Коя е добрата технология за отглеждане на джинджифил в България? Как се отглежда в градината? (ВИДЕО!) Как се сади? Сее ли се? Как цъфти? Отглеждане в саксия.
Джинджифил: който познава растението единствено по грозноватия корен, едва ли е наясно, че в природата това е многогодишна тревна култура. Нейните стебла могат да достигнат еднометрова височина; има кожести ланцетовидни листа и цъфти с красиви червеникави цветове.
Какво е джинджифил като растение?Най-добрите условия за развитие на джинджифиловите растения са в тропичните райони на Южна Азия. Джинджифилът се нуждае от топлина, хранителна почва и влага, както и разсеяна светлина в продължение на 12-15 часа дневно.
Съдържание: [скрий]
- Какво е джинджифил като растение?
- Къде и как расте в природата?
- Как да изберем добър корен?
- Култивиране
- Подготовка на корена
- Подготовка на почвата
- Засаждане. Как се сади и кога?
- Последващи грижи
- Размножение: Схема, описание
- Отглеждане в саксия у дома
- Отглеждане в градината, в открита почва
- Стопанско отглеждане. Джинджифилът като бизнес
- Съвети за начинаещи градинари
Джинджифилът е интересно растение: повечето от нас са убедени, че купуват корен, а по същество грозноватите грудки са част от подземно стебло. Това, което можем да видим на повърхността на почвата – тънки зелени стебла, всъщност са клончета и листа.
Споменахме, че естествената среда на растението са тропическите области, с богата почва и достатъчно светлина. Към културата има интерес в държави с умерен климат, но на практика това е възможно единствено в парници: джинджифилът загива при температура под нула градуса. Затова пък отглеждането на лековития и вкусен корен в домашни условия е напълно възможно. Собствената продукция може да има и декоративно приложение – саксия с джинджифил би украсила всяко помещение, особено ако сред свежата зеленина се появи и прекрасният джинджифилов цвят.
Едно растение, което можем да си отгледаме и в саксия на балкона Как да изберем добър корен?За да получим красиво, здраво растение трябва да си осигурим добър посадъчен материал. Джинджифил можем да си отгледаме както от семена, така и от корен. Последното е най-просто: трябва да заложим на деленето на корена. Именно този начин използват градинарите, които са решили да отглеждат джинджифил.
Още в текста: Растението джинджифил; къде расте, как се развива. Как да си изберем корен за засаждане. Съвети за отглеждане на джинджифил. Събиране, съхранение. Може ли да се отгледа в саксия. Джинджифилът като стопанска култура
От всеки корен ли можем да отгледаме растение? Запознайте се с няколко съвета, важни при избора.
- Вземете си гладък на опипване корен, без грапавини и “бръчки”. На повърхността му трябва да има “очички” – такива пъпки имат и картофите, готови да поникнат. Именно от въпросните “очички” ще поникнат младите зелени стебла. Междувременно е добре да проверите каква е вътрешността на избрания корен.
Налага се да го срежем: така ще разберем дали е твърд и сочен, дали не е твърде влакнест или податлив на натиск. Ако почувстваме омекване, екземплярът не е за нас.
КултивиранеЗа правилното култивиране на джинджифила е важен не само изборът на посадъчен материал, но и на почва и съд, в който ще го отглеждаме. Ако целта ни е пресен, домашно отгледан корен, подходяща е широката и плитка саксия. Ако пък искаме да имаме едно чудесно декоративно растение – саксията ще е с по-малък диаметър. Така цялата енергия на растението ще се насочва към псевдостеблата, които ще растат буйно над земята.
Подготовка на коренаПреди засаждането коренът трябва да се накисне в топла вода. Това е необходимо, за да се стимулират пъпките и растението да се активизира, да поникне по-бързо. Ето как се прави:
- В подходящ съд наливаме топла, но не гореща вода и накисваме за четири часа корените. Следва самото засаждане. Не е нужно да го натикваме много надълбоко, достатъчно е над него да има 1-2 см почва. Пъпките трябва да са отгоре; ако коренът е голям и с множество пъпки, трябва да се разреже внимателно – така, че във всяко парче да има по две пъпки. Най-удобното място за отделяне на части са тънките зони, където започват израстъци и разклонения. Местата на среза се обработват с дървесна пепел, за да се предотвратят гъбични инфекции.
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. deathmetalverses
13. stela50
14. samvoin
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1