
Прочетен: 884 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 07.09.2016 00:30
е от откриването му в Древна Арабия. Техниките на печене и методите на приготвяне може и да са се променили, но любовта ни към кафето продължава да расте.
„Добро утро! Чаша кафе? „Какъв по-хубав старт на деня… Особено ако е поднесено с любов. Кафето ни събужда, прояснява съзнанието ни, действа ободряващо и ревитализиращо и върху тялото ни.
Има десетки научни изследвания за влиянието на кафето. Само вдишване на аромата на кафето помага на мозъка да се справи с последствията от стреса, предизвикан от недостига на сън, показаха например резултати от изследвания, проведени в Южна Корея, Германия и Япония.
Какво кафе да пием, за да се насладим максимално на вкусовите
му качества и ползите върху тялото и съзнанието ни? Към вкуса, идващ от сорта кафе и географския район, в който е расло, както и от добавките от мляко, сметана, канела и захар всеки има своите лични предпочитания. Има обаче няколко универсални правила, които важат за всяко едно кафе, независимо къде е отгледано и опечено.
Кафето е пресен продукт и негови врагове са кислородът, светлината, топлината и влагата. А в България масово се продават насипни
кафета от отворени чували, стоящи на пода на магазините. Да си купувате от тях не е особено добра идея, въпреки конкурентните
им цени и привидно голямото разнообразие, с което можете да си правите различни смески. Да видим защо.
Неясен произход (няма информация за вносителя/производителя,
за това кой, кога и как е пекъл кафето).
Няма срок на годност (няма информация за това кога точно е било опечено кафето и колко дълго е стояло в отворените чували, преди да бъде продадено).
Лоши условия за съхранение – не се знае как и в какво е било транспортирано кафето и къде е било съхранявано, преди да достигне до магазина).
Насипното кафе се съхранява в нехигиенични зеблени чували, които са въздухопропускливи, събират прах и пускат власинки.
Печеното кафе на зърна губи 30% от аромата си, ако се съхранява 3 дни в отворен съд/чувал/контейнер след изпичането.
Печеното кафе на зърна губи 56% от аромата си, ако престои 2
седмици в отверен съд/чувал/контейнер.
Печеното кафе променя вкуса си, ако престои повече от 3 дни в отворен съд – придобива баят и плесенясал оттенък.
Когато кафето се опакова в нискокислородна среда (с азот), то запазва вкуса и аромата си.
Опакованото кафе е предпазено от кислорода, от светлината и влагата. Опаковката спомага за запазване на силата, вкуса и аромата на кафето
2. mt46
3. kvg55
4. zahariada
5. varg1
6. planinitenabulgaria
7. wonder
8. getmans1
9. iw69
10. yuliya2006
11. rosiela
12. apollon
13. tili
14. leonleonovpom2
2. shtaparov
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. lamb
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. jelliana
3. radostinalassa
4. lamb
5. toni1956
6. lordmdobrev
7. varg1
8. alisa77
9. planinitenabulgaria
10. kvg55
