’ козунак и го поставете в тавата на разстояние от другия. Покрийте козунаците с чиста кърпа и ги оставете на топло, за да се надигнат /около 30-60 мин./. След това ги намажете с разбития белтък и ги посипете с по 1 с.л. захар и със сусамово семе. Печете ги в предварително загрята фурна – 10 мин на 200 градуса, а после 30-40 минути на 180 – до готовност и червена коричка. Сложете готовите козунаци върху скара. Покрийте ги с намазнена хартия, после с кърпа – така коричката им ще стане мека и нежна. Оставете сладкия хляб да изстине.
 



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12296652
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930