Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2013 10:53 - Домашен хайвер
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове:
1



 
Домашен хайвер

За да си направим домашен хайвер е необходимо предварително да сме си подготвили основната суровина – рибния хайвер.

Подготовка на хайвера: При почистване на риба, ако попаднете на узрял хайвер /зърната трябва да са добре оформени и едри – цвета може да е жълт, оранжев, сив, в зависимост от вида на рибата/, отделете го в отделен съд. Може да използвате хайвер от шаран, толстолоб, таранка, кая и други. Отстранете внимателно ципата обвиваща хайвера и го положете в буркан или друг подходящ съд. Насипете отгоре готварска сол. След около седмица – залейте хайвера с олио, така че то да го покрива напълно. Така подготвен може да го съхранявате в хладилник до 12 месеца.

Разбиване на хайвер: Необходими продукти за около 1 кг готов продукт. хайвер - една и половина супена лъжица; среда от бял хляб - средата на половин средно твърд бял хляб; 1 малка глава лук - настърган на ситно ренде; олио - от 0.6 до 1.0 литър; сок от лимон или лимонена киселина – на вкус Положете осоления хайвер и настъргания лук в съд с обем около 2.5-3 литра и разбийте добре с миксер до получаване на едродна смес. Ако забележите остатъци от ципи – отстранете ги. Накиснете хляба във вода. Изтискайте и го добавяйте постепенно в съда като непрекъснато бъркате с миксера. След като хляба е добре омесен с хайвера, започнете да добавяте олио на малки порции, при непрекъснато бъркане. Хайверът поема олиото и видимо започва да увеличава обема си. Следващите порции олио добавяйте, чак след като предното е поето напълно и сместа видимо започва да се сгъстява. Разходът на олио е от 0.6 до 1.0 литър в зависимост от това колко мазен искате да бъде. След като завършите разбиването довавете сока на половин лимон /или повече в зависимост от вкусовите ви предпочитания/, може да го заместите с разтворена във вода лимонена киселина. Разбърквайте докато сместа поеме сока. Накрая, ако желаете да придадете по естетичен вид на готовия продукт може да го „загладите“. Добавяйте вода по няколко капки, като бъркате непрекъснато. Хайверът видимо придобива по блед цвят и се „заглажда“.

Тези процедури старите майстори ги наричат - „заглаждане и избелване“. Сол не се добавя, тъй като суровия хайвер е достатъчно осолен. Това е много стара класическа рецепта, но в домашни условия, може да експериментирате и изпробвате допълнителни овкусявания в зависимост от вашите предпочитания! Времето необходимо за получане на готов продукт е от 15 до 30 минути, но пробвайте и вярвам, че ще си струвало усилията! Добър апетит!

 



Тагове:   домашен хайвер,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12281846
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930