Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 10617744 Постинги: 8561 Коментари: 148
Постинги в блога от 06.09.2021 г.
 Таксиметровите компании в София   Фалшиви таксита    

Въпреки че контролът на таксиметровите автомобили с София се затяга в последните години, все още има нелегални таксита, които често имат значително по-високи тарифи. Има и легални таксита, които външно нарочно наподобяват колите на по-големите таксиметрови компании с цел заблуда. Някои от тях са с нормални тарифи, докато други взимат няколко пъти по-скъпо и разчитат на чужденци или българи, идващи за пръв път в столицата. Ето няколко съвета как да намалите шанса да попаднете на недобросъвестен таксиметров водач.

– Преди да се качите на такси, винаги гледайте тарифите. Те трябва да са на видно място на задните странични прозорци. От Аерогара София до центъра, например, не би трябвало да излезе повече от 15 лева.

– Таксиметровият водач е длъжен да пусне отчитащия апарат когато се качите в таксито и да ви издаде касова бележка в края на пътуването, в която можете да видите изминатите километри, минутите престой и сумата за плащане за тези услуги. Поискайте от него да пусне апарата ако забележите, че не го е направил.

– Ако пристигате в София с автобус, влак или самолет, не приемайте предложения за таксиметров превоз от случайни хора. Придвижете се до най-близката такси стоянка. Ако сте на Централна гара, например, можете да вървите около 100 метра до Централна автогара, откъдето можете да хванете ОК Супертранс такси.

– Не се качвайте в кола без отличителни знаци на таксиметров автомобил. Не се доверявайте на водачи, които твърдят, че има фиксирана сума за превоз между две места.

Максималната цена за превоз в София е 1,30 лв/км през деня и 1,60 лв/км през нощта.

ОК Супертранс е единствената фирма, която работи с Аерогара София и Централна Автогара София, затова най-често нейния знак и телефон са предмет на имитация.

Категория: Забавление
Прочетен: 106 Коментари: 0 Гласове: 5
     Република България

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕРАБОТИ

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА КОРОНАВИРУСЪТ - КАК ДА ПЪТУВАМЕ РРМИНИСТЕРСТВО ВЪНШНА ПОЛИТИКА УСЛУГИ И ПЪТУВАНИЯ ЗАЯВЕТЕ ДОКУМЕНТ ONLINE АКТУАЛНО КОНТАКТИ
  1. Начало
  2.  
  3.  Услуги и пътувания
  4.  
  5. Коронавирусът – как да пътуваме
Коронавирусът – как да пътуваме  
Великобритания Актуализирано на 19.07.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

От 4:00 часа на 19 юли т.г. Република България е в зеления списък в т.нар. светофарна система на ограничения за пътувания до  Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия).

Преди пътуване лицата, които са били в държава от зеления списък през последните 10 дни преди пътуването си до Обединеното кралство, трябва да:
•    попълнят формуляр за локализация на пътници (PLF) 48 часа преди тяхното пътуване - ДОСТЪПЕН ОТ СЛЕДНИЯ ЛИНК;
•    направят тест за Covid-19 до 3 дни (72 часа) преди тяхното заминаване (тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
антигенен тест).
Деца на възраст под 11 години не е задължително да правят тест.
•    резервират и заплатят Covid-19 тест за ден втори след пристигането им.
Деца на възраст под 5 години не е задължително да правят тест.

След пристигане в Обединеното кралство трябва да направят  Covid-19 тест на или преди втория ден след пристигането им.

Пристигащите не се поставят под карантина, освен ако резултатът от теста е положителен.

Трябва да се самоизолират, ако получат съобщение от приложението NHS Test & Trace, че са пътували с някого, който е имал положителен тест за Covid-19.

Важно: Тези правила се прилагат и за лица, преминали пълен курс на ваксинация (2 дози).

Информация относно правилата и ограниченията за лицата, които пристигат или са били през последните 10 дни в държава или територия от кехлибарения или червения списък

Англия,  Шотландия, Уелс, Северна Ирландия

Пътуване в рамките на Великобритания, Ирландия, Нормандските острови и остров Ман.

Не е необходимо да се прави Covid-19  тест и 10-дневна карантина, когато пътуващите не са били извън Общата зона за пътуване през предходните 10 дни.

Информация относно допустимите изключения

Англия , Шотландия, Уелс, Северна Ирландия

Специален режим на тестване, приложим за пристигащите в Англия от страни извън Общата зона за пътуване, за които се прилагат изключения при международни пътувания

Специалният режим на тестване не може да бъде резервиран предварително, поради което няма изискване за предоставяне на информация за резервация във формуляра за локализация на пътниците (PLF).
На граничен контрол пристигащите трябва да представят доказателства за работата, която ще извършват в Англия.

Лицата, за които е приложим специален режим на тестване и които ще са в Англия за повече от 2 дни, ще трябва да направят тест на или преди ден 2, между ден 3 и 5 и между ден 6 и 8. 
Денят на пристигане в Англия ще се третира като нулев ден. Например, ако лице пътува до Англия за 6 дни, ще е необходимо да направи тест на ден 2 и отново на ден 5. В случай че остане в Англия за 2 дни или по-малко, не се изисква да прави тестове.
Лицата, които пътуват всеки ден или често, трябва да правият тест с устройство за страничен поток ( LFD ) поне веднъж на всеки 3 дни. Например, ако пътуват извън Общата пътническа зона всеки ден в продължение на 6 дни, ще трябва да направят поне 2 теста през този период.
В случай че тестовете не бъдат направени, на нарушителите може да бъде наложена глоба до Ј2 000.
Лицата, които имат положителен резултат от някой от тестовете, трябва да са под карантина още 10 дни от датата, на която е направен теста.

Няма изисквания за представяне на имунизационен паспорт. Лицата, които живеят в Англия и са преминали пълен курс на ваксинация (2 дози), ще могат да демонстрират своя ваксинационен статут чрез апликация на Националната здравна служба (NHS App) при международни пътувания до страни, където той се признава.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ПЪТУВАЩИТЕ РЕГУЛЯРНО ДА СЛЕДЯТ ЗА АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ НА БРИТАНСКИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН САЙТ HTTPS://WWW.GOV.UK/CORONAVIRUS 


2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

 

 

Пристигащите в Англия от страни от кехлибарения списък могат да намалят 10-дневната карантина. Те имат опцията да си направят тест за Covid-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия.  При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. HTTPS://WWW.GOV.UK/GUIDANCE/CORONAVIRUS-COVID-19-TEST-TO-RELEASE-FOR-INTERNATIONAL-TRAVEL 

Тестът трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство в акредитирана лаборатория.

Списък с акредитираните лаборатории е публикуван на правителствения сайт.

Тази възможност за намаляване на периода на карантината не е приложима за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Всички транзитни пътници, в т.ч. ваксинираните, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, който може да е един от следните:
- тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP)
- антигенен тест.

Пътниците трябва да попълнят онлайн формуляр (Public Health Passenger Locator Form) 48 часа преди тяхното пътуване, но не подлежат на карантина и не трябва да закупуват тестове за 2 и 8 ден.

HTTPS://WWW.GOV.UK/GUIDANCE/CORONAVIRUS-COVID-19-SAFER-AIR-TRAVEL-GUIDANCE-FOR-PASSENGERS#TRANSITING-THROUGH-THE-UK

Пътници, които  са посетили или преминали през последните 10 дни през държава, от т.нар. „червен списък“ НЕ МОГАТ ДА ПРЕМИНАВАТ ТРАНЗИТНО ПРЕЗ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

 

 

Правила за бизнеса във връзка  Ковид: HTTPS://WWW.GOV.UK/GUIDANCE/MOVING-GOODS-THROUGH-CUSTOMS-DURING-THE-CORONAVIRUS-COVID-19. 

Обща информация за пътуващите: HTTPS://WWW.GOV.UK/DUTY-FREE-GOODS/ARRIVING-IN-GREAT-BRITAIN. Декларирането на стоки може да се извърши и онлайн 72 ч. преди пристигане, в т.ч. да се заплатят дължимите мита. На деклариране подлежат СУМИ НАД 10 000 БРИТАНСКИ ЛИРИ ИЛИ ТЯХНАТА РАВНОСТОЙНОСТ

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

АНГЛИЯ

Маските в обществения транспорт и на закрити обществени места са препоръчителни.
Няма изискване за социална дистанция.
Подробна пътна карта на облекченията се намират тук:
HTTPS://WWW.GOV.UK/GUIDANCE/COVID-19-CORONAVIRUS-RESTRICTIONS-WHAT-YOU-CAN-AND-CANNOT-DO


ШОТЛАНДИЯ
Маските в обществения транспорт и на закрити обществени места  са задължителни.
Изискване за 1 метър дистанция с лица извън домакинството.
В сила е петстепенна организация на мерките, като правилата които трябва да се спазват зависят от нивото мерки определени от местната община.
Подробна пътна карта и връзки към отделните общини и ниво на  облекчения се намират тук:
HTTPS://WWW.GOV.SCOT/PUBLICATIONS/CORONAVIRUS-COVID-19-PROTECTION-LEVELS/  

УЕЛС

Маските в обществения транспорт и на закрити обществени места са задължителни. Социална дистанция с лица извън домакинството. Облечения предстоят, ако условията го позволяват, от 07 август.
Подробна информация на
HTTPS://GOV.WALES/RESTRICTIONS-FROM-17-JULY

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Маските в обществения транспорт и на закрити обществени места са задължителни.
До шест души от не повече от две домакинства могат да се срещнат в частен дом и да пренощуват. Деца на възраст под 12 години не се включват в общия брой. Ако едно домакинство има шест или повече членове, те могат да посетят друго домакинство, стига да няма повече от 10 души на закрито. Деца на възраст под 12 години не се включват в общия брой. Определена е индикативна дата  26 юли, след която да се позволява  до 10 души от не повече от три домакинства да се срещнат в частно жилище и да пренощуват. Деца на възраст под 12 години не се включват в общия брой. Ако едно домакинство има 10 членове, максимумът се увеличава на 15 от не повече от три домакинства. В на Открити в домашни градини   до 15 души (включително деца) от не повече от пет домакинства могат да се срещнат на открито в частна градина, но трябва да поддържа социална дистанция.  Определена е индикативна дата  26 юли, след която да се позволява  до 15 души от произволен брой домакинства да се срещат в частна градина. Деца на възраст под 12 години не се включват в общия брой. Свързани домакинства -   може да се оформите балон с едно друго домакинство. Двете домакинства в балона могат да бъдат с всякакъв размер, но срещите на закрито между домакинствата в балона са ограничени до максимум 10 души, включително деца, по всяко време. Ако някой във вашия балон развие симптоми, всички членове се изолират. За детайли  вижте на HTTPS://WWW.NIDIRECT.GOV.UK/ARTICLES/CORONAVIRUS-COVID-19-REGULATIONS-AND-GUIDANCE-WHAT-THEY-MEAN-YOU .

Категория: Забавление
Прочетен: 92 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 06.09 08:30
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 10617744
Постинги: 8561
Коментари: 148
Гласове: 2457
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930