Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 10617641 Постинги: 8561 Коментари: 148
Постинги в блога от 04.09.2021 г.
2  >  >>
 


 
 • Новини
 • Видео
 • На живо
  image Дискусията за начините на сваляне на кръвното налягане в България за малко да завърши с бой. Наложи се да не излъчват емисията по телевизията. Какво се случи в действителност? Ръководителят на Научния център по кардиология: „Убивате хората – ето какво правите. Хората отиват в аптеките, защото нямат избор. А вие вместо нормални лекарства им пробутвате скъпи залъгалки, които само влошават нещата. Колко хора са починали заради вас... Аптечен фашист сте!“

Никой не е очаквал, че в студиото може да стане меле. Макар че заявената тема предполагаше, че страстите ще се разгорещят. Обсъждало се е лечението на хипертония в България.

Няколко дни по-рано Българската асоциацията на кардиолозите обвини аптечните вериги в заговор срещу хората.

„АПТЕЧНИТЕ ВЕРИГИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И СЪЗНАТЕЛНО ТЪПЧАТ БЪЛГАРСКИТЕ ХИПЕРТОНИЦИ С ПРЕПАРАТИ ОТПРЕДИ 20 ГОДИНИ, КОИТО ВЕЧЕ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ В НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА ОТ ЕС. С такива препарати българските граждани нямат шансове да излекуват хипертония“.

В студиото присъстват ръководителят на Научния център по кардиология, представителят на най-голямата верига аптеки „Фармасток-М“ и главният кардиолог. Ще се опитаме да разберем ситуацията.

Водещата на предаването: Първият ми въпрос е към Момчил Велчев – ръководител на Научния център по кардиология. Г-н Велчев, бихте ли ни разказали, какво се случва? Защо избухна този скандал между Научния център и аптечните вериги?

image

Момчил Велчев: Да, разбира се. Бих искал първо да ви цитирам някои цифри. Хипертонията е най-често срещаното заболяване в България. Пред него се изправят 9 от 10 души. Ако кръвното налягане не се повишава на млади години, най-вероятно е да се повиши в напреднала възраст. Всяка година много хора в страната умират от високо кръвно налягане, както и от последиците от него: сърдечен арест, инсулт или инфаркт. ХИПЕРТОНИЯТА Е НАЙ-ЧЕСТАТА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТ СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО. Ако кръвното налягане на човек започне да се покачва, тогава може да се каже, че той ще живее доста по-малко, отколкото би могъл.

В същото време БЪЛГАРИЯ ЗАЕМА „ПОЧЕТНОТО“ ПЪРВО МЯСТО ПО ИЗОСТАВАНЕ В ЛЕЧЕНИЕТО НА ХИПЕРТОНИЯ СРЕД ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ. Почетното в кавички, разбира се.

Обаче не лекарите и учените са виновни за това. Ние като никой друг разбираме, че зад всички тези цифри стоят хора, предимно възрастни, които се нуждаят от помощ и лечение. Те също като нас искат да са здрави. И ние правим всичко по силите си, за да им помогнем.

Въпреки това, вече няколко години поред срещаме ЯРОСТНА СЪПРОТИВА ОТ СТРАНА НА АПТЕКИТЕ. Те провалят всички начинания в зародиш и не дават на хората да се лекуват. Защото те преследват други цели. За тях болните хора са източник на облаги!

Те не допускат по аптечните рафтове да има препарати, които могат да лекуват хипертония. Искам да подчертая – не да стабилизират кръвното налягане, както го правят препаратите от предишното поколение, а именно да лекуват тази патология. СЛЕД ТОВА ЛЕЧЕНИЕ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА ПРЕВИШАВА НОРМАЛНИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА СЪОТВЕТНАТА ВЪЗРАСТ.

Водещата на предаването: Доколкото разбирам, сега говорите за ситуацията с Cardiol?

Момчил Велчев: Не само! Cardiol е само капката, която преля чашата на търпението ни. И преди това е имало много неприятни ситуации. Но историята с Cardiol е извън всякакви граници. Недопустимо е да мразят толкова своите сънародници и да се държат толкова нагло!

Водещата на предаването: Разкажете за ситуацията в общи линии, така че нашите зрители да разберат за какво става въпрос.

Момчил Велчев: Накратко, сега България е истинско сметище за остарели антихипертензивни препарати. Вижте, какво се продава по аптечните рафтове: Метопролол, Конкор, Атенолол, Енап, Небикард и подобни препарати. Всички тези медикаменти са предназначени за понижаване на кръвното налягане.

Многократно е доказано обаче, че изкуственото намаляване на налягането също причинява на организма колосални вреди. Сърцето не повишава налягането току-тъй – прави го, за да достави кръв до всички органи, използвайки гъста капилярна мрежа. Когато понижаваме кръвното налягане, възпрепятстваме притока на кръв и подлагаме вътрешните органи на гладуване, което причинява много хронични заболявания.

Разбира се, резките колебания на кръвното налягане са вредни за човека и могат да го убият, но постоянното сваляне на налягането не е изход.

С оглед на това, българските учени са предложили оптимално решение – нов препарат Cardiol с тривалентен алфа-токоферол. Този препарат би могъл да помогне на милиони хора, но българските аптечни вериги са наложили вето върху него. В преносен смисъл, разбира се. Те просто са казали, че за този Cardiol няма място на българските аптечни рафтове.

Всъщност, те са блокирали възможността за хората да се излекуват. Освен това препаратът не е скъп и е достъпен за всички слоеве от населението.

Водещата на предаването: В студиото ни присъства един от собствениците на корпоративна група «Фармасток-М», която притежава 72% от аптеките в България – господин Димитър Трингов. Г-н Трингов, кажете, защо не позволявате на хората да се лекуват?

image

Димитър Трингов: Първо, искам да се обърна към предишния говорител. Извинете, не помня, как се казва. Моля го да внимава с обвиненията си, иначе следващия път ще съжалява. Вече говорихме с него в коридора, но явно не разбира от добро.

Второ, нямам намерение да се оправдавам пред който и да е. Какво право имате да ни казвате, какво да продаваме и какво не? Аптеките са търговски структури и ние продаваме това, което смятаме за необходимо. Действаме в рамките на закона.

Водещата на предаването: Тоест признавате, че продавате остарели препарати?

Димитър Трингов: Още веднъж: ние сами формираме своя асортимент и включваме в него медикаменти по своя преценка. Продаваме такива препарати, които ни е изгодно да продаваме. Но цялата представена у нас продукция е сертифицирана и препоръчана от лекарите. Нямаме право да продаваме продукти, които нямат сертификати. От друга страна – ако това изискване е изпълнено, тогава ние избираме, какво да продаваме и какво не.

Защо не отивате в обикновените магазини и не им диктувате, какво да продават? Защо го казвате на нас?

Момчил Велчев: Защото продавате жизненоважни лекарства, а не бетон за строежи! Къде другаде хората могат да купуват лекарства, ако не в аптеките? Хората умират от хипертония. Умират! Те идват при вас, а вие вместо да им помогнете да се излекуват, ги ограбвате! Убивате хората! Представа си нямате, колко животи тежат на съвестта ви!

Водещата на предаването: Г-н Трингов, защо не допуснахте препаратът Cardiol да стигне до аптечните рафтове, каква е основната причина за това?

Димитър Трингов: Не бяхме само ние. Това беше общо решение на всички аптечни вериги, които членуват в Асоциацията. А причината е проста – НЕ ИСКАМЕ ДА ИЗВЪРШВАМЕ БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ЗА НАША СМЕТКА!!!

Предлагахме на Центъра да установи цената на Cardiol в рамките на 5000-7000 лв. за опаковка. Той допринася за пълното излекуване на хипертония. Хората са готови да платят всякакви пари за такъв препарат. Но служителите на Центъра се отказаха от дискусията и ни обвиниха във всички смъртни грехове. Те предлагаха цената на Cardiol да не надвишава 100 лева! Но това са пълни глупости! Да не сме в детска градина! Този препарат ще срине продажбите в целия сектор. Ще понесем огромни загуби. Имам бизнес, и той трябва да ми генерира печалба. Жестоко ли е? Може би! Но ако искате да се излекувате, моля да платите за това.

Водещата на предаването: Но 5000-7000 лв. за опаковка са непосилни пари за повечето български граждани. Особено за пенсионерите. Как им предлагате да се лекуват тогава?

Момчил Велчев: Ами, на кого разправяте тези неща? По очите му личи, че не му пука за никого. Той просто се присмива на цялата ситуация!

Димитър Трингов: (към Момчил Велчев) Още едно подобно твърдение и ще съжаляваш! Предупредих те... (към водещата) Пенсионерите имат спестявания и жилища. Да не забравяме и за здравните осигуровки. И изобщо говорим за хипертонията и скъсяване на продължителността на живота. Хората ще направят всичко, за да се избавят от тази патология и да си върнат здравето! В отвъдното на никой няма да му потрябват парите, така че си струва да дадете за Cardiol всичките си спестявания.

Момчил Велчев: Гадняр и търтей сте! Истински фашист! Надявам се, един ден ще се наложи да отговаряте за всичко това! На съвестта ви лежат много животи и инвалиди!

Димитър Трингов: Дойде ми до гуша от тебе...

Димитър става и тръгва към Момчил. В последния момент успяваме да го спрем. Притичва охраната. Още няколко минути трае кавгата, след която охраната извежда Димитър Трингов от студиото.

image

Момчил Велчев: Това е истински ужас! Аз лично не съм общувал с този изрод преди, но сега разбирам, колко зле е положението, и защо Центърът не е успял да постигне нищо. Такива хора никога няма да дадат зелена светлина на ефективен препарат.

Водещата на предаването: Нека се успокоим малко и тогава ще продължим. В студиото ни присъства и главният кардиолог – Любен Бобоков. Д-р Бобоков, наистина ли Cardiol е способен да излекува хипертонията? Може ли да помогне на пенсионерите да овладеят колебанията на кръвното налягане?

Любен Бобоков: Да, вярно е. Cardiol съдържа тривалентен алфа-токоферол. Това вещество не само стабилизира кръвното налягане, но и лекува хипертонията. Дори, когато заболяването вече се е развило до третата степен.

image

Бих искал да ви покажа резултатите от клиничните изпитвания на Cardiol, проведени в Института по кардиология миналата пролет. Общо в тях са участвали около 2000 доброволци, страдащи от хипертония. Предимно пенсионери. Всички те са минали курс с Cardiol.

Ето резултатите от изследванията:

 • Кръвното налягане се е стабилизирало напълно (излекуване на хипертонията) – при 98% от изследваните
 • Сърдечният ритъм се е нормализирал – при 97% от изследваните
 • Главоболието е изчезнало – при 99% от изследваните
 • Зрението се е подобрило– при 74% от изследваните
 • Прилив на енергия – при 94% от изследваните
 • Значително подобряване на общото здравословно състояние – при 99% от изследваните

Тоест, както виждате, Cardiol помогна почти на всички.

Водещата на предаването: Моля, обяснете, как действа алфа-токоферолът? По какво действието му се различава от традиционното лечение?

Любен Бобоков: За да бъде ясно, ще се опитам да дам проста аналогия. Представете си водопроводни тръби, в които тече вода. Приблизително така работи нашата съдова система. С течение на времето всички водопроводни тръби се запушват – с ръжда и различни примеси и трябва да се прочистват. Почти по същия начин с напредването на възрастта се запушват и кръвоносните съдове, те се задръстват с всичко, което попада в кръвта: с холестерол, калциеви отлагания и кръвни съсиреци.

Луменът на замърсените съдове се стеснява, което повишава съпротивлението спрямо движението на кръвта. За да преодолее това съпротивление, сърцето няма друг избор, освен да повиши кръвното налягане. Какво се случва, когато сваляме кръвното налягане с помощта на хапчета? Вътрешните органи започват да гладуват (за което разказа моят колега), тъй като кръвта почти не достига до тях през запушените съдове. И това е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНО ЗА ЗДРАВЕТО.

Алфа-токоферолът действа по друг начин. По действието си той наподобява средство за отпушване на тръбите. Тоест той премахва всички замърсявания от кръвоносните съдове. В резултат на това кръвта започва да преминава свободно и налягането спада автоматично. Веднъж завинаги. Това означава, че СЛЕД ПРИЕМ НА Cardiol ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА РЕЗКИ КОЛЕБАНИЯ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ. Това не е ли излекуване на хипертонията?

Бих искал да отбележа още, че тривалентният алфа-токоферол е открит не от българските учени, а от японските през далечната 2004 година. За което са получили Нобелова награда за медицина. Тогава това важно откритие беше широко отразено в световните медии. Българските учени просто са създали препарат на базата на това вещество. Подобни препарати съществуват и в други държави и днес те са в основата на съвременните протоколи за лечение на хипертония, както и на атеросклероза, аритмия, слединфарктни състояния, сърдечни шумове и други заболявания.

Водещата на предаването: Ефективността му наистина впечатлява! Толкова много хипертоници биха могли да станат здрави отново!

Любен Бобоков: Така е. България определено се нуждае от такъв препарат.

Водещата на предаването: Г-н Велчев, доколкото знаем, вашият Център самостоятелно е организирал разпространението на Cardiol на територията на България. Така ли?

Момчил Велчев: Не е съвсем така. Работата е там, че в момента разпространяваме единствената партида на препарата, която Центърът по кардиология е успял да произведе. След отказа на аптечните вериги и поради затруднения с по-нататъшната реализация, Центърът е взел решение да спре производството.

С други думи, партидата, с която разполагаме е ЕДИНСТВЕНАТА. И в близкото бъдеще не се планира възобновяване на производството на Cardiol. Първо искахме да използваме тази партида за пациентите на нашия Център, но после преценихме, че това няма да бъде честно спрямо всички останали хипертоници. Затова решихме да предоставим Cardiol на всички желаещи.

Водещата на предаването: Кажете, моля, какво трябва да направят хората, които желаят да получат Cardiol?

Момчил Велчев: Трябва да изпратят заявка за получаването му. Но искам веднага да ги предупредя. Имахме 5000 опаковки Cardiol и по-голямата част от тази партида вече е раздадена. Последно време препаратът се поръчва все по-често – сигурно хората научават, колко добре помага той, от свои познати. Така че искам да посъветвам всички, които биха искали да си поръчат Cardiol, да го направят възможно по-скоро, докато препаратът все още е наличен.

Предоставяме препарата на минимална цена, която дори е по-ниска от себестойността му.

Категория: Забавление
Прочетен: 133 Коментари: 0 Гласове: 2
 От днес – 1 септември: Новите правила за влизане в България вече са  сила

От днес, 1 септември, от държави, които са в червена зона, на територията на България се допускат и чуждестранни студенти, притежаващи виза тип „Д“ за дългосрочно пребиваване с цел обучение.

Промените в правилата нареди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своята последна заповед, издадена на 27 август.

ЦЯЛАТА ЗАПОВЕД ВИЖТЕ ТУК

Република Северна Македония, Черна гора, Република Косово, Република Казахстан, Съединени Американски щати, Света Лусия, Федерация Сейнт Китс и Нейвис и Ирландия влизат в червената зона.

Италия преминава от червена в оранжева зона. Германия влиза в оранжевия списък на България. Същото важи за Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния преминава в зелената зона.

Създава се още списък на страните, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19, се считат за еквивалентни и равностойни на цифровия COVID сертификат на ЕС.

Ето кои са те: Република Северна Македония, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Украйна, Държавата град Ватикан (само по отношение на издаваните сертификати за ваксинация).

Категория: Забавление
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове: 3
  Хермафродитни растения, видове. Защо живите същества са се разделили по пол? Публикувано на 30.10.2020 от Здраве Орг Молим, коментирайте! image Хермафродитните растения са растения, всички цветя на които имат развити тичинки и плодници, тоест те са двуполови растения. При цветята гениталиите са два вида: мъжки – тичинки и женски – плодолисти.

Съдържание на статията: [скрий]

 • Хермафродитни растения
 • Платон разказва легендата, че някога човекът бил хермафродит — едновременно мъж и жена.
 • Защо съществата се делят на полове?
 • „В началото бе делото, творчеството“
 • Тук идваме до нещо много интересно.
 • Мутациите
 • Естествен подбор
 • Полови клетки
 • Повечето животни са разделнополови — мъжки и женски.
 • Специализацията на половете
 • Стабилизиране
Хермафродитни растения

Тичинките произвеждат цветен прашец, а плодолистите образуват цветни плодници, от които след оплождането с цветен прашец се развиват плодове. Повечето цветове са двуполови (хермафродит) – имат както плодници, така и тичинки. Приблизително 10% от растенията имат и еднополови цветове с репродуктивни органи само от един вид.

Цветове от двата пола могат да бъдат разположени на едно растение (например мъжките цветове са по-близо до основата на леторастите, а женските са по-близо до върха). Такива растения се наричат ​​еднодомни – в този случай всички растения от вида са еднакви.
Примери за еднодомни растения: дъб, бреза, краставица.

Има и двудомни растения – всяко растение в този случай може да се нарече или мъжко, или женско, защото съдържа или само цветя с тичинки, или само с плодолисти.

Примери за двудомни растения: трепетлика, топола, морски зърнастец.

Сред растенията с хетеросексуални цветове еднодомните и двудомните са приблизително еднакво разделени.

Еднополови и хермафродитни цветове могат да бъдат намерени при представители на същия вид. Например има видове, при които някои от растенията са хермафродити, а някои са мъжки.

Категория: Забавление
Прочетен: 113 Коментари: 0 Гласове: -1
  Двама французи и англичанин загинаха при тежка катастрофа във Варна Автомобилът с чужденците е направил забранен обратен завой, но шофьорът на другата кола е употребил метамфетамин и амфетамин OFFNews Последна промяна на 04 септември 2021 в 11:15  2070  1   image   НАЙ-НОВИ ОТ 112 image03/09/2021 Задържан е мъж, изпратил имейла със заплаха за убийство на Ива Митева image03/09/2021 Отново арестуваха германеца, заседнал с кемпера си върху дюни край Созопол

Трима души са загинали снощи при тежка катастрофа в района на спирка “Евксиноград” във Варна, съобщиха от полицията в морската столица.

В 22:22 часа е подаден сигнала на телефон 112 за произшествието.

По първоначална информация лек автомобил “Фолксваген” се опитал да направи забранен обратен завой, навлизайки в насрещното платно и е ударен от движещата се в посока окръжния град автомобил БМВ. От удара са загинали двама френски граждани - жена на 50 г., мъж на 67 и англичанин на 59-годишна възраст. Шофьорът на БМВ-то е варненец на 46 г. Той се е отървал без сериозни наранявания.

При направения му на място наркотест е установена употреба на метамфетамин и амфетамин. Мъжът е задържан за 24 часа .Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава.

ВИЖ ОЩЕ ЗА:
Категория: Забавление
Прочетен: 59 Коментари: 0 Гласове: -1
  Бързо сваляне на кръвно в домашни условия. С айрян и др. Публикувано на 17.08.2020 от Радост Ангелова 7 коментара Кои са лесните начини за бързо сваляне на кръвно в домашни условия? Как се ползва айрян за кръвно? С оцет. Мудра за смъкване на кръвно

 

Съдържание на статията: [скрий]

 • Бързи начини за спешно сваляне
  • Екстрено сваляне на ВКН
  • Масаж
 • Мнение №1: Бързо сваляне на кръвно в домашни условия
  • Лечение с гореща вода
  • Упражнения
  • айран или кисело мляко
 • Билки, добавки, съвети и рецепти
  • Сваляне на кръвно с оцет
  • Мента, глог, валериан
  • Семки от диня за кръвно
  • Балканска чубрица
  • Чесън сутрин на гладно
  • Зелени орехчета
  • Рецепти на Мермерски
  • Листо от здравец
  • Капки глог
  • Джинджифил
  • Шлемник байкалски
  • Женшен за кръвно
  • Лечение с живовляк
  • Трибулус терестрис
 • най-новото лечение на хипертония
 • Лекарства срещу ВКН
  • Тиазидни диуретици
  • АСЕ-инхибитори
  • Бета-блокери
  • Ангиотензин-рецепторни
  • Калциеви антагонисти
  • Нифедипин под езика
  • Периферни алфа-блокери
  • Комбинирана терапия
  • Нитроглицерин
 • Лекарства без рецепта
  • Аспирин – помага ли?
  • Упсарин – става ли?
  • Изокет – спрей за кръвно
 • Хомеопатия за кръвно
 • Диета и хранене
 • Симптоми
 • Мерене на кръвно, апарати
Ще започнем със скоростните, но временни начини за сваляне на кръвното. После ще минем и към по-трайните решения на проблема.

 

Бързи начини за спешно сваляне

Нека да започнем с това:

Екстрено сваляне на ВКН

(първа стъпка)

 Ако сте хипертоник със стаж, приемете предписаните ви лекарства или седативно средство;
 Потопете кърпи в ябълков оцет и завийте ходилата за десетина минути. Намокрена с оцет тъкан може да сложите и зад тила;
 Размесете в чаша айран половин лъжичка канела и изпийте. Сваля ВКН с няколко единици;

 Забавете леко дишането – вдишайте най-напред дълбоко, задръжте дъха до 12 и бавно-бавно издишайте. Правете това внимателно 3-4 минути. По-дълбокото и съзнателно дишане и не дългото му задържане върши чудна работа при резки скокове на налягането, защото гарантирано дава моментален ефект;
 Разтрийте ушите до почервеняване – действително екстрено с-во за сваляне на ВКН;
 Рязкото вдигане на нивото на кислорода в кръвта дава добър ефект. Отворете добре прозореца или директно излезте навън, направете на открито или поне на чист въздух няколко дълбоки вдишвания и издишвания през носа;
 Загряващ пластир със синап, наложен в зоната на 7-ми гръбн. прешлен, разширява съдовете и намалява спазъма;
 Ако причината за ВКН е стресова ситуация, обезателно изпийте билков чай с успокоително действие;
 Алтернатива е минер. вода на стайна темп. с разтворена в нея лъжичка мед и сока, изцеден от Ѕ лимон. Изпийте на екс. Действието ще се усети до половин час.

След като сте изпробвали 2-3-4 от изброените препоръки, да засилим и да заякчим ефекта с физическо потвърждение на казаното и повторение.

Какво да правим при високо кръвно

(втора стъпка)

image

Събрахме хапчета, билки, масажи и упражнения за спешно сваляне на кръвното

Като допълнителна помощ за сваляне на ВК налягане и за установяване на стабилност в получения в стъпка 1 резултат вече е позволено да избирате измежду хубав масаж, горещ бърз душ или  целебни ванички за ръцете и за краката. И трето, разбира се – упражнения. Този тип здраво физическо натоварване върху кръвообращението почти незабавно ще даде очаквания от всички нас резултат. Изберете една от трите възможности или комбинирайте.

Масаж

Може да го извършите собственоръчно, но за предпочитане е да намерите друг за това. С разтриващи и сравнително силни движения минете зоната на врата, зад тила, темето и слепоочията. Чувствайте как с пръсти отлепяте лекичко скалпа от черепа. Приятно е! Ако имате дори и леко главоболие, по-нататък гледайте да се върнете обратно към тила и слезте към раменете, обработвайки до плешките, включително нервните сплетения в зоната на плешките.

Мнение №1: Бързо сваляне на кръвно в домашни условия

 

За мен бързият начин за сваляне на кръвно в домашни условия е пиенето на айрян в големи количества. Още по-бързо става, ако сложа малко канела. Действието идва от пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко. Но после кръвното пак се качва. За трайно сваляне ползвам билките Демир бозан, обаче само оригиналните препоръчвам, защото има и много ментета. Тези билки чистят кръвоносните съдове и оправят кръвното в срок от 2-3 месеца. После вече то си е все нормално. Ако не се постараете много, разбира се!

 

Категория: Забавление
Прочетен: 158 Коментари: 0 Гласове: 2
  Пекин не иска "женствени" мъже

Управляващите в Пекин забраняват на медиите да показват "противоестествени съдържания" и "естетика, излизаща извън нормата". Телевизиите и продуцентските компании трябва да култивират "патриотична атмосфера".

    

 

image

 

Китайската радио-телевизионна служба налага все повече ограничения на развлекателната телевизионна индустрия. Най-новото разпореждане гласи: по телевизията да не се показват мъже, които имат „женствен стил“ или пък представят някаква друга „естетика, излизаща извън нормата“. Занапред много стриктно трябвало да се контролира подборът на актьорите и събеседниците, които се показват по телевизията. От предаванията щели да се изкоренят „противоестествените съдържания“, „обезобразеният вкус“ и „повлияната от Запада естетика“. В развлекателната телевизионна индустрия със средствата на културата трябвало да се насади „патриотичен и добродетелен морал“. 

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Китай: Компютърни игри само по три часа седмично

Китай въвежда сурови ограничения за малолетни в интернет - те ще имат право да играят видео игри онлайн само по три часа седмично и то между 20.00 и 21.00 часа в петък, събота и неделя. Игрите били "електронен наркотик".

В Китай пишат точки за лоялност - на хора и на фирми Бабо, защо стана комунистка?

Без момчета с "момичешка елегантност"

Недвусмислените указания на ръководството в Пекин повеляват още, че телевизионните канали трябва да се придържат към следните основни критерии при подбора на теми и участници: „политическо качество, морална стабилност и високи културни стандарти“. До телевизионно участие не бива да се допускат културни дейци, заемащи „неправилни политически позиции“, а регулацията на културните предавания допълнително се затяга. Властите предупреждават още, че ще бъдат взети мерки както срещу „противоестествените съдържания“, така и срещу прекалено високите хонорари на телевизионните звезди и укриването на данъци.

Новите разпоредби очевидно идват като реакция на последната телевизионна мода в Китай, която извежда на преден план певци и актьори с по-нежно и женствено излъчване. Политическото ръководство в Пекин явно гледа с лошо око на една задълбочаваща се тенденция: все повече китайски поп-звезди подражават на южнокорейските си и японски колеги, които следват един стил на момичешка елегантност.

Все по-голям контрол над обществото

Разпоредбата на Китайската радио-телевизионна служба е само една от многобройните мерки, с които властите усилват контрола си над различни сектори от икономическия и обществен живот в страната – като се тръгне от високите технологии и се стигне до образованието. Както вече информирахме, преди няколко дни беше приет нормативен акт, според който младите хора под 18-годишна възраст имат право да играят електронни онлайн игри само три часа седмично. По-конкретно: по един час дневно в дните между петък и неделя, в празнични дни и през ваканцията. Това разпореждане отразява тревогата на властите, че все повече млади хора могат да развият пристрастеност към компютърните игри.

В обобщение: китайските власти все по-безкомпромисно забраняват всякакви дейности и явления, които по мнението на управляващата Комунистическа партия противоречат на основните ценности на страната. Целта е ясна: да се разшири контролът над обществото. Вече от доста време се води война срещу така наречената „неморална“ поп-култура, която според официален Пекин отклонявала хората от правилния път. Критиката се насочва както срещу заслепените фенове, така и срещу лошия (според властите) пример, който им дават звездите.

Има и още нещо важно: на фона на спадащата раждаемост в Китай властите смятат, че у младежта трябва да се развиват традиционни представи за мъжествеността. През последните месеци властите и държавните медии отправяха остри критики към популярни звезди от мъжки пол, които използват много грим и по този начин излъчвали „женствена визия“.

***
Вижте и това видео от нашия архив:

 

                      Volume 90%             Вижте видеото03:09 Китай: Как се става прилежен гражданин  
 • Дата 03.09.2021
Категория: Забавление
Прочетен: 79 Коментари: 0 Гласове: 0
    Ваксината се приема по-добре с ... вурст

Как да мотивираме хората, за да се имунизират по-масово? Изобретателността е безгранична - от стипендия за колеж през ловни пушки и екзотични пътешествия до вурст.

    

 

image

 

Вурст за награда на имунизиралите се - с тази авангардна мярка в град Зоненберг в Тюрингия са успели само за ден да увеличат двойно броя на желаещите да се ваксинират. А имат и други идеи за увеличаване на ентусиазма - например да раздават билети за футболни мачове.

И в САЩ раздават на "смелчаците" подаръци - в някои от щатите ваксинираните могат да участват в лотарии. В Охайо тази лотария е с един милион долара джакпот, а в Ню Йорк наградата за определени ваксинации с жребий достига дори до пет милиона долара. Между ваксинираните родители на деца между 12 и 17-годишна възраст пък ще бъдат раздадени 50 пълни стипендии за колежи или за университет в щата. В най-многолюдния американски щат Калифорния за стимули за ваксиниране вече са отделени 116 милиона долара, сред които и десет големи награди по 1,5 милиона, които се разпределят пак чрез лотария. В Западна Вирджиния пък са избрали да раздават предметни награди, включително пикапи и ловни пушки.

Пътешествия, марихуана и домашни животни

Веригата от аптеки CVS също организира лотария сред готовите да се ваксинират и раздаде 130 награди, сред които 100 едноседмични круизни пътешествия из Карибите или в Европа. Многобройни градове и ваксинационни центове предлагат и по-банални мотивации: търговски намаления, безплатни билети за увеселителни паркове или спортни мероприятия. А редица работодатели обещават на своите работници и служители специален бонус, ако се ваксинират. Колкото и да е абсурдно, някои активисти на движението в подкрепа на ваксините раздават дори цигари с марихуана.

   
 

Ваксинационни лотарии организират и в Русия, където цари огромен скептицизъм по отношение на местната ваксина Спутник V. Там в томболите се разиграват автомобили и дори жилища. Други приоритети явно имат хората на индонезийския остров Ява, където във ваксинационната лотария се раздават домашни животни: козички и кокошки.

Чрез ваксината могат да се "заработят" и пари, и отпуска

Разпространена е и друга форма на насърчаване: веднага след ваксинирането хората получават пари в брой или ваучери. В Гърция на младите хора се предлага ваучер от 150 евро, с който могат да си заредят телефона или да си купят нещо. В Сърбия за ваксинация се получават около 25 евро.

В други държави насърчаването минава през стомаха. В Израел раздават пица и хумус, в Китай - яйца и брашно. В Индия, където ваксинирането върви доста по-бавно от заплануваното, властите също проявяват голямо въображение. Медиите съобщават, че хората, които са готови да се ваксинират, получават като награда бензин, семена за посев, домати, ориз и дори триколки.

В Чехия пък използват друг инструмент: отпуската. Всички държавни служители, които са се ваксинирали, ще имат право на два допълнителни дни платен отпуск.

Или по желание, или по задължение

Не навсякъде обаче избират "моркова" - в някои държави действат по метода на "тоягата". На много места се въвежда задължително ваксиниране поне за определени професионални групи. Това важи например за държави като Русия, Гърция, Италия и Великобритания. Във Франция задължиха целия медицински и социален персонал да се ваксинира. Ако някои представител на визираните професионални групи откаже да се ваксинира, санкциите съвсем не са дребни: от спиране на заплатата до уволнение.

За ваксинираните постепенно се въвеждат и някои привилегии. Прословутата нюйоркска "Метрополитън Опера" отвори вратите си само за ваксинирани. А в Саудитска Арабия до ежегодното поклонение в Мека хадж бяха допуснати само 60 000 ваксинирани богомолци.

В Германия се чуват гласове както "за", така и "против" наградите, привилегиите и наказанията. Икономистката Нора Шех предложи например на ваксинираните да се раздават пари в размер до 500 евро, която до момента не се е натъкнала на положителен отклик. Идеята с вурстовете обаче работи идеално, както сочи опитът от Зоненберг. 

Категория: Забавление
Прочетен: 76 Коментари: 0 Гласове: 0
  БЪЛГАРИЯ До самия край, изпод кислородната маска в интензивното: антиваксърското войнство в България

Нов фронт разцепи България: за или против ваксините. С това силно антиваксърско войнство страната скоро може да се превърне в здравна клоака, където никой няма да иска да ходи, предупреждава проф. Ивайло Дичев.

    

 

image

 

Нов фронт на културни войни разцепи демократичните общества: за или против ваксините.

Нелепо, страшно, но факт - милиони хора днес се мобилизират срещу едно достижение на науката, което досега приемахме без да се замислим. И не защото като всяко човешко творение то има своите ограничени способности да решава проблемите ни, а защото се възприема като мега-символ на тиранията. В България най-голямата партия ИТН яхна антиваксърската вълна и вече ги виждаме в единен строй с „Възраждане“, които наскоро поискаха обезщетение за всеки ваксиниран, защото, според тях, хората били участвали в експеримент, без да знаят. Всевъзможни други протестни раздразнения се лепят към тази нова ракета носител - бежанците, еврото, Северна Македония, заплатите на депутатите и каквото още се сетите.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Българските политици и ваксините: безотговорно и цинично

Измъчено и през зъби Румен Радев и Слави Трифонов признаха, че са се ваксинирали. Но само толкова. На фона на покачващите се случаи на зараза и хоспитализации политиците в България се държат безотговорно и цинично.

"Много хора в България можеха още да са живи" Нови мерки срещу Ковид-19: какво се променя в България от 7 септември В Източна Европа се страхуват повече от локдаун, отколкото от вируса Д-р Кунчев за странната ситуация с ваксините в България 85% от българите не са ваксинирани: не е ли време за по-категорични мерки?

Ваксини и човешки права

Различни са мотивациите на антиваксърското войнство. Има наивни хора, които са гледали твърде много американски филми и вярват, че някой ще им вкара чипове в мозъците. Други изповядват една нова, мистериозна религия на тялото - размишляват денонощно какво ядат, как дишат, къде падат космическите лъчения. Трети просто имат нуждата да правят нещо напук на властта: да се възправят героично срещу тиранията и с отказа си да докажат, че са свободни и достойни хора. До самия край, изпод кислородната маска в интензивното.

Ще кажеш: субкултура, секта. Само дето в България тя сякаш е мнозинството. Учители, лекари дори. Подобни идентичностни битки доскоро се водеха срещу абортите, еднополовите бракове или правата на едни или други малцинства. Ще е интересно социолозите да ни кажат дали новите културни воини сега са същите. Има нещо общо в крайнодясната им ориентация, в прекомерната тревожност, в недоверието и агресивността. Но общият лайтмотив на подобни мобилизации са - странно, но факт - човешките права.

Заради човешкото право на осеменената яйцеклетка се борят срещу абортите в Полша, а според нашите националисти човешките права на българите били нарушавани, като се подкрепяли ромите. Сега е същото - да бъде принуждаван някой да се ваксинира било нарушаване на човешките му права. Разбира се, по европейските конвенции никой не може да бъде лекуван насила. Но в случаи, когато трябва да се предпази населението, властите са в правото си да действат - всичко е въпрос на мярка и контекст.

Вземете такъв пример: ако някой е решил да посегне на живота си, аз, разбира се, бих направил всичко, за да го разубедя. Но в края на краищата - негово решение и право. Само че ако реши да скочи от прозореца върху главите на минувачите долу, той вече не разполага с правото си да живее или не, а убива хора. По подобен начин стои въпросът с правото ти да караш пиян, да тровиш хората, като пушиш, да отказваш да пускаш детето си на училище. Свободата на човека свършва там, където започва свободата на другия. И не е лошо борците за правото да не бъдеш ваксиниран да се замислят понякога и за други видове човешки права.

Демократичното убеждаване в това, че има някакви неща, полезни за всички, все по-малко работи в съвременните общества. Защо ли? Ако се замислите, промени се самият смисъл на това прекрасно понятие за човешки права. В първата модерност то обозначаваше общото: онези неотменни характеристики, които всеки от нас има по силата на това, че е човек. В нашата постмодерна епоха човешко право е да си различен - да не се подчиняваш на общите неща, та дори на здравия разум. Антиваксърството е само един от поводите за този бунт срещу „системата“. Има хора, които са убедени, че Западът иска да ни накара да си сменяме пола. Други вярват на грозната лъжа, че не е имало Холокост, а евреите го били измислили, за да ни владеят. Защо такава енергия се инвестира и в борбата срещу ваксините - едно средство, което може много да помогне? Ами защото чрез тази война строим неповторими идентичности - като мюсюлманина, който замеря сатаната с камъни по време на хаджилъка.

А идентичностните войни са по определение без край. Обществата ни опитват да се запазят като във времето на чумата: прокарват граници. Твое човешко право е да не се ваксинираш, но няма да идеш в Гърция. А България скоро ще се превърне в здравна клоака, където никой няма да иска да ходи. Е, можем да възприемем зелените паспорти и да продължим да пътуваме, но ще загубим достойнството си, нали така?

Новите граници

Ресторантьорите, които протестират срещу антипандемичните мерки, повтарят, че не трябвало да се делим на ваксинирани и неваксинирани. А защо да не се делим, нали всеки иска да му се спазват правата: единият да бъде верен на героичната си антиваксърска идентичност, другият да бъде предпазен, доколкото го позволява съвременната медицина. Просто границите при нас, както вече в много други страни, ще започнат да се прокарват между ресторант и ресторант, между театър и театър: тук свободните, там - предпазените. Голямата вътрешна битка е къде да минат границите. Да се затворят места като нощните клубове, да се държат отворени началните училища и културните институции? Да се изолират старите и болните в някакви гета, та другите да могат да се разхождат свободно? Или, както пак ресторантьорите повтарят - ако ще ни затваряте, затворете всичко. Тъжен дебат в една нация, която е на път съвсем да се разпадне.

image

Проф. Ивайло Дичев

Министърът ни всъщност направи много хитър ход с това, че представи разделянето като освобождение за ваксинираните, а не като заробване на неваксинираните. Гениално! Само защо трябва тези последните да работят на 50% - ами остави ги да правят каквото искат. Един мрачен ФБ-постинг го нарече дарвинизъм, оцеляване на разумните. Да, но на следващия етап ще ни се наложи да прокараме граници и вътре в изнемогващата здравна система: рисковите клиенти да плащат повече, защитените - по-малко. После пък ще трябва да разделяме компании, семейства. Сложна работа са това правата...

 

 

Категория: Забавление
Прочетен: 74 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.09 09:55
    Убиха я. Убиха величествената и животворна българска река.

Едно време тук беше зелено, чисто и до сълзи красиво. Но алчността превърна зеленото в кафяво, чистото - в мътилка, красивото - в озъбена грозота. Убиха я. Онези с лимузините убиха величествената българска река.

    

 

image

Някъде в България

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Бях на 6, когато извадих първата си черна мряна от големия вир в дъното на Боаза. Бях на 9, когато от Реката извадих кефал, дълъг от китката до рамото ми. Беше на вира под Старата воденица.

Този вир е скалист и доста бърз. Няма ги малките плажчета на вировете под Ханчето и в края на Боаза, та на воденицата ходехме с баща ми сравнително рядко. Защото майка ми и сестра ми настояваха да има не само риболов, а и плаж. Не, че не ги оставяхме на Ханчето и не тръгвахме по руслото на Реката нагоре към Старата воденица, скачайки от камък на камък и топвайки въдица във всеки бързей - за мряни и кротушки.

Днес няма никакво значение къде има плаж и къде - не. Реката умира, убивана съвсем съзнателно ден след ден и година след година от „бизнесмени”, превзели градчето нагоре по течението и помпащи директно в Реката всички отходни продукти на своето производство.

  .

Плажът под Ханчето е обраснал с трънаци. Стръмният скалист склон, свързващ вира с пътя горе, отдавна не се вижда. Затрупан е от „нерегламентираното сметище” на Ханчето: тонове и тонове найлони, тухли, хоросан, счупени пластмасови столове, ламарини, части от разрушена покривна конструкция, стъкла, кашони, гнили греди, десетина джапанки и няколко гумени ботуша. В този вир водата е още по-зле, тъй като е нагоре по течението - по-близо до източника на убийството. Водата е тъмнокафява. Из нея плуват снопове дълги черни влакна с дължина до метър и отгоре. Дори на една педя дълбочина дъно не виждаш. А беше време, когато гледайки надолу от скалата за скачане, можеше да се види онзи дънен камък, който да избегнеш при скока, за да не си натъртиш нещо.

Говори се, че рибата, извадена оттук, мирише на обор. Това едва ли е вярно, защото рибата - ако я има - няма как да бъде извадена. Когато топнеш във водата кукичката със стръвта, вадиш педя кафява слуз, висяща от нея. Няма как риба да се добере до стръвта. Ако пък решиш да гониш риба „на ръце”, отказваш се веднага. С влизането във водата кафявата слуз веднага полепва по теб. А е мазна, мирише лошо и трудно се отмива. Причинява сърбеж и почервеняване на кожата.

Черния път към Старата воденица няма как да забележиш, ако не знаеш къде е. В основната си част обаче е проходим - пеш. Развалините на каменната воденица не са мръднали в последния половин век. Тук обаче, още по-нагоре по течението, реката изглежда като извадена от някой филм от типа „след края на света”. Започва да се усеща и смрадта, защото колкото по-нагоре към градчето отиваш, тя толкова повече се сгъстява.

Вижте и това видео от архива ни:

                      Volume 90%             Вижте видеото05:54 Как България унищожава своите реки

Беше зелено, прозрачно, усмихнато и до сълзи красиво. Имаше риби, щурчета, видри, водни костенурки и светлосини водни кончета, които кацаха на върха на въдицата. Пееха пойни птички, а из плиткото газеха, като на кокили, снежнобели птици-риболовци. Но алчността превърна зеленото в кафяво, прозрачното - в мътилка, усмихнатото и красивото - в озъбена грозота. Стоиш на брега и дори птици не се чуват, камо ли да видиш кръгчета във водата, пускани от рибното ѝ население. Чуваш ромоленето на бързеите, но то вече не внася радост в душата на човека. Разбираш, че стоиш на една граница, където вече няма свят. Има само отходни продукти на хора, които изтребват всичко на пътя си, за да могат да вдигат из околните села пушилка с черни лимузини. И някъде точно под гърлото нещо се свива и сгърчва, дишаш на пресекулки.

Отделете десетина секунди, за да потъжите

Защо не правя нищо, питате, след като гледам това опустошение година след година? Правя. Пиша до контролните институции, чиято работа е да не допускат подобни катастрофи. Резултатът всеки път е, че след като са ми изпълнили вечната мантра на българския чиновник, озаглавена „Нищо не можем да направим”, все пак чат-пат лепват глоба на „индустриалците”. Глоба, която е равна на цената на един фар за техните лимузини.

image

Проф. Евгений Дайнов

Знаем, че ако оставиш която и да е река на мира, тя се възстановява като по чудо за няколко години. Виждали сме това след благословения крах на „социалистическата промишленост”. Не продължи дълго обаче, тъй като се появи „бизнесът” на тия с лимузините. Ако някой ден държавата приложи всички закони срещу такива „бизнеси”, реките ще се оправят. Те си знаят как.

А дотогава... Дотогава следващия път, когато някой държавен човек ви обясни, че важното е да не се пречи на „бизнеса” - отделете десетина секунди, за да потъжите за Реката. И вие сте я виждали. Защото убитата Река не е само една. Те са стотици - стотици умиращи отходни канали, които до неотдавна съставляваха голямата, красива, величествена и животворна българска Река.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия със снимки на фотографа Атанас Чулев, който отново и отново преоткрива красотата на българската природа:

 • image   КРАСОТИ ОТ БЪЛГАРИЯ Старите дънери

  Залез на язовир Широка поляна

Категория: Забавление
Прочетен: 58 Коментари: 0 Гласове: 0
    С лопати, ботуши и стари пожарни автомобили: доброволци се стичат към пострадалите райони в Германия

"Огледайте се, хората тук са в много по-лошо положение от мен", казва Карстен, който е пропътувал 300 километра, за да помогне на засегнатите от наводненията.

    

 

image

 

32 000 литра дизел, дарени от 17 търговци на гориво, са доставени още в ранните сутрешни часове в района на Зинциг - един градовете, най-тежко пострадали от наводненията в Германия. Дизеловото гориво се разпределя безплатно на всички, които помагат за разчистването на пораженията с трактори, багери, камиони и бусове.

 

Един от първите "клиенти" е Расим Червидаки, който от седмица насам обикаля с булдозера си да помага на нуждаещите се. Самият той имал късмет - домът му е нависоко и не е засегнат от наводненията. Но и той, и семейството му са твърдо решени да помогнат всячески на жертвите от природната катастрофа. Синът на Расим също участва в работата по разчистването с багера си.

Готовността за помощ е огромна

"Най-много помагат хората по места", казва берлинският експерт по природни катастрофи Мартин Фос. Солидарността и готовността за помощ са огромни, мнозина са впечатлени до какви мащаби стигат. Но както е установено от науката от десетилетия насам - при катастрофи хората по правило се държат изключително солидарно, подчертава Фос.

Като например Хуберт Шилес, който с риск за живота си помогнал със своя багер да се разчисти блокираният отток на една язовирна стена. И така спасил над 10 000 души, които биха били непосредствено засегнати при скъсване на стената.

С багера си се е впуснал да помага и Карстен Щайнер, пропътувал цели 300 километра на собствени разноски, за да стигне до Зинциг. "Огледайте се, хората тук са в много по-лошо положение от мен", казва той. Щайнер отмества от пътищата заседналите коли, след което разчиства струпалите се кал и боклук.

Всеки помага с каквото може

Сред героите на деня е и Макс Дирон, който е дошъл в Ремаген да напълни с гориво една стара пожарна. Дирон търгува със стари автомобили в Бон и сега е намерил ново приложение на колекционерските возила, които се оказват много полезни в тази ситуация.

image

Карстен Щайнер е пропътувал близо 300 километра, за да дойде и да помогне.

Към 17 ч. отборът на помагачите се увеличава - пристигат тези, които са свършили работа, носейки метли, лопати, ръчни колички, гумени ботуши и всичко останало, от което има нужда в засегнатия район. "Вече сме оправили 12 къщи", споделя Дирон и обяснява, че неговите стари пожарни могат да минат и по пътища, по които модерните коли не успяват.

Койро не разполага със специален автомобил, но въпреки това иска да помага, пристига в кризисния регион с някой от специално организираните автобуси. Те превозват по около 1000 души ежедневно. Организаторът на превозите Марк Улрих се досетил, че би настъпил истински транспортен хаос, ако всички дойдат да помагат с личните си автомобили - при това положение линейките и разчистващите коли не биха имали откъде да минат. Така му хрумнала идеята с автобусите. Графикът и местата на тръгване се публикуват във Фейсбук.

А когато помагачите си отидат?

Същевременно Улрих се безпокои от това колко дълго ще се запази готовността за помощ - допуска, че водната катастрофа ще бъде изместена от други теми. Експертът по катастрофите Волф Домбровски предполага, че ентусиазмът ще спадне. "Хората, които помагат, в повечето случаи са работещи. Имат семейства, деца, роднини. А и прекрасното чувство, че си нужен герой и си изключително полезен, в един момент се изчерпва. Тогава си казваш - трябва пак да работя и да се грижа за семейството си. Или пък силите намаляват".

Най-късно в този момент трябва оказването на помощ да се поеме от професионалисти, казва Домбровски. "Тогава основната работа ще е свършена и няма да има нужда от повече спонтанна помощ". И ще започне реконструкцията. 

***

Разгледайте и тази галерия от невижданите наводнения в Германия:

 • image   ПОРОИ, НАВОДНЕНИЯ, СВЛАЧИЩА: ЕДНА ОТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ ПРИРОДНИ КАТАСТРОФИ В СЛЕДВОЕННА ГЕРМАНИЯ Шулд - едно опустошено село

  Малкото село Шулд в местността Айфел се намира на около 50 км от Кьолн. Наводнението там бе катастрофално. Водните маси отнесоха цели къщи, а улиците бяха разрушени. Жертви, изчезнали хора и такива, останали без дом. Този кадър, заснет с дрон, показва размера на трагедията.

Категория: Забавление
Прочетен: 53 Коментари: 0 Гласове: 1
    50 милиона евро: какво се случва с повредените от наводненията пари на германците

Над 50 милиона евро – такава сума пари в брой е пострадала от наводненията в Германия това лято. Централната Бундесбанк трябва да възстанови тези наличности на хората. Какво се случва с повредените банкноти?

    

 

image

Замърсените евробанкноти първо трябва да бъдат почистени

Повредените от наводненията в Германия банкноти – обикновено замърсени с кал, тиня, отпадни води или с гориво за отопление – се изпращат за специална обработка: специалисти на Бундесбанк от Центъра за анализ на фалшиви или замърсени банкноти в Майнц ги почистват, изсушават и подлагат на проверка, преди собствениците им да получат нови банкноти. 

image

Служители на Бундесбанк обработват повредените банкноти

При това са притискани от времето: „Обработването на банкнотите трябва да стане възможно най-бързо, преди да са започнали да се слепват и да станат твърди като бетон", казва проф. Йоханес Берман от управата на банката, отговарящ за паричните наличности на банката.

И все пак парите миришат

Необичайната работа не е за хора с чувствително обоняние: пристигащите повредени банкноти, увити във фолио на пачки, миришат ужасно, когато бъдат разопаковани. Експертите внимателно ги почистват, отстранявайки мръсотията от тях, след това ги подсушават и изглаждат. Други служители пък ги проверяват и преброяват. За притежателите им тази услуга е напълно безплатна. Сумите се регистрират и възстановяват на собствениците.

image

Наводнените банкноти биват щателно преброявани в аналитичния център на Бундесбанк в Майнц

За това обаче трябва да са изпълнени две условия: от всяка повредена банкнота трябва да са останали поне 50 процента „плюс още мъничко", както обяснява Берман. Освен това банкнотите трябва да са истински, а не фалшиви. Фалшификатори, които се опитват да пробутат на банката фалшиви замърсени банкноти, нямат никакъв шанс, уверява представителят на Бундесбанк.

Как се изпращат парите?

Частните лица могат да предават повредените банкноти директно в Бундесбанк, в банката, на която са клиент, или да ги изпращат по пощата. Получените дотук в Майнц суми на обща стойност 51 милиона евро са от филиали на Бундесбанк в Кьолн (25 милиона), Дортмунд (12 милиона), Кобленц (10 милиона) и Заарбрюкен (4 милиона евро). За сравнение: в Центъра за анализ на фалшиви или повредени банкноти в Майнц за цяла година обикновено постъпват по около 40 милиона евро.

Категория: Забавление
Прочетен: 31 Коментари: 0 Гласове: 1
  Природните катастрофи - с щети за трилиони и стотици хиляди жертви

Бури, наводнения, засушавания, горещини: броят на природните катастрофи е нараснал петорно от 1970-те години насам. Това се дължи на затоплянето на Земята, убедени са метеоролозите от ООН.

    

 

image

 

Природните катастрофи, предизвикани от времето или климата, са се увеличили пет пъти за последните 50 години, а нанесените щети са нараснали седем пъти, сочи доклад на Световната метеорологична организация.

Най-много са жертвите в развиващите се страни

Между 1970-а и 2019-а година са регистрирани 11 000 такива катастрофи. Загинали са над два милиона души, 91 процента от които - в развиващите се страни. Става дума за бури, наводнения, засушавания и екстремни горещини. 80 на сто от бедствията се дължат на бурите и наводненията.

По отношение на причинените щети има голяма разлика между континентите - те са много по-високи в индустриалните държави с тяхната относително скъпа инфраструктура, отколкото в развиващите се страни. Така например 35 процента от природните катастрофи са регистрирани в Африка, но нанесените щети са само един процент от общите, които възлизат на 3,08 трилиона евро. В Северна и в Централна Америка щетите възлизат на 45 процента от цялата сума.

image

Съсипано от наводненията шосе в германската провинция Райнланд-Пфалц

Генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО) Петери Таалас прогнозира, че в бъдеще измененията в климата ще доведат до по-чести и по-екстремни събития от този вид в много части на света. "Това означава повече горещи вълни, засушавания и горски пожари, каквито видяхме напоследък в Европа и в Северна Америка". В атмосферата се събира повече водна пара, която е причина за поройните дъждове и смъртоносните наводнения. Заради затоплянето на океаните тропическите бури зачестяват и обхващат все по-големи региони.

Същевременно благодарение на системите за ранно предупреждение броят на жертвите в същия период силно е намалял - от над 50 000 годишно през 70-те години на 20 000 в годините след 2010-а.

Най-големите природни катастрофи с най-много жертви по данни на СМО са били сушата в Етиопия през 1983-а година и ураганът "Бхола" в Бангладеш през 1970-а - и в двата случая са загинали по 300 000 души. Сред десетте катастрофи с най-много жертви са и сушата в Судан през 1983-а (150 000 починали), циклонът "Горки" в Бангладеш (139 000 починали) и циклонът "Наргис" в Мианмар (138 000 починали).

image

Щетите, причинени от урагана "Айда" в САЩ, може да се окажат най-големите

Най-големи материални щети в последните 50 години са нанесли ураганите "Катрина" (2005), "Харви" (2017), "Мария" (2017), "Ирма" (2012), "Санди" (2012) и "Андрю" (1992) в САЩ - общата сума е 416 милиарда евро. Но последният голям ураган "Айда" може да се окаже най-скъпата природна катастрофа от този вид, каза Таалас.

Категория: Забавление
Прочетен: 27 Коментари: 0 Гласове: 1
  Да се страхуваш от собствения си мъж

Прегрешението на Синду се състои в това, че надигнала глас срещу изневерите на мъжа си. Отървала се на косъм от смъртта - за разлика от хиляди други жени, които стават жертва на крайно консервативните порядки в Пакистан.

    

 

                      Volume 90%             Вижте видеото04:55 Да си жена в Пакистан

    

  РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Когато жената спре да се подчинява

Там мъжът е господар, а ролята на жената се свежда едва ли не до това да се забулва и подчинява. Но иранските жени въстават срещу тези архаични представи: през 2015 на всеки час са били разтрогвани средно 19 брака. (02.09.2016)  

В мюсюлманските спални

Свободата ѝ силно го дразни, защото противоречи на представите му за чест. И за да въдвори ред в своя свят, той я унижава, посяга ѝ, упражнява власт. Така звучи едно от обясненията за безчинствата на мигранти в Кьолн. (21.01.2016)  

"Мислят, че мъжът е два пъти по-ценен от жената"

Много от мигрантите-мюсюлмани имат крайно консервативна представа за жените. От този образ на жената, формиран от ислямисткия фундаментализъм, са се ръководили и извършителите на сексуалните посегателства в Кьолн. (08.01.2016)  

Категория: Забавление
Прочетен: 36 Коментари: 0 Гласове: 0
  Пакистан: трагедията на измамените булки

Пакистанци, живеещи във Великобритания, мамят млади жени в родината си. Сгодяват се или се женят за тях и им обещават щастлив семеен живот на Острова. А после изчезват. Често семействата на булките затъват в дългове.

    

 

image

 

Сана Хафез е на 28 години и живее в Кашмир. Още когато е в 10-ти клас, родителите ѝ уредили нейния годеж с братовчед ѝ Мохамед Билал Чоудари, който е роден във Великобритания. Хафез имала желание да замине за Обединеното кралство. Вярвала, че по този начин ще помогне на семейството си, което имало финансови трудности. Била убедена, че там ще има възможност да получи и добро образование и работа. "Но за моя изненада годеникът ми и семейството му поискаха от мен да не продължавам да уча след 12 клас", казва тя пред ДВ. "Тогава сърцето ми се разби, но възможността да отида във Великобритания и да се погрижа финансово за семейството ми беше утеха за мен."


Двойката е била сгодена в продължение на пет години, а през август 2018-а сключили брак. След сватбата мъжът ѝ заминал за Острова и ѝ обещал, че скоро ще я вземе при него. Но това така и не се случило. "Поддържахме връзка една година и говорехме по телефона", спомня си Хафез. "Но когато настоях да отида във Великобритания, той започна да ме обижда. Накрая подаде молба за развод през май тази година", разказва през сълзи жената. "Той погуби осем години от живота ми", казва тя. Освен това семейството ѝ взело пари назаем, за да плати за сватбата. И се надявало, че те ще се възвърнат, щом тя заживее във Великобритания. "Можех да стана държавна служителка и да получа висше образование. Кой ще ме компенсира за всички загуби", пита се Хафез.
"Той погуби осем години от живота ми"

Нейният случай не е изключение, обяснява правозащитничката Газала Хайдер Лодхи. "От 1990-те години насам съм чувала и виждала стотици случаи на такива жени", обяснява тя и допълва, че поради консервативните разбирания на пакистанското общество те не могат да споделят за проблемите си.

И адвокат Ифзал Ахмед Хан знае за много подобни случаи. Хан разказва пред ДВ за британски пакистанец, който се е оженил за братовчедка си Садаф преди повече от седем години. Той останал с нея няколко години и я изоставил след раждането на сина им. По-късно мъжът се развел с братовчедка си и сега я заплашва, че ще вземе детето.

Сардар Абрар Азад, активист в град Мирпур, казва, че сестрата на негов приятел също е била изоставена, след като се е омъжила за британски пакистанец. Според Азад бедността е това, което кара семействата да принуждават дъщерите си да сключват брак с пакистанци с британско гражданство. Той добавя, че хората често са толкова отчаяни и твърдо решени да изпратят дъщерите си във Великобритания, че не обръщат особено внимание на характера на бъдещия съпруг.

Много от мъжете се оказват измамници, казва Азад. "Вместо да вземат момичетата обратно с тях, те остават тук с месеци, докато семействата на момичетата поемат разходите им за настаняване." Повечето момичета, каза правозащитничката Газала Хайдер Лодхи, са от обеднели семейства, които се надяват дъщерите им да вземат един от братята си във Великобритания или самите те да работят там и да пращат пари обратно. Това, което изглежда като сбъдната мечта, може много скоро да се превърне в кошмар, казва тя.

И младоженците трябва да имат право на глас

"Мисля, че родителите трябва да потърсят съгласието на своите синове и дъщери, които са родени и израснали във Великобритания при напълно различни социално-икономически условия, преди да уговорят женитбата", казва пред ДВ Сардар Атик Ахмед Хан, бивш министър-председател на провинция Азад-Кашмир. Той смята, че липсата на съгласие от страна на младоженците води до разпадане на такива бракове. "Мъжът и жената трябва да получат шанс да общуват помежду си и да се разбират, преди да решат да се оженят", казва той.

Според Лодхи, половината от британските индийци, които се женят за жени в Мирпур, вече имат сключен брак. "Повечето от тях са над 40 и дори 60", обяснява още тя.

"Те знаят, че повечето от жертвите им са бедни и не могат да им причинят нищо", казва Хан. "Затова се женят тук и прекарват няколко месеца или години, забременявайки жените. В някои случаи те вземат децата със себе си, а в други оставят и съпругата, и децата тук и им съсипват живота." Хан настоя както политиците, така и обществото да предприемат сериозни стъпки за преустановяване на подобни практики.  

Категория: Забавление
Прочетен: 40 Коментари: 0 Гласове: 0
  Няма дисциплина и ред при българите. То им казваш яко да мрат от ковидясване, те ти показват среден пръст! image Няма дисциплина и ред при българите. То им казваш яко да мрат от ковидясване, те ти показват среден пръст!

Не знам защо съм с усещането, че голяма част от политиците и определени лекари са дълбоко възмутени от обстоятелството, че ние – българите, отказваме яко да мрем от ковидясване, въпреки черните им прокоби в тази насока.

Мъка, бе, казвам Ви, мъка голяма! Тъкмо бяха приготвили миналата година чували за трупове, хладилни камиони, готвеха се да разширяват гробищата и тоя недисциплиниран народ взе, че им прави напук.

Възмутително и огорчително! А какви пари се раздаваха за ковидясването…..

Здравият разум на българина действа. Той, колкото и да го манипулират, в един моменнт вярва повече на очите и разума си. А, и винаги го има принципа: „Бе ти ли шА ми кажеш какво да правя!“. По този начин, неспазвайки мерки, марки и ваксини, успяхме да не измрем яко, за голяма мъка на Мутафчийски например. И на много лекари, които забравиха Хипократовата клетва и вместо да се грижат за здравето на хората, допълнително ги паникьосваха и истерясваха по медии и социални мрежи. Зер, едни пари се раздаваха за тая работа!

Ковидясването почти всички го минахме. На протестите миналата година, десетки хиляди на един пръст разстояние не предизвикаха и половин процент увеличение на заразяването. Мъка!

Няма дисциплина и ред при българите. То им казваш яко да мрат, те ти показват среден пръст!

Тази година, понеже отново се задават едни пари за разпределяне, а световният план е всички овце да бъдат ваксинирани и маркирани /хубава е идеята всички ваксинирани да носят ушни марки, за да ги различаваме и да спазваме социална дистанция/, правителството с бодра стъпка продължи политиката на Онуй от зайчарника, което всеки ден ни плашеше от телевизора, че ей ся ще вземем да мрем, той вече бил приготвил чувалите за нас.

Министър Кацаров съвсем спокойно би се намърдал в правителството на Борисов и дори би заслужил неговата похвала за действията си. И интересно как самият Кацаров се извъртя като стара труженичка на магистралата за мерките. Явно министерското кресло прави чудеса с убежденията. Съвсем умишлено се налага „мека“ принуда за ваксиниране. Уж няма такава заповед, но държавата широко си затваря очите за изнудването и рекета от страна на работодателите за ваксиниране на работниците им. Все едно това го няма, те не чули и не разбрали.

За пореден път ни правят на пълни балъци.

Посегнаха и на децата ни. Невръстни деца ще ходят с маски като роби. Ще се задушават и давят под благите погледи на възрастните около тях. И ще ги убеждават, че това задушаване е за тяхно добро. Ще ги убеждават, че да ги е страх от другарчетата им и да стоят на дистанция, е за тяхно добро. Подобно престъпление срещу децата може да се сравни само с престъпленията на Менгеле. А тук дори насърчават подобно нещо. Малоумни родители пък искат да ваксинират децата си. С неизпитани ваксини, за които има вече много данни за странични ефекти.

И трябва веднъж завинаги това да спре. Виждам, че има изтрещели хипохондрици, които ходят и с по две маски и латексови ръкавици по улиците. Но огромната част от хората просто мислят и искат да си живеят живота така, както им харесва. Без маски, без правото им на пътуване и труд да зависят от медицински експерименти с тях

Категория: Забавление
Прочетен: 95 Коментари: 0 Гласове: 3
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 10617641
Постинги: 8561
Коментари: 148
Гласове: 2457
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930