Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2021 12:40 - Коронавирусът – как да пътуваме
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 2539 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Коронавирусът – как да пътуваме   НАЗАД Великобритания Актуализирано на 19.07.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

От 4:00 часа на 19 юли т.г. Република България е в зеления списък в т.нар. светофарна система на ограничения за пътувания до  Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия).

Преди пътуване лицата, които са били в държава от зеления списък през последните 10 дни преди пътуването си до Обединеното кралство, трябва да:
•    попълнят формуляр за локализация на пътници (PLF) 48 часа преди тяхното пътуване - ДОСТЪПЕН ОТ СЛЕДНИЯ ЛИНК;
•    направят тест за Covid-19 до 3 дни (72 часа) преди тяхното заминаване (тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
антигенен тест).
Деца на възраст под 11 години не е задължително да правят тест.
•    резервират и заплатят Covid-19 тест за ден втори след пристигането им.
Деца на възраст под 5 години не е задължително да правят тест.

След пристигане в Обединеното кралство трябва да направят  Covid-19 тест на или преди втория ден след пристигането им.

Пристигащите не се поставят под карантина, освен ако резултатът от теста е положителен.

Трябва да се самоизолират, ако получат съобщение от приложението NHS Test & Trace, че са пътували с някого, който е имал положителен тест за Covid-19.

Важно: Тези правила се прилагат и за лица, преминали пълен курс на ваксинация (2 дози).

Информация относно правилата и ограниченията за лицата, които пристигат или са били през последните 10 дни в държава или територия от кехлибарения или червения списък

Англия,  Шотландия, Уелс, Северна Ирландия

Пътуване в рамките на Великобритания, Ирландия, Нормандските острови и остров Ман.

Не е необходимо да се прави Covid-19  тест и 10-дневна карантина, когато пътуващите не са били извън Общата зона за пътуване през предходните 10 дни.

Информация относно допустимите изключения

Англия , Шотландия, Уелс, Северна Ирландия

Специален режим на тестване, приложим за пристигащите в Англия от страни извън Общата зона за пътуване, за които се прилагат изключения при международни пътувания

Специалният режим на тестване не може да бъде резервиран предварително, поради което няма изискване за предоставяне на информация за резервация във формуляра за локализация на пътниците (PLF).
На граничен контрол пристигащите трябва да представят доказателства за работата, която ще извършват в Англия.

Лицата, за които е приложим специален режим на тестване и които ще са в Англия за повече от 2 дни, ще трябва да направят тест на или преди ден 2, между ден 3 и 5 и между ден 6 и 8. 
Денят на пристигане в Англия ще се третира като нулев ден. Например, ако лице пътува до Англия за 6 дни, ще е необходимо да направи тест на ден 2 и отново на ден 5. В случай че остане в Англия за 2 дни или по-малко, не се изисква да прави тестове.
Лицата, които пътуват всеки ден или често, трябва да правият тест с устройство за страничен поток ( LFD ) поне веднъж на всеки 3 дни. Например, ако пътуват извън Общата пътническа зона всеки ден в продължение на 6 дни, ще трябва да направят поне 2 теста през този период.
В случай че тестовете не бъдат направени, на нарушителите може да бъде наложена глоба до Ј2 000.
Лицата, които имат положителен резултат от някой от тестовете, трябва да са под карантина още 10 дни от датата, на която е направен теста.

Няма изисквания за представяне на имунизационен паспорт. Лицата, които живеят в Англия и са преминали пълен курс на ваксинация (2 дози), ще могат да демонстрират своя ваксинационен статут чрез апликация на Националната здравна служба (NHS App) при международни пътувания до страни, където той се признава.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ПЪТУВАЩИТЕ РЕГУЛЯРНО ДА СЛЕДЯТ ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА БРИТАНСКИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН САЙТ HTTPS://WWW.GOV.UK/CORONAVIRUS 


2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

 

 

Пристигащите в Англия от страни от кехлибарения списък могат да намалят 10-дневната карантина. Те имат опцията да си направят тест за Covid-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия.  При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. HTTPS://WWW.GOV.UK/GUIDANCE/CORONAVIRUS-COVID-19-TEST-TO-RELEASE-FOR-INTERNATIONAL-TRAVEL 

Тестът трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство в акредитирана лаборатория.

Списък с акредитираните лаборатории е публикуван на правителствения сайт.

Тази възможност за намаляване на периода на карантината не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Всички транзитни пътници, в т.ч. ваксинираните, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, който може да е един от следните:
- тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
- антигенен тест.

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, но не подлежат на карантина и не трябва да закупуват тестове за 2 и 8 ден.

HTTPS://WWW.GOV.UK/GUIDANCE/CORONAVIRUS-COVID-19-SAFER-AIR-TRAVEL-GUIDANCE-FOR-PASSENGERS#TRANSITING-THROUGH-THE-UK

Пътници, които  са посетили или преминали през последните 10 дни през държава, от т.нар. „червен списък“ НЕ МОГАТ ДА ПРЕМИНАВАТ ТРАНЗИТНО ПРЕЗ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

 

 

Правила за бизнеса във връзка  Ковид: HTTPS://WWW.GOV.UK/GUIDANCE/MOVING-GOODS-THROUGH-CUSTOMS-DURING-THE-CORONAVIRUS-COVID-19. 

Обща информация за пътуващите: HTTPS://WWW.GOV.UK/DUTY-FREE-GOODS/ARRIVING-IN-GREAT-BRITAIN. Декларирането на стоки може да се извърши и онлайн 72 ч. преди пристигане, в т.ч. да се заплатят дължимите мита. На деклариране подлежат СУМИ НАД 10 000 БРИТАНСКИ ЛИРИ ИЛИ ТЯХНАТА РАВНОСТОЙНОСТ

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

АНГЛИЯ

Маските в обществения транспорт и на закрити обществени места са препоръчителни.
Няма изискване за социална дистанция.
Подробна пътна карта на облекченията се намират тук:
HTTPS://WWW.GOV.UK/GUIDANCE/COVID-19-CORONAVIRUS-RESTRICTIONS-WHAT-YOU-CAN-AND-CANNOT-DO


ШОТЛАНДИЯ
Маските в обществения транспорт и на закрити обществени места  са задължителни.
Изискване за 1 метър дистанция с лица извън домакинството.
В сила е петстепенна организация на мерките, като правилата които трябва да се спазват зависят от нивото мерки определени от местната община.
Подробна пътна карта и връзки към отделните общини и ниво на  облекчения се намират тук:
HTTPS://WWW.GOV.SCOT/PUBLICATIONS/CORONAVIRUS-COVID-19-PROTECTION-LEVELS/  

УЕЛС

Маските в обществения транспорт и на закрити обществени места са задължителни. Социална дистанция с лица извън домакинството. Облечения предстоят, ако условията го позволяват, от 07 август.
Подробна информация на
HTTPS://GOV.WALES/RESTRICTIONS-FROM-17-JULY

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Маските в обществения транспорт и на закрити обществени места са задължителни.
До шест души от не повече от две домакинства могат да се срещнат в частен дом и да пренощуват. Деца на възраст под 12 години не се включват в общия брой. Ако едно домакинство има шест или повече членове, те могат да посетят друго домакинство, стига да няма повече от 10 души на закрито. Деца на възраст под 12 години не се включват в общия брой. Определена е индикативна дата  26 юли, след която да се позволява  до 10 души от не повече от три домакинства да се срещнат в частно жилище и да пренощуват. Деца на възраст под 12 години не се включват в общия брой. Ако едно домакинство има 10 членове, максимумът се увеличава на 15 от не повече от три домакинства. В на Открити в домашни градини   до 15 души (включително деца) от не повече от пет домакинства могат да се срещнат на открито в частна градина, но трябва да поддържа социална дистанция.  Определена е индикативна дата  26 юли, след която да се позволява  до 15 души от произволен брой домакинства да се срещат в частна градина. Деца на възраст под 12 години не се включват в общия брой. Свързани домакинства -   може да се оформите балон с едно друго домакинство. Двете домакинства в балона могат да бъдат с всякакъв размер, но срещите на закрито между домакинствата в балона са ограничени до максимум 10 души, включително деца, по всяко време. Ако някой във вашия балон развие симптоми, всички членове се изолират. За детайли  вижте на HTTPS://WWW.NIDIRECT.GOV.UK/ARTICLES/CORONAVIRUS-COVID-19-REGULATIONS-AND-GUIDANCE-WHAT-THEY-MEAN-YOU .
Гласувай:
4Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 11216560
Постинги: 8842
Коментари: 148
Гласове: 2518
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031