Постинг
27.01.2012 15:05 -
Торта " Египет "
Торта " Египет "
Продукти:
за блата:
10 белтъка
10 с.л. захар
200 гр. смлени бадеми
2 с.л. брашно
за жълтия крем:
10 жълтъка
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
250 гр. масло на стайна температура
2 ванилии
за сметановия крем:
500 мл. сладкарска сметана
6 с.л. захар
за крокана:
100 гр. едро смлени бадеми
200 гр. захар
Приготвяне:
на блата:
Разбивате белтъците на бяла пяна и прибавяте захарта. Разбивате с миксер до получаване на твърд крем. След като са готови белтъците започнете да прибавяте на малки порции ядките, като бъркате с шпатула в една посока за да не падне крема. Накрая се добавя брашното и се разбърква добре. В тава застлана с пекарска хартия се изсипва 1/3 от сместа и се изпича блат за около 10 - 15 мин на 180 гр. Така процедирате и с останалата смес. Трябва да изпечете три блата, коитo оставете добре да изстинат,както са така с хартията. Не ги подреждайте един върху друг, защото горната част на блата е лепкав и ще залепнат.
на жълтия крем:
Разбивате жълтъците със захарта на светъл крем, прибавяте към тях пресятото брашно и 200мл. от млякото. Другата част от млякото сложете на котлона да заври, и след това прибавете към жълтъците. Бъркайте постоянно с миксера и добавете ванилията. Върнете вече готовата смес на котлона ката продължавате да бъркате, защото крема много бързо се сгъстява и може да загори. Варете до получаване на много гъст крем, отместете от котлона и оставете да се охлади. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника до пълното охлаждане на крема. През това време разбийте маслото на пухкав крем с миксер, и към него добавете много добре изстиналия жълтъчен крем. Разбийте с миксер до получаване на гладка смес.
на крокана:
Върху хартия за печене разстилате едро смлените бадеми и на тънка струйка изсипвате захарта, която сте карамелизирали на котлона. Оставете настрани за да се втвърди карамела, и натрошете с домакински чук или точилка.
на сметановия крем:
Разбивате сметаната със захарта до получаване на твърд крем и към него прибавяте половината от натрошения крокан.
Сглобяване на тортата:
В подходящ поднос редите блат, който внимателно отлепвате от хартията, нанасяте 1/3 от жълтия крем после 1/3 от сметановия. След това слагате втория блат отново жълт крем и след това сметанов. Накрая редите и третия блат, мажете с останалия сметанов крем. Приберете тортата в хладилник за да стегне и след това нанесете останалия жълт крем. Украсете с останалия крокан, аз разбих още малко сметана и оформих украсата.


Няма коментари
Търсене
Най-четени
1. radostinalassa
2. kvg55
3. varg1
4. zahariada
5. mt46
6. planinitenabulgaria
7. getmans1
8. iw69
9. tili
10. yuliya2006
11. wonder
12. apollon
13. rosiela
14. vencivaleri1951
2. kvg55
3. varg1
4. zahariada
5. mt46
6. planinitenabulgaria
7. getmans1
8. iw69
9. tili
10. yuliya2006
11. wonder
12. apollon
13. rosiela
14. vencivaleri1951
Най-популярни
1. katan
2. shtaparov
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. lamb
6. mt46
7. dobrota
8. vidima
9. donkatoneva
10. ambroziia
2. shtaparov
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. lamb
6. mt46
7. dobrota
8. vidima
9. donkatoneva
10. ambroziia
Най-активни
1. jelliana
2. penata555
3. radostinalassa
4. toni1956
5. lamb
6. varg1
7. lordmdobrev
8. kvg55
9. hadjito
10. planinitenabulgaria
2. penata555
3. radostinalassa
4. toni1956
5. lamb
6. varg1
7. lordmdobrev
8. kvg55
9. hadjito
10. planinitenabulgaria
За този блог

Гласове: 2522
Блогрол