Прочетен: 127 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 23.03.2022 16:35
20 ноември Четиво за 6 мин Страхил Иванов
Съдържание:
Какво е джинджифил? Хранителен състав на джинджифила Джинджифил като подправка Чай от джинджифил, мед и лимон Здравословни ползи от приема на джинджифил Има ли странични ефекти от приема на джинджифил? Всичко за джинджифила, накраткоДжинджифилът е добре позната и разпространена съставка в кулинарията, но многобройните му ползи за здравето го правят и чудесна натурална хранителна добавка. От хиляди години се използва в традиционните азиатска и индийска кухня и медицина, а по-късно става популярен и при нас в Европа.
Какво е джинджифил?Джинджифилът, който добре познаваме, всъщност е корен на растение със същото име. Най-често се използва в сурова форма или стрит на прах, а като хранителна добавка понякога се намира и под формата на капсули.
Хранителен състав на джинджифилаХранителният състав за 100 г пресен джинджифил и 100 г джинджифил на прах е различен.
Съдържа и някои витамини и минерали: витамин C, B6, желязо, натрий, калий, магнезий, фосфор, цинк и др.
Джинджифил като подправкаКато подправка и кулинарна съставка, джинджифилът се ползва заради вкусовите и ароматизантните си качества. Има остър, леко лютив вкус и характерна миризма. Освен това има много рецепти за чайове и отвари с джинджифил, които се възползват от здравословните му съставки.
Всъщност, може би най-често се използва именно за чай. Дори ще споделя една моя любима рецепта:
Чай от джинджифил, мед и лимон Съставки-
5-6 см парче от пресен корен от джинджифил (или 1 ч.л. ако използваш сух)
-
500 мл вода
-
30-50 г мед (1-2 с.л. на вкус)
-
Ѕ лимон
- Джинджифилът се бели и настъргва. Лимонът също може да бъде настърган или само да се изстиска сока му.
- След това сместа се залива с предварително завряла вода, покрива се с капак и се оставя за 20-30 минути да престои.
- Готовият чай се прецежда и се овкусява с меда и резен лимон.
Вкусът е особен и иска привикване, но определено е приятен. Също така е добре да се пие сутрин или по-рано през деня, защото действа ободряващо и може да наруши съня, ако се пие късно вечер.
Здравословни ползи от приема на джинджифилКато хранителна добавка джинджифилът се смята за ефективно средство срещу гадене, диария, колики и други стомашни проблеми, както и за "болкоуспокоително" при ревматоидни заболявания и менструални болки. Джинджифилът често се спряга и като потисник на апетита и намира място в някои режими за отслабване. А някои хора го възприемат и като афродизиак.
Не за всички от приписаните му здравословни и лечебни свойства обаче има достатъчно научи изследвания, които да ги потвърдят. Ето малко по-подробна информация:
1. Джинджифил за отслабване: През последните години джинджифилът започва да се спряга във фитнес средите като средство за отслабване. Някои проучвания, проведени с него, показват обещаващи резултати – смята се, че приемът на чай от джинджифил подобрява термогенезата (термичният ефект при храносмилане на храната) и потиска апетита. Два ключови фактора за успеха на всеки режим за отслабване.
Освен това се смята, че приемът на джинджифил потиска производството на хормона на стреса, кортизол, чиито нива в организма също влияят сериозно на отслабването.
Но науката признава, че са необходими повече изследвания върху хора, за да се направи категорично заключение по въпроса с отслабването.
2. Джинджифил при проблеми с вестибуларния апарат: При хора, страдащи от световъртеж, замайване и други проблеми, свързани с вестибуларния апарат, приемът на джинджифил изглежда облекчава виенето на свят и гаденето.
3. Джинжифил срещу ставни болки в резултат на натоварване: Проучване с 74 доброволци е установило, че ежедневната суплементация с джинджифил е намалила мускулните болки в резултат на физическо натоварване с до 25%.
4. Джинджифил при стомашни проблеми: Както споменах по-горе, използва се за редица стомашни проблеми и има облекчаващ ефект. Интересното тук е, че всъщност в изследванията е наблюдаван облекчаващия му ефект при хора в период след операция или химиотерапия, както и по време на бременност, но оттогава е набрал популярност и от него се възползват много други хора.
И все пак, макар и да има ефект, в общия случай джинджифилът успокоява корема по-бавно или по-неефективно от специализираните медикаменти за целта.
5. Джинджифил за здрава сърдечно-съдова система: Смята се, че джинджифилът влияе благоприятно върху функционирането на сърдечносъдовата система, като понижава лошия холестерол, понижава риска от кръвни съсиреци и поддържа здравословни нива на кръвната захар.
6. Джинджифил като анти-възпалително средство: подобно на своята "братовчедка" куркума, а и на много други билки, джинджифилът показва известни противовъзпалителни свойства при остеоартрит (макар ефектът му да е по-скоро скромен и неубедителен).
Това са само някои от наблюдаваните положителни ефекти след прием на джинджифил, но има и други. И въпреки всичко хубаво, което казахме за него, трябва да си припомним, че тези ефекти варират много вследствие на дозировка, физическо състояние и други индивидуални фактори, както и че в повечето случаи има по-ефективно средство за справяне с проблема.
А джинджифилът, като всяка друга хранителна добавка, е по-скоро помощник.
Има ли странични ефекти от приема на джинджифил?За щастие, Американската агенция по храните и лекарствата (USFDA) смята джинджифила за хранителна добавка, която е "безопасна в общия случай".
В естествената си форма, джинджифилът показва малко или никакви познати странични ефекти при повечето хора.
В редки случаи обаче се наблюдава по-скоро обратния ефект и приемът на джинджифил може да обостри стомашните проблеми, предизвиквайки киселини и диария.
Отново уточнявам, че става въпрос за джинджифил в неговата естествена форма – като пресен корен или на прах.
Под формата на добавка ефектите може да варират според марката и формулировката. В тези случаи общите препоръки са:
-
Да не се приема повече от 4 г сух джинджифил на ден или повече от 1 г по време на бременност.
-
Бременни жени, както и хора, страдащи от жлъчни камъни, диабет или нарушено съсирване на кръвта, да говорят с лекаря си, преди да увеличат приема на джинджифил.
-
Не е препоръчително добавките с джинджифил да се използват в комбинация с аспирин, лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за високо кръвно.
На пръв поглед джинджифилът е просто обикновен и ненагледен корен, но тази подправка определено е кандидат за "най-полезен играч", що се отнася до вкусовите и лечебните си качества.
Приемът му определено е полезен. Многобройните прочувания загатват, че може би е способен да ни помогне в борбата с редица сериозни болести. Макар че в крайна сметка това не е лекарство, а по-скоро хранителна добавка и трябва да се отнесем към него като към такава.
А що се отнася до хранителната му стойност – стига да му дадеш шанс и да привикнеш към особения вкус, бързо ще ти открехне вратата към нови рецепти и приятни напитки.
Какво е твоето мнение за джинджифила?Използваш ли го и ако да – като подправка или като хранителна добавка? Харесваш ли вкуса му и какви са впечатленията ти от приема? Ще се радвам да споделиш с мен, в коментар под статията.
Тагове:
2. radostinalassa
3. wonder
4. kvg55
5. planinitenabulgaria
6. leonleonovpom2
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. deathmetalverses
11. getmans1
12. hadjito
13. samvoin
14. tili
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69