Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2012 22:35 - Цял Бургас ще се движи на две колела от 2013 г.
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
2012
01.27 Цял Бургас ще се движи на две колела от 2013 г. Вело Вестник Бургас, велоалеи, велоград, инфраструктира Добави коментар  

imageОбщината ще утрои дължината на велоалеите, за да сложи здравословния и чист начин на придвижване на здрава основа.

Един предприемач преди време предизвика усмивките на колегите журналисти, когато сравни Бургас с Ню Йорк – заради силуета на града, очертан от високите (по българската летва) сгради.

Но кметът на града Димитър Николов е напълно сериозен, когато казва на личната си интернет страница, че иска да включи морския град в орбитата на Лондон, Париж или Ню Йорк: “В контекста на философията за зелен начин на живот велоградовете вече са част от съвременните визитки на много мегаполиси.”

Бургас вече е велоград в сравнение с останалите в България, след като повече от 10 километра нови алеи опасаха крайбрежието на града и морския парк само в последните две години. Мрежата от пътища за задвижваните от човека превозни средства трябва да бъде утроена до 2013 г. с добавянето на още малко над 20 километра и инвестиции от близо 3.8 милиона лева.
Разширението е една от частите на проекта за интегриран градски транспорт, която трябва да разнообрази и допълни вариантите за придвижване в четвъртия по големина град в България.

Освен че създава здравословна алтернатива за хората, натоварването на алеите ще пести от изхвърляните във въздуха парникови газове и прахови частици от транспорта, когато повече хора захвърлят колите и вземат колелетата, за да отидат до плажа, морската градина или центъра на Бургас.

Но твърдата инфраструктура не е достатъчна. “Успоредно с изграждането на велосипедните алеи в Бургас ние насърчихме гражданското общество за създаване на сдружението “Велосипеден град”, както и провеждането на серия от концерти и други инициативи за популяризиране на полезността да се придвижваме с велосипед. Общината масово започна да подарява велосипеди на учениците, на децата, влязохме във всички училища и детски градини. И така замисленото от нас се превърна във всеобща градска инициатива и вече няма какво да ни спре, продължаваме напред”, казва кметът пред националното радио.

Интегрираният подход – въвеждането на поддържащи се взаимно мерки, е задължителна част от стратегията за велоград. Николов обещава тя да създаде 50 нови работни места, голяма част от тях за хора в неравностойно положение, което ще даде и социално-икономическа перспектива на проекта.

Общината ще купи велосипеди, разпределени на възлови места с изградена инфраструктура, които ще може да се ползват срещу заплащане. Работните места ще бъдат открити в таксуването, предоставянето и контрола на велосипедите. “С развитието на проекта работните места ще се увеличават”, казва Николов.

Предвиждат се и следващи етапи, насищане на системата с маршрути и нови велосипеди. “Един кмет на голям град не може да обещае, че няма да има задръствания, но това, което със сигурност ще се случи в Бургас, е възможността придвижването с велосипед например от мола до естрадата “Охлюва” в Морската градина да става за 10-15 минути”, казва Николов.

Бургас – СО2
През април миналата година Бургас се сдоби с първата в страната общинска мобилна станция за мониторинг на качеството на въздуха. Станцията бе закупена и доставена в рамките на проект “Мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в Бургас”, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Бюджетът на проекта 320 645 евро безвъзмездно финансиране и 56 585 евро собствен принос на община Бургас.
Апаратурата в мобилната лаборатория следи за нивата на осем замърсителя на атмосферния въздух – серен диоксид, азотни оксиди, озон, бензен, стирен, сероводород, фини прахови частици РМ10 и фини прахови частици РМ2.5.Освен това се следят и отчитат и метеорологични параметри, които са от изключително значение при проследяване и представяне на качеството на въздуха – температура, посока и скорост на вятъра, налягане, влажност и слънчева радиация. Данните от нея се визуализират в реално време на интернет страницата на проекта.

В стратегията за устойчиво развитие на община Бургас до 2020 г. е заложено намаляване на емисиите на CO2 с 25%, на потреблението на енергия с 27% и увеличаване на ВЕИ в енергийният микс на общината с 26%. Една от мерките, с която ще се постигне реално намаляване на емисиите на парниковите газове с 1 507 т./г., е реализацията на проекта за интегриран градски транспорт. Политиката на общината е насочена и към развитие на велотранспорта, озеленяване, изграждане на екозони и намаляване на трафика също са част от политиката на общината в тази област.

В бюджета за тази година са предвидени и средства за проектирането на два нови парка в комплекс “Меден рудник”, които ще се изградят в зони А и Г.

Други по-големи проекти, по които ще се работи през 2012 г., са:
- Проект и изграждане на екозони Вая – Форос – Атанасовско езеро – 300 000 лв.;
- районен парк “Лазур” – 352 000 лв.;
- велоалея бул. “Стефан Стамболов” – 500 000 лв.;
- изграждане на велоалея от кв. “Ветрен” до Минерални бани – 10 000 лв.;
- обществени велосипеди и велостоянки (съфинансиране) – 250 000 лв.;
- проектиране на велоалея Созопол – Бургас – 35 000 лв
- Инициатива “Бургас – велосипеден град”.

През последните две години общината със собствени средства е изградила 11 км велоалеи. През миналата година стартира сдружението “Велосипеден град”, което провежда редица мероприятия и инициативи за популяризиране на полезността да се придвижваме с велосипед. През тази година община Бургас започва реализацията на
проекта за обществен велосипеден транспорт, чрез който ще се въведе система за обществени велосипеди под наем.
Предстои изграждането и на още над 20 км велоалеи по проекта за интегриран градски транспорт.

Източник: в. Строителство Градът


 Гласувай:
1Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 11692253
Постинги: 8843
Коментари: 148
Гласове: 2522
Архив
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930