• Яйца – 4 бр.
• Захар – 1 и 1/2 ч. ч.
• Брашно – 2 ч. ч.
• Бакпулвер – 1 бр.
• Вода /хладка/ – 1 / 2 ч.ч.
• Олио – 1/ 2 ч. ч.
• Ванилия – 2 бр.
• Какао – 2 – 3 супени лъжици
• Пудра захар – 3 ч. л.
Начин на приготвяне :
Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме с миксер белтъците, към тях прибавяме постепенно захарта. След като поеме захарта прибавяме и жълтъците. След като разбием яйцата със захарта прибавяме постепенно водата с олиото, като бъркаме с дървена лъжица в една посока. В брашното бакпулвера ( 1 бакпулвер е равен на 1/2 ч.л. лимонена киселина и 1/2 ч. л. хлебна сода ) и ванилията. Към сместа прибавяме постепенно и брашното, като бъркаме внимателно в една посока с лъжицата, за да не спаднат яйцата. В намазана с олио или маргарин и поръсена с брашно форма за кекс изсипваме 2/3 от готовата смес. В останалата смес слагаме какаото и разбъркваме добре докато получим равномерно оцветяване. Прибавяме какаовата част към основната във формата за кекс и разбъркваме със спираловидни движения. Включваме фурната само на долно печене на 200 – 250 градуса. Когато сместа изпълни формата и кексът започне леко да се отлепя от съда, включваме на комбинирано печене / горно + долно/ за 5 минути. Проверяваме с дървена клечка дали е изпечен. Ако е готов, изваждаме и обръщаме кекса върху подходящо плато и поръсваме с пудра захар.
Добър апетит!!!
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69