Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2022 18:17 - Зеленски обърна плочата
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 1265 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Зеленски обърна плочата

26.03.2022 Севделина Ковачева Свят 0

image

Президентът на Украйна забрани дейността на основните опозиционни сили, като се започне от партиите на Виктор Медведчук, който беше арестуван, и Анатолий Шарий, който е в изгнание.

В същото време Владимир Зеленски легализира цензурата в медиите. Правителството в Киев се движи към диктатура през последните години, но според експертите мерките за укрепване на режима сега са предназначени да скрият наближаващото военно фиаско.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна „реши, с оглед на пълномащабна войнада преустанови цялата дейност на редица политически партии по време на военно положение“, обяви украинският президент Владимир Зеленски. Причината за „спирането“, а всъщност забраната на опозиционните сили, е предполагаемата им връзка с Русия.

В черния списък попаднаха: „Опозиционна платформа – За цял живот“ (ОПЗЖ), „Партията на Шарий“, „Наши“, „Опозиционен блок“, „Лева опозиция“, „Съюз на левите сили“, „Държава“, Прогресивна социалистическа партия на Украйна, както и Социалистическата партия на Украйна, „Социалистите“ и „Блокът на Владимир Салдо“.

Последната от тези сили е регионалната партия на Владимир Салдо, бивш кмет на Херсон през 2002-12 г., който, след като градът беше зает от руските войски, инициира създаването на ново градско управление, Спасителния комитет за мир и ред.

„ОПЗЖ имаше втората по големина фракция във Върховната Рада. Партията Шарий се позиционира като активна регионална сила, която може активно да действа срещу властите“, обясни Владимир Скачко, политолог и бивш главен редактор на в. „Киевски телеграф“.

На изборите за Върховна Рада през 2019 г. повече от 13% или почти 2 милиона украинци гласуваха за Опозиционната платформа за живот, която има фракция от 44 души във Върховната Рада.

Партията на медийния експерт и блогър Анатолий Шарий, който е със статут на политически бежанец в ЕС, има повече от петдесет депутати в местните съвети.

„Останалите партии в този списък отдавна бяха смачкани, победени и съществуваха единствено като марки – в случай, че има искане за леви идеи“, каза Скачко. В същото време, добави събеседникът, изглежда, че „Зеленски е идентифицирал организации, от които да черпи кадри за новата Украйна“ след поражението на сегашния режим в Киев.

„По този начин Зеленски предупреди, че властите изискват хората, участващи в забранени политически организации, както се казва, да не люлеят лодката и да не подават сигнали към руските военни“, обясни Скачко. Трябва да се отбележи, че през февруари парламентарната фракция на „Опозиционна платформа – За живот“ предложи на Зеленски „цялото необходимо съдействие в преговорния процес“.

Депутатът от Върховната Рада от ОПЗЖ Иля Кива (който беше лишен от мандата си с решение на парламентарното ръководство на 15 март)подчерта, че настоящата забрана е продължение на кампанията за натиск върху опонентите, които Зеленски извършва от известно време.

Кива припомни, че без съдебно решение бяха затворени шест телевизионни канала и десетки интернет сайтове, а по волята на президента бяха наложени санкции на стотици граждани на Украйна, които бяха лишени от цялото им имущество.

Припомняме, че през февруари 2021 г.с решение на Зеленски, националните канали 112 Украина, NewsOne и ZIK спряха да излъчват. През август същата година по решение на Съвета за национална сигурност и отбрана сайтът на независимото издание “Страна” беше блокиран, като в същото време бяха наложени лични санкции срещу главния редактор Игор Гужва.

Трябва да се отбележи, че журналистът беше подложен на политическо преследване както при Порошенко (през 2015 и 2017 г. срещу него бяха образувани наказателни дела), така и при Зеленски.

През май миналата година бяха образувани дела за държавна измяна срещу лидера на ОПЗЖ Виктор Медведчук и друг известен депутат от парламентарната опозиция Тарас Козак.

По това време партията вече се превърна в най-популярната политическа сила в страната. Партията обвини Зеленски в узурпация на властта и планира да започне процедура по импийчмънт.

На 21 февруари тази година къщата на Медведчук, който е арестуван, беше обградена от полиция. А на 10 март депутатът Кива обвини шефа на контраразузнаването на Украйна Александър Поклад в подготовката на убийството на лидера на опозиционната партия.

Ако властите бяха намериха поне някаква правна обосновка за предишни забрани и лични санкции срещу собствените си граждани, сега режимът на Зеленски очевидно излезе извън правното поле. По-специално Анатолий Шарий обърна внимание на това, коментирайки новината за забраната на основаната от него партия.

„Нищо необичайно не се случи, този диктатор на минимална заплата не можа да намери нещо незаконно за забрана в съда и реши да го забрани по беззаконие. По принцип без причина. Силен ход на смел политик.

Сега ще падна по лице и ще плача. Или не, просто ще продължа, като членовете на партията, да помагам на хората, докато ти, лайно, излъчваш и записваш видеоклипове“, обърна се Шарий към Зеленски. Той също така смята, че неговата партия и ОПЗЖ са били основните мишени на преследване.

Скачко обърна внимание на факта, че изявлението на Зеленски включва израза „обмисляне на пълномащабна война“. Но Украйна не е обявила официално състояние на война с Руската федерация, отбеляза събеседникът.„Може да се предположи, че следващата стъпка за Зеленски ще бъде просто обявяването на война на Русия. Но всички тези стъпки са от отчаяние“, подчерта експертът.

„Според украинското законодателство президентът няма право да забранява политически партии със свое решение. Но Зеленски се възползва от сегашната ситуация, за да забрани опонентите си“, каза Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна, бивш депутат на Николаевския областен съвет, къдетооглавяваше фракцията на Народната опозиция ( блок, оглавяван от Прогресивна социалистическа партия на Украйна , забранена от Зеленски).

Зеленски се бори с опозицията до 24 февруари, но специалните условия на въоръжения конфликт му дадоха възможност да укрепи диктатурата си, каза Шеслер. „Бяха наложени нечувани репресии срещу всички политически опоненти.

Видяхме, че правозащитникът Елена Бережная беше арестувана, одеският журналист Юрий Ткачев беше арестуван, политологът Дмитрий Джангиров и публицистът Юрий Дудкин изчезнаха. Можете да назовете десетки имена. Натискът е върху онези, които са участвали в опозиционни дейности, с се заели със защитата на правата на човека или просто са изразили независима гледна точка”, подчертава събеседникът.

„Сега виждаме, че властите вече не затварят устата на отделни хора, а на всички алтернативни политически сили“, посочва Шеслер. Показателно е, че всички значими опоненти на властта са забранени, с изключение на „Европейската солидарност“ на Петро Порошенко – все пак това са тези, които критикуват Зеленски от ултранационалистически позиции, каза събеседникът.

„В легалната украинска политика останаха само антируските сили“, добави Лариса Шеслер. Тя е убедена , че засилването на политическите репресии се обяснява с факта, че за самите власти в Киев е очевидно, че колкото по-далеч, толкова повече реалната картина на пораженията на украинските сили за сигурност ще се отклонява от пропагандната картина.

„Виждате как сегашната украинска идеология се проваля и най-важното, колко неадекватна изглежда информационната програма на Киев, картината, в която въоръжените сили на Украйна печелят грандиозни битки, разбиват стотици танкове и самолети, убиват десетки хиляди Руски войници и други подобни.

При тези условия срещу опитите да се посочи истинското състояние на нещата, се предизвикат ответни репресии“, отбеляза Шеслер. Според събеседника „Зеленски явно се страхува, че самото ядро на украинската власт ще се разпадне“.

Не е изненадващо, че едновременно с действителната забрана на опозицията Зеленски одобри решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за единна информационна политика с „обединяване на всички национални телевизионни канали“ на някаква „единна информационна платформа“.

“Изчистването на информационното поле от неприемлива гледна точка и фактическото въвеждане на цензура се превърнаха в свършен факт. Благодарение на масовото изпомпване на информация сега рейтингът на украинския президент като „лидер на воюваща страна“ леко се е увеличил в сравнение със ситуацията преди 24 февруари”, посочва Шеслер.

„Всички телевизионни канали, всички други медии участват в пропагандна работа – и разбира се, в тези условия, когато Украйна е представена като „жертва на агресия“, не е изненадващо, че рейтингите на Зеленски са нараснали“, обяснява експертът. “

Но страхът, че все пак има политически сили, които могат да изразят реална информация за ситуацията в икономиката, за случващото се във връзка с военни операции, реалните загуби, не отслабва. Всички източници на информация трябва или да си затворят устата, или да изкажат това, което идва от кабинета на президента”, допълва тя.

Ето защо виждаме съобщения, че „повече от 90% от украинците са уверени в победата на Украйна над Русия“, отбеляза Шеслер. Но, добави тя, подобни изявления не трябва да се отписват само като пропаганда. „Днес украинското общество не получава реална картина, не получава адекватна информация и няма да я получи, докато военното поражение не принуди киевския елит да признае реалността.

Германците през 1945 г. започват да осъзнават истинското състояние на нещата едва след капитулацията на Третия Райх“, припомня ръководителят на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна.
Гласувай:
6Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12474879
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031