Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 21:27 - Как да се научим да гледаме на кафе?
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 1989 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.03.2012 21:31


   

imageСъществуват хора, които само като погледнат в утайката от кафето ви, могат да ви кажат дали ще си купите кола, кога ще се ожените и дори ще познаят коя зодия сте.

Всъщност гледането на кафе изобщо не е чак толкова трудна работа. Всеки може да се научи да разчита фигурите, стига да има въображение. И желание да се остави на полета на фантазията си и разбира се не на последно място да се позабавлява.

Гледането на кафе се практикува от векове, но никой не може да каже със сигурност от кога датира. В Африка и Ориента този метод за надничане в бъдещето е със столетни традиции, по- късно добива популярност и в Европа и Америка. Предполага се, че се гледа на кафе най- малко от 1000 години. Самата практика на пиене на кафе е по- стара и според една от хипотезите води началото си от Етиопия. Оттам арабски търговци я пренесли в Европа, а оттам се разпространила из целия свят.

Странният обичай да се взираш във фигурите на кафейната утайка и да търсиш в тях знаците на съдбата е бил разпространяван вероятно от пътуващите цигани. Мистиците смятат, че всяка чаша пази тайните на оня, който я е изпил. Гледачките на кафе твърдят, че докато отпиваме от ароматната си напитка, проблемите, емоциите, мислите и мечтите ни се отпечатват като символи на дъното на чашата. А какво по- приятно и забавно от това човек да се научи да ги разгадава сам?

Според вещите в занаята трябва да "се гледа" само на турско кафе, защото само така се получава гъста утайка. Кафето трябва да къкри в бакърено джезве в присъствието на човека, на когото ще се гадае. Зърната задължително са ситно смлени, за да се получи хубава утайка. Колкото по-тъмна е на цвят магическата напитка, толкова по-ясни и отчетливи фигури се получават накрая. Кафето се вари със или без захар (по желание) на слаб огън. Така става най-вкусно и ароматно.

Веднага след като се свали от котлона, турското кафе се налива в чашки. Всяка чаша може да се използва за гледане на кафе, но най-подходящи са кръглите от бял порцелан. На Запад има доста хора, които се занимават професионално с тази дейност - срещу съответен "хонорар". Затова обикновено те имат цял специален арсенал за гледане: една или две чашки, нарочно избрани и предназначени за гледане, предпочитани сортове кафе от определени марки.

Каквато и съдинка да изберете, трябва предварително да я измиете и подсушите. Така ритуално я изчиствате от отрицателни въздействия. Психологическият момент не бива да се подценява. Преди да започнете да гледате, трябва да се освободите от напрежението и да не мислите за собствените си проблеми. Трябва да предупредите човека, на когото гледате, да мисли за това, което най-силно го интересува в момента.
Чашката с кафе се поднася с дръжката напред. Специалистите съветват да се хване с двете длани и да се отпива бавно само от едно място. Когато кафето е изпито, чашата се завърта 3 пъти в посока, обратна на часовниковата и се поставя обърната върху чинийка, за да се оттече. Фигурките се образуват и засъхват след около пет минути. След което започва интересната част.

Гледащият на кафе трябва да прояви интуицията си и пусне въображението си да се рее свободно. Сладкодумието е много съществено за гадаенето също.

Гадателите казват, че същността на човека остава в чашата и те трябва само да я разчетат. Всички символи, очертания и фигури в утайката имат значение. Не бива да се подценяват дори и най- малките точици, фигурки и знаци. В началото обаче започнете с разграничаването на по- големите, набиващи се на очи фигури. Оставете подсъзнанието си да се развихри и да открие образи в утайката.

Според разположението на фигурите в чашата се тълкува кога ще се случат предсказанията или дали вече са се случили.

На дъното е изписано миналото

на човека, средата отразява настоящето, а в горната част на чашата се отпечатват знаците за бъдещето. Колкото по-близо до ръба се намират фигурите, толкова по-скоро ще се случат събитията, които са ни подсказани от утайката. Образите, които се намират близо до дръжката, имат особено значение за човека, на когото се гледа. Смята се, че дръжката е съединителното звено между чашата и този, който я държи. Затова символите в тази част от чашата са ключови и трябва да им се обърне по-голямо внимание. Размерът на фигурите също има значение. Колкото по- големи са образите, толкова по-значими са те за живота на човек.
Специалистите твърдят, че колкото по-малко утайка е останала в чашата, толкова по-добре. Светлата чаша предсказва щастлив живот, малко проблеми и безоблачно бъдеще. И обратно, ако повече кафе се е натрупало по стените, значи, че човекът има неприятности и грижи. Многото пръснати точици показват движение. Ясно очертаните линии - планове за изпълнение на определена цел. Вълнообразните линии говорят за несигурност, а неясните - за препятствия.
Ако кафето се е стекло по външната стена на чашата, чака ви пътуване.

Дългата следа означава дълъг път


Можете да гледате и по фигурите, които са се очертали в чинийката, докато утайката се е оттичала.
Освен животни, предмети и човешки фигури в чашата обикновено могат да се наблюдават числа и букви. Числата означават време. Ако са малки, най-вероятно става въпрос за дни, по-големите обозначават месеци и години. Буквите най-често се тълкуват като инициали на хора, които са важни за този, на когото се гледа. Важността на буквите се разкрива и от това, което стои до тях. Ако близо до дръжката на чашата се е образувала буква, то тя непременно е част от името на най-близкия ви човек - любим, съпруг, дете, роднина или приятел.
Това е. Оттук нататък сте вие и въображението ви. Най-важното в гледането на кафе е то да ви носи удоволствие.

Какво означават фигурите?

Ангел

Предвестник на добри новини, подсказва, че някой се грижи за вас и сте добре предпазени от злощастия. Ако е на ръба на чашата, очаквайте добрите новини много скоро.

Бебе
Блага вест, а защо не и нов член на семейството?

Бижута
Голяма сполука, светло бъдеще. Ако е на дъното на чашата, говори за аристократичен произход.

Възел
Показва, че се тревожите за нищожни неща.

Гнездо
Голяма любов и привързаност към дома или децата. Ако е на ръба, очаква ви в бъдеще уютен дом.

Гъба
Придобивка, подаръче.

Дърво
Хората виждат у вас сила и благородство. Означава още, че сте уважаван и стабилен човек.

Звезда
Символ на надежда и осъществени мечти.

Змия
Ще се наложи да вземете важно решение. Понякога означава и враг, човек, който ви мисли злото.

Камбана
Към вас идва известие за сватба.

Капки
Очаква ви малка сума пари или щастливо стечение на обстоятелствата.

Ключ
Голям късмет и успех - сега е моментът да осъществите мечтите си, особено в сферата на образованието. Означава и разгадаване на някаква тайна.

Кола
Ако е добре очертана, колата е знак за предстоящо пътуване. Но ако линиите й са накъсани или замъглени, ви очакват неприятности с автомобил.

Легло
Пазете се от нещастни случаи. Ако внимавате и мислите, преди да действате, ще ви върви много.

Метла
Вие влизате във форма, за да почистите себе си и обкръжението си. Очаква ви положителна промяна във външния ви вид.

Нож
Внимавайте какво говорите пред другите, заобиколен сте от предатели. Означава и изневяра.

Ножица

Предупреждение за измамни приятели.

Обувка
Ако е добре оформена, сега животът ви е спокоен, приятелите и съседите ви харесват. Означава и че сте стъпили здраво на земята.

Ограда
Заобиколени сте от препятствия, измислете нещо ново, за да ги преодолеете. Значи още, че сте добре защитени от негативно влияние.

Огън
Страст, символ на любовта. Може да е предвестник също за вълшебна еднократна среща.

Паяк
Показва успех във финансите. Ако е на ръба на чашата, предприемете спокойно финансов риск. Пуснете си и един фиш - има голяма вероятност да спечелите.

Планина
Имате основна цел в живота. Ако планината е добре оформена, скоро ще достигнете върха. Ако образът е накъсан, трябва да премислите стратегията си.

Подкова
Успех при дълго пътуване, а също и ново пътешествие.

Пръстен
Ако е добре очертан, значи брак. Но ако е накъсан - развод или раздяла.

Птица
Към вас летят добри новини.

Риба
Мъдрост и щастие плуват към вас, използвайте даровете мъдро. Може да значи и празнота в душата.

Самолет
Предстои ви пътуване със самолет. Може да символизира силно желание да промените сегашния си начин на живот.

Слон
Помощ от приятели или роднини - чудесно време да поискате голяма услуга.

Стълба
Изкачвате се бавно, но ще постигнете целта си.

Цветя
Носят щастие без значение от вида им. Обичате да се раздавате и да помагате на хората.

Чаша
Бъдете благодарни за това, което имате, и не пожелавайте повече. Значи и пълнота, задоволеност от живота.

Ябълка

Плодоносно време за творчество. Символ на изкуството.

Яйца

Ако са са счупени, предсказват загуба на пари. Ако са здрави - печалба.
Гласувай:
1Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 11693239
Постинги: 8843
Коментари: 148
Гласове: 2522
Архив
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930