Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 23.03.2022 16:25
Как да отгледаме джинджифил вкъщи – този специфичен на вкус корен е известен още под името имбир и исиот. Познат е от дълбока древност, като основното му предназначение е било за медицински цели. Отличава се с остър специфичен вкус, с аромат на лимон.
Има огромен брой приложения, а чаят от джинджифил ускорява метаболизма и подмомага в борбата с простудите и вирусите. За джинджифила се твърди, че е изключителен афродизиак.
За да вирее добре, джинджифилът има нужда от топъл и влажен климат. Но можем да го отгледаме и вкъщи, в саксии, кашпи или в зимна градина с източно изложение.
Как да отгледаме джинджифил вкъщи – стъпкитеНа първо място трябва да се снабдим със семена от джинджифил или просто да закупим няколко пресни корена джинджифил от кварталния зеленчуков магазин. Следващите неща, които ще са ни нужни са – саксия или кашпа, богата на хранителни вещества рохкава почва, малко светлина, топлина и вода.
Освен, че отглеждането на джинджифил в нашия дом е доста забавно занимание, след 6-7 месеца ние ще имаме готови за употреба джинджифилови корени. Още един бонус – ще имаме най-ароматните ядливи листа. Тук навярно се изненадахте – да, листата на джинджифила се ядат и са доста ароматни. Те са нежни и хрупкави и имат по-мек вкус на джинджифил. Ядат се сурови, варени, готвени на пара, сотирани. Техният леко билков цитрусов аромат може да се използва за добавка към десерти, супи, яхнии, къри, табуле.
Отглеждането на джинджифил от семена е доста по-сложно и по времеемко, затова ще разгледаме как да отгледаме джинджифил в саксия:
Стъпка 1 – покълване на коренитеМожем да оставим нашите закупени джинджифилови корени в ъгъла на кухнята и да ги „забравим“ за няколко седмици. А можем да ги потопим в топла вода за едно денонощие, за да стимулираме покълването. След като покълнат, нарязваме джинджифиловите корени на резници около 2-4 см (всяко парче трябва да има по един кълн).
Стъпка 2 – засяване в почватаИзбираме саксия с поне 30 см дълбочина. Важно е да пробием повече отвори отдолу, за да се оттича добре водата. Пълним саксията или кашпата с почвата, като оставяме малко за последния слой. Отделните резници поставяме през 15-20 см една от друга.
След като наредим всички резници, изсипваме още малко почва отгоре, така че да покрием покълналите резници с 4-6 см почвен пласт. Постяваме ги с кълновете насочени нагоре. Най-доброто място за отглеждане на джинджифил е мястото, което осигурява от 2 до 5 часа слънчева светлина. А най-доброто време за засяване е от началото на Февруари до края на Юли.
Стъпка 3 – грижите за растениятаПоливаме с вода веднага след засаждането. Ежедневно проверяваме почвата и водата, като целта е да държим почвата влажна, но не и много напоена. Най-добре да поливаме ежедневно, с малко вода до коренчетата на джинджифила. Ако нямаме богата почва е добре веднъж в месеца да наторим растенията с течен тор (компост). При богата почва няма нужда от наторяване. Ако държим джинджифила навън, добре е да мулчираме.
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata