Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2018 16:01 - ВАШИЯТ ВИРТУАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК Митоманията като психическо разтройство Публикувано на 22.02.2018 в Свят Комплексът на барон Мюнхаузен“ Според изследвания пат
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.08.2018 16:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ВАШИЯТ ВИРТУАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК   image Митоманията като психическо разтройство 

Комплексът на барон Мюнхаузен“

Според изследвания патологичните лъжци имат по-малко сиво вещество в мозъка, което отговаря за обработката на информацията, и повече бяло вещество, което предава информацията в префронталната кора на главния мозък. Учени смятат, че тази ненормална структура на мозъка може да бъде една от причините за стремежа постоянно да се лъже. Митоманията често е признак на шизофрения.

Покойният португалски писател Сарамаго, който получава Нобелова награда за литература през 1998 г., казва следното: „Човечеството мина през различни периоди – каменен, век, бронзов век и доживя до днешния – века на лъжата. Лъжата се превърна в традиция и навик и бих я нарекъл – култура…“

Днес патологичната лъжа е характерна най-вече за управляващите. Но не я подминават и обикновените хора.

Случвало ли ви се е, когато разговаряте с някой човек и да се чувствате „нищожни“? Този човек е „толкова велик и успешен“, че вие се чувствате направо маломерни. Този човек може да бъде ваш близък, приятел, роднина, може да бъде висш чиновник, прокурор, следовател, министър, премиер, президент и пр. Дайте си сметка, че този субект страда от психическото разстройство „комплекс на Мюнхаузен“, или от митомания.

Митоманията е психическо разстройство, болезнена склонност на болния да изкривява действителността, да лъже и разказва измислени истории. Думата „митомания“ произлиза от гръцката дума mithos – в превод „мит, сказание“.

Според психолози патологичната склонност към лъжи е свързана най-често със сексуална извратеност; за нея са характерни тщеславието, умствената изостаналост, необузданото въображение и истеричното фантазиране. Склонността към лъжа е характерна за истероидната личност, която най-често разказва за своите „необикновени приключения“, как е проявила „смелост, решителност, съобразителност и др.“ .

Възможно е тя да изкаже неверни данни за своето социално и материално положение, може да си присвои заслуги, титли, звания и др. В нейното съзнание се изтрива границата между реалните факти и измислиците.

Болният от митомания има постоянна потребност да лъже, да изкривява действителността. Той иска на всяка цена да се открои сред тълпата, да се покаже откъм „прекрасната“ си страна. Болният започва с малка лъжа, но след това кръгът от лъжи се разширява до такава степен, че той започва да живее живота на този измислен персонаж.

Според изследвания патологичните лъжци имат по-малко сиво вещество в мозъка, което отговаря за обработката на информацията, и повече бяло вещество, което предава информацията в префронталната кора на главния мозък. Учени смятат, че тази ненормална структура на мозъка може да бъде една от причините за стремежа постоянно да се лъже.

Митоманията често е признак на шизофрения, но в тези случаи тя е вторичен симптом.

Според експерти тази патология може да възникне при хора, които страдат от фиктивното разстройство ипохондрия, в резултат на което страдащият пациент на практика изобретява болестта, от която уж е болен.

Някои изследвания показват, че болният от митомания може да има предразположеност към измама.

Кои са причините за митоманията

Много хора са успешни в живота. Те са доволни от своя живот, дори да не са богати. Но има и такива, които тайно искат да бъдат успешни, велики, богати, да живеят в лукс. Най-често тези хора завиждат на успешните, но не знаят как да постигнат успех и богат живот. Оттук започва всичко. Това е началото на болестта митомания. Митоманите започват да украсяват или изкривяват някои моменти от своя живот, започват да се хвалят с постиженията си, които всъщност нямат. Те смятат, че по този начин могат да повдигнат своя статут в очите на заобикалящите ги хора.

Митоманията най-често възниква на базата на занижената самооценка. Тази занижена самооценка може да е предизвикана от хронична болест, нисък ръст, физическа слабост, ниско ниво на образование, реални или мними неуспехи, невнимание от страната на близките или повишена опека, отхвърляне в любовта. В резултат от невъзможността или неумението да се преодолеят тези проблеми и да се решат, те се изтласкват в областта на безсъзнателното и образуват т.нар. комплекс, който се запазва дълго време и диктува на болния компенсиращото поведение. Човекът става неинтересен за самия себе си, затова започва нещо да украсява в живота си, да измисля друг произход, да изкривява факти за родителите си, да си приписва таланти и приятелство с прочути хора, каквито няма. Митоманите изпитват патологично желание да съчиняват за себе си всякакви небивалици. Хората със занижена самооценка се стремят да предизвикат възхищение и преклонение към своята персона от страната на приятели и близки. Ако детето започне да лъже, това е неговият защитен механизъм. В случая с възрастния това е метод той да скрие своя несъвършен вътрешен свят.

Митоманите получават удоволствие не от това, че заблуждават околните, а им е интересен процесът на съчинителството.

Но с поведението си митоманите силно подкопават репутацията си. Много често ги разобличават.

От митомания страдат най-често истероидните личности, т.е. онези, които имат нужда да бъдат постоянно в центъра на вниманието, да предизвикват възхищение и преклонение. Когато не могат да постигнат това с достойнствата си, те го измислят, представяйки желаното за действително, прибягвайки до лъжи и хвалби. Типичен пример за това е ексцентричният барон Мюнхаузен, на чието име е наречена и болестта.

За възрастния човек лъжата е начин да прикрие несъвършенството на вътрешния си свят. Така се маскира неговата неудовлетвореност, тревога, дискомфорт.

Признаци на митомания

Тенденция митоманът да разказва една и съща история, като всеки път променя сюжета й, но същността му остава непроменена. Сменят се имената на персонажите, мястото, датата и др.

Разказите на митомана по принцип са ослепителни и фантастични. Те целят да го представят в изгодна светлина. Митоманът разказва истории за себе си като герой или жертва; той може да се представи като храбрец, да изложи на показ връзките си с много известни хора или с такива, които заемат високо положение в обществото. Пациентът може да повярва, че е постигнал свръхчовешки подвизи или впечатляващи актове на алтруизъм и пр.

За разлика от хората, които имат театрален талант, патологичните лъжци са по-драматични. Те са нарциси, които смятат, че са постигнали съвършенство и развиват чувството на собственото си обожествяване.

Някои вътрешни или външни въздействия върху митомана могат да бъдат причина за поведението му. Например продължителният натиск или шантаж могат да предизвикат нееднократно лъжене и то да се превърне в патологично.

Митоманът лъже дори когато няма никаква изгода от лъжата.

Митоманът отрича, че лъже. Дори да приеме факта на лъжата, той не осъзнава отрицателния ефект върху заобикалящите го хора.

Митоманът очерня всичко и всеки.

В разказа си често митоманът се възхищава от някого, но при други обстоятелства разкрива „какъв гад е“.

 

Как да помогнем на митомана

 

Когато откриете в обкръжението си митоман, не се опитвайте да му доказвате, че лъже. Постарайте се да не общувате с него, защото митоманията може да се окаже заразна. Може да го посъветвате да отиде да се прегледа при психолог или психотерапевт. Като други психологически зависимости и митоманията днес се лекува успешно. Специалистът може да намери дълбоките причини и да помогне на митомана. Психологът може да помогне на болния да се върне в реалния свят, да отличи лъжата от истината, да си изгради навици за самоуважение, да пребори неувереността в себе си.

Психотерапията е един от малкото методи за лечение на митомана.

Психологическата лъжа е сложно явление за разлика от други психологически заболявания. Тя има много последици и променя качеството на живота на онези, които страдат от тази патология.

Днес не са достатъчни изследванията в областта на психологическата лъжа, за да се гарантира лечението на митоманията, но има определени надежди. Росица Тодорова,Издателство”Распер”

loading... loading...       МОЖЕ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТГласувай:
1Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12476796
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031