Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2012 12:13 - Традиционен български козунак
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
1



Традиционен български козунак

Приспах Запетайче, отрязах си парченце козунак и бързо сядам на компютъра, за да ви разкажа за вчерашния си ден в кухнята. Беше ползотворен. За първи път се престраших, подготвях се няколко часа, затоплях кухнята, изравнявах температури, прочитах отново и отново рецептата. През ума си премятах спомени от детството, в които баба заговорнически се затваряше с часове в кухнята и не даваше на никой да влезе или излезе от там, докато не започне печенето. А когато започнеше…Всички деца се скупчвахме около вратата на кухнята, около прозорците… , наслаждавахме се на аромата, който се разнасяше из целия двор и чакахме с трепет първия готов козунак. Обикновено именно той падаше жертва на лакоми малки дечица, които нетърпеливо отчупват още горещо парче от него и още по-нетърпеливо го излапват. След това идваше ред на възрастните. Те малко сковано, малко разсеяно, под предтекст за нещо друго, започваха също да се въртят в кухнята около баба и още по-точно около козунаците… Срамежливо отчупваха парченце и всеки се спотайваше някъде, за да му се наслади. Обикновено на Велликден ядяхме купешки козунаци, защото домашните отдавна вече бяха свършили. Май така ще стане тази година у дома. Ето го и моето произведение :)

image

За да стане един козунак наистина хубав има няколко условия, които трябва да се спазят. Първото е температурата на помещението. Трябва да бъде доста топло, което тези дни беше трудно за постигане, но идеалната температура е около 25 градуса. Всички продукти за козунака се изваждат 1-2 часа по-рано, в топлата кухня, за да изравнят температурите си. Когато се започне с месенето е добре да не се отварят постоянно врати и особено прозорци, защото различната температура на въздуха спира втасването, а рязката смяна направо спихва тестото. Брашното се пресява 3-4 пъти, за да стане по-лесно втасването и козунакът да стане по-пухкав. Задължително е използването на прясна мая (за 1 кг брашно- 1 кубче мая). Не се прекалява със захарта, защото тестото става ‘тежко’ и трудно втасва. Ако не е достатъчно сладък козунака се поръсва със захар отгоре, след втасването. Печенето на козунака става в умерена фурна (180 градуса).

image

Аз допуснах някои грешки , но не при месенето, а при печенето на първия от трите ми козунака. Първата грешка беше,че сложих козунака на средната решетка и докато се усетя вече се опираше на горните реотани, така се надигна :) Втората грешка беше, че не се съобразих с това, че моята фурна е доста  силна и 180 градуса са й много. Така за втория и третия козунак се поправих като пекох на ниска скара и при 130 градуса за около 20 минути. Ние и първия козунак си изядохме още вчера. Стана много вкусен, но не и фотогеничен, което пък е важно за мен :)

В крайна сметка  след цял ден труд, няколко изгорени места по ръцете и кухня с краката нагоре бях възнаградена – ароматен, вкусен, пухкав козунак със златиста хрупкава коричка и удовлетворението, че съм постигнала нещо, за което си мечтая през последните няколко дни :) Няма да съжалите, ако се захванете с рецептата, не е толкова трудно. Стига да имате желание ще постигнете и желания резултат :)

Стига приказки, че ще мине Великден… Ето и рецептата :)

Взаимствано от списание ‘Добър апетит’

Продукти:

1кг брашно + 1-2 ч.ч. за доомесване

40 гр прясна мая

6 яйца

500 мл прясно мляко

200 мл олио

300 гр захар

1 ч.ч. стафиди

2-3 прахчета ванилия

настърганата кора на два лимона (аз не сложих, защото умишлено не употребявам в рецептите си корите на цитрусите, заради евентуалните пестициди)

imageПриготвяне:

imageИзвадете продуктите за козунака 1-2 часа по рано, за да изравнят температурите си. Пресейте брашното 3 пъти в дълбок съд. Натрошете маята в голяма купа, към нея прибавете 1 ч.ч. от прясното мляко и я размийте. Добавете 5-6 с.л. от брашното и разбъркайте. Трябва да се получи течност с консистенция на боза, ако е нужно добавете мляко или брашно. Добавете 1 с.л. от захарта, разбъркайте и оставете на топло да шупне като си увеличи обема три пъти. През това време разбийте яйцата, добавете към тях млякото, олиото, захарта и ванилията и ги разбийте на пяна. Направете кладенче в брашното и излейте маята в него като редувате с яйчената смес. Постепенно замесете цялото брашно. Меси се докато тестото започне да се отлепя от съда. Ако е станало кишаво добавете още малко брашно (около1/2 ч.ч.) ,  но не прекалявайте, защото при втасването тестото се стяга. Добре измесеното тесто се събира на топка и се покрива с топла лека кърпа, оставя се на топло за един час, докато си удвои обема. След това се слага върху добреimage набрашнен плот, премесва се и отново се покрива за един час на топло. Пригответе си 3-4 тавички и ги намаслете. Когато тестото пак се надигне се размесва  и се добавят стафидите ( и лимоновата кора, ако слагате). Разделете тестото на три-четири топки за отделните козунаци и оформете. могат да са плоски и просто да ги разстелете в тавичките. Можете и да ги наплетете като тестото се оформя на фитил(или няколко фитила) с намазнени ръце, който се усуква и след това се оплита. Тестото трябва да заема до 2/3 от съда,защото много се надува при втасването и печенето. Поставете тавите на топло (може и край топла печка), за да се надигне пак тестото. Когато това стане намажете с разбит жълтък, поръсете със кристална захар и печете на ниска скара и при предварително загрята на  180 градуса фурна (ако е по-силна фурната печете на по ниски градуси). Козунака се изпича за около 20 минути или докато клечка забита в центъра излезе суха.

Пожелавам ви успех в правенето на козунаци и хубави празнични и предпразнични дни :)




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12280601
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930