Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 11420039 Постинги: 8843 Коментари: 148
Постинги в блога от 23.08.2018 г.
  ГЕРМАНИЯ, МРЪСНА ПРИКАЗКА Специален коментар Текст на Мартин Карбовски от култовото списание ЕГОИСТ, публикуван със заглавието ГАСТАРБАЙТЕР и в книгата му "Пътеписите". Припомнете си - "Германия - мръсна приказка". image

 Мартин Карбовски |  12/02/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 

 

Годината е 1994. Блед интелектуалец слиза на мюнхенската жп-гара с малко куфарче и много надежди. Това е Германия — разцъфнала, подредена като селска къща за гости. Страна, която пъшка под властта на тираничните братя Грим (както малко по-късно героят ще открие, те са нарисувани на банкнотата от хиляда марки. Бледият мъж среща най-различни интересни персони като поляци, работодатели и пълзящи самолети, както и загадъчния десперадо Хасковлията, с когото скоро се оказва рамо до рамо на лехата за корнишони.

Мартин Карбовски играе бледия мъж-гастарбайтер, гражданин на съюзническа страна, попаднал под безсърдечния ботуш на капиталиста Фриденбергер. Ще оцелее ли Карбовски в този ад от предателства, злобни козни и ставане по тъмно?  Ще успее ли да спести някоя друга марка, за да се върне в отечеството сред свои, подкарал Мерцедес на старо? Една гастарбайтерска история за силата на духа и славянската жилавост във враждебната тевтонска среда.

Ден 1

Началото на лятото е. Слизам в някакъв град, който се казва Остерхофен (Великденски дворове). Във влака за пореден път човек установява, че това е Германия. Ако решиш да пръднеш в купето — веднага ще нарушиш новия световен ред и космическата хигиена на тая страна. В прозореца на влака се редуват ниви. Обаче никак не приличат на нашите ниви. На нашите ниви ъгълчетата и краищата са им стъпкани и обезобразени. Тука до последния клас нивите са като подстригани, краищата им са като по конец, ъгълчетата им са филигранно прави и образуват форми. Гледката от самолет сигурно прилича на гоблен, плетен от немска девица, която цял живот си е останала такава, защото се е занимавала с гоблени.

Някаква дърта германка притеснено и любезно ме черпи с люта немска ракия. Имала внук. Това явно е повод да напие цялото влакче — четири вагона — трима пътника. Сблъсквам се неприятно с немската ракия, която се прави от черен пипер. Немците явно ползват гроздето и сливите си за ядене.

Пристигам. Слизам. Няма никой. Всички са на работа. Трябва да стигна до назначението си — село Шнелдорф (Бързо село). Няма такова село. Ходя с часове из чистите им улици. Къде са отишли всички немци? Някакъв поляк ме упътва. Хората без работа в Германия се наричат „поляци“. Излизам от населеното място. Ходя с часове между две царевични ниви, разделени от идеален асфалтов път. Явно в тази страна никой не идва и никой не си отива. Усещам отчаяние от самотата. Ужасът от мисълта, че съм се загубил в най-подредената страна на света ме карат да се стегна. Смях напушва балканското ми сърце. Сигурен съм, че ще се справя.

Това е просто Германия, провинция Байерн (Бавария). Това е Страната на Опънатите Нишки.

Ден 2.

Шефът ми се казва Фриденбергер (Мирен хълм). Жена му не е ясно как се казва, щото говори на немско-сиукски диалект. Наричам я Шефин, тя ме гледа подозрително. Фриденбергерови имат три деца, една баба, един дакел, един Мерцедес 200D. Има също така малка къща, стопански двор с огромни халета, селскостопанска техника (колкото за цяла Старозагорска област), собствена дизелова помпа. Всичко, което е на Фриденбергер, е дизелово. И жена му е дизел, и децата му са дизел. И гастарбайтерите му са дизел — икономични, евтини и адски замърсяват околната среда. Четиринадесет поляка и двама българи (аз и Хасковлията). Всички сме на около 23 години. После стана ясно, че Фриденбергер не взимал възрастни гастарбайтери, щото много крадели.

Шефин е като немска учителка от руски филм. Тя е руса и мощна като дойчмарката. Сини очи, телени рамки, руса коса, немска сланина. Шефин е типична немска „матушка“, която работи по цял ден и е родила три деца — руси коси, сини очи. Но са момченца. Около Шефин има аура от нацизъм. За разлика от нея Фриденбергер прилича на пияница от село Бракьовци, Софийско. Изпит, слаб, брадясал, рошав — липсва му само една гугла и може да продава кисело мляко на пътя Видин-Кулата. Имам леки подозрения, че Фриденбергер е евреин. Почудих се как така една толкова дебела жена може да има толкова слаб мъж. Предположих, че Фриденбергер пие тайно и много. Не беше така. Просто Фриденбергер ставаше два часа преди гастарбайтерите си и си лягаше три часа след тях. Махнете Фриденбергер и дойчмарката на световните пазари леко ще падне. Никой не го видя да яде, да пие и да седи. Никой не го видя да се излегне или да дреме по баварските ливади. Сигурно, защото в Бавария ливади няма. Има само краставични ниви. И всичките трябва да бъдат обрани от Фриденбергер и гастарбайтерите му. Аз съм един от тях.

Ден 3

Работата е ад. Още първата вечер разбирам, че краставиците се берат с Flugzeug (самолет). Никой не можа да ми обясни какъв е този самолет, с който се берат краставици. Хасковлията първо се зарадва, че вече си има дружка, после престана да обяснява. „Ще го видиш самолета. Ко да ти кажа — немеца го е измислил…“.

В първия момент като видиш самолета на Фриденбергер и се оглеждаш за гората с краставиците. Настина това нещо е конструирано като двуплощник. Само че не лети. Направено е да пълзи. Това е просто един стар камион Мерцедес, на който са заварени криле. Крилете покриват осем реда краставици от едната страна и осем от другата. Гастарбайтерите лягат върху тези криле. По корем. Ръцете им са пуснати надолу и берат корнишоните със страшна сила. Хвърлят ги на едни малки улеи пред себе си. В улеите има лента и тя извозва корнишоните назад към ремаркето на самолета. А самият самолет пъпли из краставичните полета на Бавария и нищо не може да го спре. От време на време Фриденбергер пуска самолета на автопилот и отива назад да рови из краставиците. Проверява дали не сме оставили някоя краставица. Ако намери краставица — мърмори. Ако намери втора краставица в твоя ред — уволнява. И обижда — каза на един поляк, че е мързелив. Полякът не се обиди — тръгна си. Беше весел, защото знаеше, че от Германия все нещо щеше да успее да открадне. Не може да се върне ей така с празни ръце, нали.

 


 
Категория: Забавление
Прочетен: 1370 Коментари: 0 Гласове: 1
  Босия трябва да умре Актуално Осемнадесети ден. #18 (ОБНОВЕНО: #23. Ден 23-ти)Б image

 Мартин Карбовски |  05/07/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 

 

Замислих се.

Николай Колев Босия гладува от доста време. Нито една медия не се интересува от това. Той е пренебрегван като някой психично болен, чийто живот не е важен.

Нека си гладува, негова си работа.

Мислех, че Босия ще спре да гладува. Но той е упорит.

Колко дена минаха? Не знам. Не искам да мисля какво може да си причини един такъв човек.

Но после се сетих.

Босия трябва да умре, за да раздвижи утайката в душиците ни.

Някой трябва да се жертва, да загуби всичко, за да може другите да се постреснат.

Някой трябва да загуби себе си, за да спечели народът едно оглеждане в огледалото.

Гузен народец сме ние, знаете. Случвало се е и друг път.

Ние само така успяваме да се погледнем отстрани. Трябва ни някой убит, обесен, самоубит, гладен или луд. Лудият губещ, който умира като език на камбана.

Що да не е Босия? Той е грозен, стар, принципен човек. Не го познават много хора, но така започват легендите. Прилича на безумец, но погледнете историята ни - там нормални хора няма.

Опитвам се да съм безчувствен.

Опитвам да съм християнин. Но някой като Босия трябва да умре, за да излезем от кошмара на търпението.

Ние всички днес обичаме себе си твърде много, за да успеем да сътворим народ и държава.

Някой трябва да спре да яде, да спре да ебе, да спре да пазарува и да спре да консумира медия и кашкавал. Но това не са жертви. Трябва и да се мре.

Аз не мога, дано Босия успее. Завиждам му донякъде.

Някой ден ще му посветят някой скапан булевард в София...

Ще влезе в учебниците. Ще го дават за пример.

Сега като написах това и разбрах, че не си заслужава.

Живей, Босия. Нема за кого да мреш.

За мъртъвци не се умира, разбери.

***

 


 

 

Бел.ред. Босия гладува вече 18 дни. Тази сутрин екипът ни разговаря отново с него. Няма намерение да се отказва. Твърди, че жизнените му показатели все още са добре. Не е могъл да спи тази нощ. Но пък е убеден, че трябва да прави това, което прави – защото така се живее според духа....Явно и така се умира.

Бел.ред 2. Този текст на Мартин Карбовски излезе на 18-ия ден от гладната стачка на Босия. Днес е 23-ти пореден ден от гладуването на протетсиращия Николай Колев. 


 

 
Категория: Забавление
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове: 3
  Нова тв свали Милен Цветков от ефир Актуално Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков. Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват. image

 

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Направи дарение за 5 лв. Направи дарение за 10 лв. Направи дарение за 20 лв. Направи дарение за 100 лв.

 

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков.

Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват.

В късния часови пояс, на мястото на „Часът на Милен Цветков“, телевизията ще продължи излъчването на забавно съдържание, филми и сериали, съобразно предпочитанията на зрителите, посочени в актуалните проучвания на аудиторията, пише в съобщението.

В края на миналия сезон Нова безпрецедентно спря едно от предварително анонсираните издания на предавания, в което трябваше да бъде обсъдена фалшивата новина за "гръцкия остров на Бойко Борисов". 

Същата вечер телевизията излъчи запис на старо предаване, а самият водещ не коментира публично какво е довело до промяната.

От "Нова Броудкастинг груп" изпратиха и официална позиция за причините за решението:

Нова Броудкастинг Груп определя програмната схема на телевизионните си канали на базата на детайлно проучване на зрителските интереси. Данните сочат, че в късните часове аудиторията на NOVA предпочита забавни продукции, филми и сериали. През есенния сезон телевизията ще заложи на такъв тип съдържание на мястото на „Часът на Милен Цветков“. Компанията отправи към водещия алтернатива за участие в друго предаване, но той избра да се раздели с NOVA.

Нова Броудкастинг Груп благодари на Милен Цветков за дългогодишното сътрудничество, като остава отворена за бъдещи съвместни проекти.

Съвпадение или не, но по идентичен начин изчезна от ефир водещата на "Здравей, България" Ани Цолова. Тя също не се появи на екран след лятната си отпуска. Според прессъобщението, и в новата есенна схема митичното ново предаване, което Цолова уж подготвя, липсва. Припомняме, че след свалянето на водещата от телевизията обявиха, тя остава на работа в медията и готви свое предаване.

***

Категория: Забавление
Прочетен: 165 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 23.08.2018 15:51
  Защо ЛГБТ общността иска нови термини за женските полови органи? Актуално Вярно ли е, че американският здравен сайт Healthline иска да замени термина „вагина“ с термина „преден отвор“, за да не обиди членовете на LGBTQIA общността? (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър, интерсекс и асексуални). image

 

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Направи дарение за 5 лв. Направи дарение за 10 лв. Направи дарение за 20 лв. Направи дарение за 100 лв.

 

Вярно ли е, че американският здравен сайт Healthline иска да замени термина „вагина“ с термина „преден отвор“, за да не обиди членовете на LGBTQIA общността? (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър, интерсекс и асексуални).

Така поне твърдят различни статии в Интернет след като Healthline публикува нова програма за сексуално образование, насочена към хората от LGBTQIA.

В нея описателният термин „преден отвор“ е отпечатан редом до „вагина“.

image

Каква е истината обаче?

От сайта категорично отрекоха, като публикуваха изявление със заглавие „Няма да преименуваме вагината“.

В него се казва: „В брошурата за сексуално образование на LGBTQIA общността“ сме включили и двете думи – вагина и преден отвор. „Преден отвор“ е един от множеството приети термини за гениталии, който ползваме специално за отделни хора от транс общността, които се идентифицират с него. Никъде не сме казали, че искаме да заменим думата „вагина“”.

Авторите на изявлението посочват, че и други знаменити американски издания и медицински организации използват термина „преден отвор“.

image

„В допълнение към научната и клинична терминология, ползваме и безпристрастни, всеобхватни и съвременни термини, за да сме в услуга на всичките си читатели“, се казва още в изявлението.

Авторите на програмата твърдят, че целта им е била само една – да предоставят информация за безопасните сексуални практики точно на тези читатели, които според тях често са изключени от дискусиите за сексуалното образование.

В програмата се твърди, че разбирането за „пениса“ и „вулвата“ като мъжки и женски части на тялото е неточно, защото според много хора полът принадлежи само на човека, не на частите на тялото.

„Когато ползваме думата „части“, за да говорим за гениталиите и не слагаме пол на анатомията, много по-лесно ще говорим за безопасен секс по ясен и всеобхватен начин“, казват авторите и допълват, че някои транс-мъже предпочитат да ползват „преден отвор“ и „вътрешни гениталии“ вместо „вагина“. По същия начин, част от транс-жените използват strapless (букв. – без презрамки) или „момичешки член“ вместо „пенис“, обосновават се от Healthine.

 


 
Категория: Забавление
Прочетен: 241 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 23.08.2018 15:48
    ОБЩЕСТВО Как България беше на ръба на война с Турция за това място, а после го image   Сподели Share on Facebook Share on Google Plus Send email  

Една история за завзети от Турция и доброволно предадени от България земи и води, за национално предателство, за българска капитулация, за съвременно чуждопоклонничество и загуба на български идентитет. Добре дошли в устието на р. Резовска – мястото, за което България почти щеше да води война с Турция през 1979 г., и което същата тази „наша“ България предаде без бой в ръцете на турците през 1997 г.

 

Това е написал в профила си в социалната мрежа Фейсбук Костадин Костадинов, като е приложил и изключително интересен видео материал, в който сам разказва как турците си присвояват територия и акватория, принадлежащи на страната ни. За голямо съжаление реакцията на българските власти винаги е или закъсняла, или неадекватна. Системното изсипване на скален материал и тетраподи през годините от към турската страна на устието на реката не само измества държавната границата на север, но и предизвиква системни наводнения при прииждане на водите.

 

 

 

 

и
Категория: Забавление
Прочетен: 321 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.08.2018 06:52
  Сляпата любов на норвежки министър от крайната десница с иранска бежанка Актуално Норвежкият министър на риболова бе принуден да подаде оставка, заради идилията си с мюсюлманска бежанка, с която тайно заминал на екскурзия в Иран. image

 Лентата |  21/08/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Направи дарение за 5 лв. Направи дарение за 10 лв. Направи дарение за 20 лв. Направи дарение за 100 лв.

 

Казват, че любовта е сляпа.

Пер Сандберг, номер две в крайнодясната Партия на прогреса, която е антиимигрантска и антиислямска, се влюби в мюсюлманска бежанка.

Когато обаче си и член на правителството, има трудноразрушимо противоречие, разказва "Поан".

Сандберг бе принуден да подаде оставка, но това не е всичко, защото цялата му политическа кариера вече е пред затишие.

На пръв поглед историята би могла да изглежда банална.

58-годишен мъж да се влюби в красива жена, по-млада от него с 30 години, не е нещо необичайно.

Но когато заминава с нея за родния й Иран, без да предупреди колегите си в правителството, като взема и служебния си мобилен телефон, Пер Сандберг нарушава няколко забрани.

Бивша кралица на красотата, 28-годишната Бахарех Летнес обяснила пред норвежките власти, при получаването на убежище, че не може да се върне в родината си, защото рискува семейството й да я омъжи насила.

Въпреки това, когато пристигнала в Иран, тя публикувала всекидневно в социалните мрежи, далеч от всяка дискретност, снимки от пътешествието с любимия си, посочва "Поан".

image

Норвежката контраразузнавателна служба (Politiets Sikkerhetstjeneste - PST), се развълнува от любовната афера на министъра, без да изключва възможността бежанката да е била манипулирана от иранските служби, за да се насочи към известен член на правителството.

Пер Сандберг беше министър на риболова, отговорен за най-важния ресурс на Норвегия след горивата.

Според норвежкото контраразузнаване Иран е една от трите държави, заедно с Русия и Китай, които извършват най-интензивна шпионска дейност в Осло.

Веднага след завръщането на министъра от Иран, агентите поискали да прегледат служебния му мобилен телефон, в който дори и да няма секретна информация, има списъци с конфиденциални контакти и пароли.

Министърът се опитал да се оправдае, като заявил, че има "основателни причини" да скрие пътуването си, защото не иска законната му съпруга, която е държавен секретар в Министерството на здравеопазването, да научи за това.

Пер Сандберг обяснил също, че Иран е прекрасна страна за туризъм.

Това обяснение обаче не беше достатъчно, за да убеди не само министър-председателката на Норвегия Ерна Солберг, но и съпартийците на Сандберг.

Антиимигрантската Партия на прогреса (FRP), която спечели 16 на сто от гласовете на последните избори, се е специализирала в изобличаване на "пълзящата ислямизация" на Норвегия и настоява за незабавното експулсиране на мигрантите, чиито молби за убежище са били отхвърлени.

Красивата иранска приятелка на норвежкия министър впрочем едва при четвъртия си опит получила разрешение за пребиваване в страната.

На 13 август неразумният влюбен министър подаде оставка както от правителството, така и от поста си на вицепрезидент на Партията на прогреса.

"Мисля, че той взе правилното решение", хладно коментира министър-председателката Ерна Солберг.

 Самия Пер Сандберг обяви, че ще използва свободното си време, за да напише книга с иранската си любима за любовта и пътешествията. Неизчерпаема тема, заключава "Поан".

Превод от френски: Галя Дачкова

***

Категория: Забавление
Прочетен: 251 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 11420039
Постинги: 8843
Коментари: 148
Гласове: 2522
Архив
Календар
«  Август, 2018  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031