Прочетен: 2935 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 13.03.2012 23:03
Добави към моето меню
Рецепта за домашен козунак
по тази рецепта може да приготвите 2 козунака – или един козунак и едно козуначено руло
Рецепта за козунак, така както го правя от години. Рецепта, която се приготвя с много желание и с най-добрите продукти. Правенето на хубав козунак е свещенодействие, като магия в която влагаме цялото си желание и любов в очакване на най-светлия ден на Великден! Най-важния продукт в тази рецепта е брашното, от хубаво брашно се получава хубав козунак. От години аз ползвам брашното на СофияМел, тази година подготовката за празника, за пъврия козунак започна с покупката на специалното брашно за козунаци и то наистина се оказа добро.
Най-хубавото на домашния козунак е, че го правим по наш вкус, толкова богат на орехи, бадеми, стафиди, сушени плодове, лимонови и портокалови корички, шоколад, локум … А аромата – аромата е несравним, при месенето така мирише на мляко и яйца, а след това при печенето е несравнимо – това е аромата на Великден!
/>
1 кг брашно за козунак, само СофияМел предлагат такова
1 кубче мая (42 гр)
200 мл прясно мляко
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
4 яйца
1 ч.ч. стафиди
2 с.л. ром
1 ч.ч. орехови ядки
1 лимон
100 гр чисто масло (или олио)
* В дълбока купа маята се разтваря с хладкото мляко, 1 с.л. захар, 1 щипка сол и няколко с.л. брашно. Оставя се да шупне маята, за около 15 – 2- минути.
* В купа се смесват яйцата (като се отделя 1 жълтък за накрая за намазване на козунака), захарта, настърганата кора на лимона и олиото и се разбърква с миксер докато захарта се разтвори.
* Брашното се пресява 1 път задължително, а може и 2-3 пъти да се пресее, така се обагатява на кислород и козунака става по-хубав. Брашното можете да пресеете в голяма купа или в тава, в зависимост в какъв съд Ви е по-удобно да замесите.
* В пресятото брашно се изсипва шупналата мая и разбитите яйца. Замесва се тестото като на няколко пъти се прибавя разтопеното чисто масло (може да бъде заменено с 100 мл олио). Така се меси около 15 минути, като трябва да употребите всичкото допълнително чисто масло (олио) като го добавяте по малко.
* За по-лесно замесване на тестото можете да го нарязвате периодично с нож. Месенето продължава до получаването на гладко и еластично тесто, която при разрязване е на шупли, а по повърхността има мехури. Добре замеснето тесто за козунак се познава, защото то ухае на мляко и подправки и е шуплесто.
* Замесеното тесто се поставя в купата и се загъва с домакинско фолио и топла кърпа за около 45-60 минути или до удвояване на обема.
* След като обема на козуначеното тесто се е удвоил се премесва и се разделя на 3 равни части. Всяка от трите топки тесто се разточва на дълга лента в която равномерно от край до край се наръсват стафиди, предваритвелно накиснати в ром или гореща вода, и счукани орехови ядки.
* Всяка лента се загъва на руло. Трите рула се сплитат на плитка. Козуначената плитка се слага в избраната форма за печене. Аз самата имам предпочитания към кръглата форма за кекс и към дългите форми за кекс.
* Формите с козунака се поставят на топло, за повторно втасване, около 1 час. Хубав козунак се получава само ако козунака е замесен от хубаво брашно с много желание и сме го оставили да втаса добре.
* Втасалият козунак се намазва добре с оставения жълтък, разбит с 2 с.л. олио. Отгоре се поръсва обилно с кристална захар. Можете да забодете на няколко места бадеми.
* Козунаците се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 45 минути.
* Готовността на изпечения козунак се проверява по метода на сухата клечка – трябва да боцнете козунака с клечка за зъби и да излезе суха.
* Готовите козунаци се изваждат от формите и се оставят да изстината на скарата на фурната.
Варианти за плънка на козуначено руло:
1. Класика – любимото ви сладко, можете да прибавите орехи и щипка канела
2. Макова плънка – за тази плънка първо четох по немски кулинарни сайтове – аз много харесвам да поръсвам с мак и сусам (и само толкова!) но тази плънка си заслужава да се опита
150 гр маково семе
1/2 ч.ч. захар
50 мл прясно мляко
1 ванилия
1 с.л. олио
1 белтък
* Маковото семе се смила с блендер
* В купа се слега смляното маково семе и се рзмесва с ванилията и олиото и се залива с врящото мляко.
* Захарта и белтъка се разбиват на пяна и се смесват с набъбналата макова смес.
Самото руло се прави като тестото се разточва на правоъгълник с желания размер, намазва се с избраната плънка и се навива на стегнато руло.
Рулото можете да опечете във права тавичка, а можете да го навиете на охлюв и да го опечете в кръгла форма.
Като втаса повторно се намазва с разбит жълтък. Могат да се забодат цели бадеми, начукани орехи или да се посипе с кристална захар.
Това е моята проверена рецепта за козунак!
Правя го така, откакто преди много години направих сама първия си козунак далече от майка, свекърва и баби. Имах само моето семейство – съпругът ми и нашите деца, които искаха и очакваха Деня на най-хубавия празник през пролетта – на Великден.
Козунака е любимата ни закуска в неделя сутрин на Великден с много мляко и кафе. Никога не го поднасям за десерт!
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69