Необходими Продукти
- брашно - 1 кг
- яйца - 5 броя
- прясно мляко - 1 ч.ч.
- захар - 1 ч.ч.
- мас - към 250 г
- стафиди
- бадеми
- портокали - 1/2 от сокът и настъргана кора на 1 неголям портокал
- ванилия - 1 прахче
- мая - около 20 - 30 г жива
- сол - 1 щипка
Разтворете маята в 1/2 от хладкото мляко с 1 ч.л. захар и малко брашно. Получената кашица оставете на топло да втаса.
Пресейте брашното, направете калденче и добавете втасалата мая, разбитите яйца, захарта, разтворена в останалото прясно мляко, ванилията, портокаловия сок и кора.
Добавяйки постепенно от маста замесете тестото и месете до получаването на мехури. Разстилайте и събирайте тестото вместо да го удряте по масата. Оставете в намазнена купа да втаса, докато удвои обема си.
От готовото тесто оформете 1 голям или 2 по-малки козунака, като ги сплетете на плитка и слагате в тях стафиди и бадеми.
Оставете отново да втасат на топло, като ги покриете внимателно с кърпа. Щом отново увеличат обема си ги намажете с разбито яйце, поръсете със захар и по желание забодете бадеми.
Сложете да се изпекат в предварително загряна силна фурна. На 10-15 минута намалете и опечете до готовност.
Козунакът е най-известния обреден хляб в нашата страна, като традиционно се приготвя за Великден. Зарадвайте вашите близки и приятели с домашно приготвен козунак. Вижте нашето предложение.
Необходими продукти: 1 кг брашно, 250 гр. захар, 250 г масло, 25 г мая, която да не е суха, 250 г прясно мляко, 7 яйца /един жълтък е за намазването на козунакът/, кората от 1 лимон, 1 ванилия, 1 с.л. ром или коняк.
Смесете маята с 1 ч.л. захар и 1 щипка сол, добавете топло прясното мляко, но не цялото количество. Прибавете и малко брашно и размесете тази смес до получаване на кашичка. Покрийте с кърпа и оставете сместа да втаса. Ще познаете, че е втасала, когато увеличи обема си около три пъти. Разбъркайте я и оставете да втаса още веднъж.
Пресейте брашното в тавичка, която е предварително затоплена. Затоплете останалото мляко със захар, докато тя не се разтвори напълно. Разбийте яйцата и рома и прибавете ванилията. Разтопете маслото в отделен съд, но внимавайте да не започне да се запържва.
Направете кладенче в пресятото брашно и с постоянно разбъркване добавяйте първо разбитите яйца с ром и ванилия, след това млякото, маслото и накрая сместа с маята, която приготвихме най-напред. Месете тази смес, докато не стане напълно хомогенна. Тестото, което сте получили трябва да е меко, топло и да не лепне.
Намажете повърхността на масата с малко олио или разтопено масло и започнете да биете тестото в нея със силни удари. Цялото тесто трябва да стане на мехурчета, които лесно ще видите.
Когато излязат мехурчетата намажете тестото с олио и го оставете да втасва в предварително леко затоплена фурна. Покрийте го с кърпа. Когато то увеличи своя обем тройно, отново трябва да го размесите с малко олио.
Разделете тестото на три равни части, от които се оформят дълги около 50 см рула. Сплетете ги на плитка, като ги съединявате с притискане. По ваше желание можете да сложите отгоре стафиди. Поставете козунакът в омазнена тава и оставете да втаса отново. Намажете го с жълтък и поръсете обилно със захар. Печете в умерена фурна. Извадете козунакът от тавичката, когато вече е леко изстинал.
КОЗУНАК ПЛЕТЕН С РОМ И СТАФИДИ |
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КОЗУНАК ПЛЕТЕН С РОМ И СТАФИДИ 40 гр. мая 100 мл. хладко прясно мляко 6 яйца 350 гр. захар 150 мл. олио 1 лимон 50 мл. ром 2 ванилии 350 мл. прясно мляко 1500 гр. брашно НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА КОЗУНАК ПЛЕТЕН С РОМ И СТАФИДИ Забъркайте 40 гр. мая с 100 мл. хладко прясно мляко и 1 с.л. захар. Оставете да бухне на топло в похлупена купа. Разбийте 6 яйца с 350 г. захар, 150 мл. затоплено олио, ситно нарязаната кора и сока на един лимон, 50 мл. ром, 2 ванилии, 350 мл. прясно мляко. Пресейте 1500 г. брашно, направете кладенче и в него изсипете маята и другите продукти. Замесете и оставете да втаса на топло 45 минути. Разделете тестото на 2 части, разточете и навийте на рула и сплетете. Сложете в намаслена тава, намажете с разбито яйце, поръсете със захар и набодете 150 гр. стафиди. Изпечете в умерена фурна. Надяваме се тази рецепта за козунак да ви е допаднала! |
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69