Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 12476744 Постинги: 8853 Коментари: 148
Постинги в блога от 15.05.2013 г.
Следбахови есенции и Шуслерови соли ЦВЕТОТЕРАПЕВТИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ СЛЕД Д-Р БАХ

Цветолечението явно продължава да се развива с успех в различните части на света. Както и при Баховите цветотерапевтични средства, разликите с хомеопатията се базират на начина на приготвяне и прием, а и на интуитивното и последващо опитно установяване на показанията. И тук капките могат да се дават в общи комбинации до 6-7 наведнъж (според някои – и значително повече, особено при комбинирано включване на бахови и следбахови средства). От друга страна обаче, когато се касае за проучване на нови средства, те се пият едно по едно, непременно от достатъчно голяма група лица с повишена сензитивност. После данните се съпоставят с данните досега за приложението на същото растение във фитотерапията и хомеопатията, данните от фолклорните и духовните традиции, както и с преките интуитивни прозрения.
Тук са дадени само някои постбахови средства, които освен че са проучени в Калифорния, Австралия или Хималаите, са използвани с успех вече и у нас.

Арника (Arnica montana, Arnica). Подобно на хомеопатията, в постбаховото цветолечение арниката се прилага за физическо и психологическо възстановяване след травми, следтравмантичен шок, както и при склонност към трудно заздравяване на раните. Особено характерно усещане за такъв индивид е, че сякаш не обитава съзнателно някаква част от тялото си. Средството участва в т.нар. „калифорнийска формула” (вж. по-нататък).

Босилек (Ocimum basilicum, Basil, sweet). В цветотерапията босилекът се прилага при конфликт между схващанията на личността за сексуалния живот и духовността. Човек е склонен да счита, че двете не могат да съществуват едновременно, обзет е от срам и чувство за вина. В други случаи той може да прикрива любовните си афери, които могат да са унижаващи и недостойни.

Глухарче (Taraxacum officinale; Dandelion). Помага при склонност към свръхпланиране – желание да се натъпче колкото се може повече дейност във всеки ден и всеки час. Това състояние е свързано и с физическо напрежение, особено във врата и раменете, както и със спазми на вътрешните органи (спец. жлъчката – това се отразява на черния дроб, който е основен таргет орган при билковото и хомеопатичното приложения на глухарчето; от друга страна, неговата функция има връзка с липидното съдържание на кръвта и оттам – с проблеми като затлъстяване и атеросклероза). В цветотерапията то най-вече спомага за отпускане и хармонизиране с „течението на живота”. Помага също да се справим с трудни ситуации, постигайки вътрешен  комфорт и баланс.

Гръмотрън (Ononis spinosa; Restharrow, spiny). Освобождва подтиснати емоции и подобрява връзката с вътрешните мъжки и женски (Ин-Ян) енергии. Той дава необходимата подкрепа за осъзнаване на потенциала на личността. Тя трябва да открие аспекти от същността си, които дълго са били извън нейния обхват на възприятия, или които дълго са били ограничавани и подтискани поради страх, чувство за вина или различни предразсъдъци. Гръмотрънът позволява на живота да протича свободно и в равновесие, давайки проява на всичките му аспекти. Полезен е за зачеване, когато забременяването е трудно поради психосоматични причини. Използва се и при сърдечносъдови проблеми.
Във фитотерапията коренът е класическо отводняващо средство при бъбречни и простатни проблеми и отоци от сърдечен или друг произход, препоръчва се и при затлъстяване.

Детелина ливадна (Trifolium prataense; Clover, red). Неспособност да се справя в критични ситуации – става паникьор и получава хистерични кризи. При изпитания губи позитивната си идентичност в семейството си, или в затворена група от хора. Във фитотерапията и хомеопатията билката има употреба като средство, регулиращо менструацията (фитоестрогени!) и при зъзпаление на слюнчените жлези.

Дъжд златен (Cytisus scoparius; Broom tops). За тези хора е достатъчно да чуят в новините за определени световни проблеми, за да изпитат в значителна степен чувства като депресия, отчуждаване и съкрушаване на духа. Когато става въпрос за помагане на другите, те изпадат в отчаяние, смятайки, че няма смисъл да се опитва. Средството ни помага да видим как нашето участие в семейството, града и света ги променя реално. То ни помага да събудим оптимиста в себе си. В хомеопатията се употребява при нарушения в кислороднотото снабдяване на тъканите от сърдечен или белодробен произход, вкл. у пушачи (растението съдържа алкалоида цитизин, който е подобен на никотина).

Енчец горски (Solidago virgaurea; Goldenrod). Тези хора често правят компромис с истинските си чувства и ценности, за да бъдат приети от обществената им среда. Необходимо е да отделят време, през което да останат насаме със себе си, за да избистрят вътрешната си визия. Лекарството дава яснота и решителост на ума.
Във фитотерапията и хомеопатията се прилага главно при задръжка на течности поради бъбречни и простататни проблеми, както и при болезнени отоци на ставите, вкл. с подагрозен произход.

Ехинацея пурпурна (Echinacea purpurea, Echinacea, Purple). За подложените на постоянен стрес или преживелите катаклизми, изцеждащи цялата им налична енергия. Тези хора се усещат като вцепенени или изпразнени от същност, тъй като животът им се струва твърде болезнен, за да се включат в него пълноценно. Лекарството е важно при тежки преживявания, оставили усещане за унижение и непълноценност. В съвременната психоневроимунология тезата за тясната връзка между стреса и имунния срив е многократно установявана.

Здравец обикновен (Geranium makrorrhizum, Cranesbil, bigroot). В следбаховата цветотерапия, както и в ред народни традиции, здравецът е носител и пазител на жизнената енергия - щит срещу болести от най-разнобразен характер, както и благоприятстващ по-доброто настроение, самочувствие и сполука. Основното послание на типа Здравец е постигане на здраве чрез цялостност и доверие. Има тенденция цветните капки от него да се окажат – за разлика от повечето други при този метод – ефективни при физически заболявания поне толкова, колкото и при психоемоционални разстройства. Неподценяването на физическия аспект (свързан според езотериката със структурната пълноценност на биоплазмата – етерното тяло) се проявява в показания като безплодие, трудно раждане, анемии, кръвотечения, стенокардия, бронхити, трудно заздравяващи рани и др.

Кайсия (Armeniaca vulgaris; Apricot). За установяване  и осъзнаване на равновесието в тялото и ума; за премахване на физически блокажи и паразитни енергийни структури. Когато енергията на цвета от кайсия проникне в някоя система, тя сякаш носи със себе си аромата на проявения живот и на цялостното познание и проектира спомена за извечния баланс в системата, за да може тя да го повика отново винаги, когато се нуждае. Затова можем да го наречем „цветът на хармонията”. Добре работи за освобождаване от зависимости, а също и когато човек е объркан и не знае на къде да поеме (допълва се с Орех и Киселица). Във фитотерапията цветчетата на кайсията се препоръчват като меко слабително средство, вкл. в детската възраст.

Кантарион жълт (Hypericum perforatum; Saint John’s Wort). Отваря личността към божествено насочване; засилва психичните енергии; изяснява значението на сънищата и способността за разграничаване на духовното от телесното съзнание. За хора, които се плашат да погледнат в себе си, мислейки, че ще открият само мъка и които се опасяват, че всяко изживяно от тях щастие ще бъде заплатено чрез „компенсиращо го” нещастие. Съзнанието на тези хора проявява тенценция да се разширява, но му липсва достатъчно сила и яснота. Средството ни дава разбирането и куража да открием щастието като наша собствена вътрешна природа. Помага също при свръхчувствителност към топлина и светлина, при зимни и летни депресии и нощно напикаване или кошмари. Едно от многообещаващите средства на постбаховата цветотерапия - „цветотерапевтичното слънце”.

Каркаде (Hibiscus rosa-chinensis; Hibiscus). Тези хора имат затруднения в сексуалната сфера, по-специално в усещането на топлина и удоволствие от близостта. Вероятно минала сексуална травма, или изнасилване е лишила този човек от чувството му за сексуална идентичност. На него му е трудно да интегрира чувството на любов с физическото преживяване. Тук може да си припомним и затоплящото действие на чая от каркаде, който освен протектиращ от инфекции антиоксидант е и отдавна използвано на изток средство за повлияване на различни проблеми с пикочните и половите органи (влияние върху първа и втора чакра).

Копър (Anethum graveolens, Dill).
Препоръчва се за хора в хаотична или провокираща обстановка, където нервите им се изопват до пръсване. Обилието от зрителни, звукови и други сетивни впечатления изцеждат силите им и те не могат да оценяват правилно това, което срещат. Те много пътуват или имат планове за пътуване. В края на деня се чувстват изтощени, тъй като са възприели повече, отколкото са способни да асимилират.

Крем тигров (Lilium tigrinum, Tiger lily). Това е лек за твърде амбициозни хора, свръхзагрижени за личното си представяне. Преследвайки целите си, те по-скоро са склонни към сепаратизъм, отколкото към сътрудничество. Това средство е особено важно за жени, които усещат променливи импулси, поради това че са от по-мъжествен тип или по време на менопаузата. То балансира и интегрира тяхната енергийна система.

Къпина (Rubus ursinus; Blackberry, Pacific).
Този тип има много намерения, които остават неосъществени. Разсъждава и възприема, но физическото им тяло е мудно и не му достига жизненост („дървен философ”). Средството се прилага се за стимулиране на промените в живота и на творческото вдъхновение. Във фитотерапията различни видове къпини се използват като притововъзпалителни, противовирусна и кръвоспиращи средства, като „решителността” на имунната система корелира с решителността по отношение на реализационните усилия, за която иде реч по-горе.

Лайка (Matricaria chamomilla, Chamomile).
Лекарство за свръхемоционалност. Този тип лесно избухва в сълзи, усеща напрежение в областта на стомаха и слънчевия възел (като че ли много чувства са складирани там), оплаква се от спазми и т.н. Средството помага за балансиране на променливото настроение и придава повече ведрина.

Латинка (Tropaeolum majus; Nasturtium).
За твърде интелектуалните, „сухи” и абстрактни натури. Често са и зиморничави, страдат от застойни явления на физическо ниво. Средството придава повече „огън”, жизненост и топлота. Помага и при професии с голямо умствено натоварване или физическо изчерпване, психосоматични нарушения на дихателните и отделителните органи и косопад.

Липа (Tilia sp.; Lime-tree).
Този човек не съумява да види своята вътрешна красота, сила и потенциал, затова е под властта на външни влияния и чужди мнения. Той отдава силата си на други, понеже не вярва, че притежава мъдростта да я управлява. Поради емоционалната си слабост и нестабилност, той се чувства ненужен и вярва, че никой на този свят не го обича. Това го въвлича в тежки, нездравословни отношения с агресивни и контролиращи партньори. Но той ги избира отново и отново, надявайки се подсъзнателно да открие в тях някаква себеоснова, сила и сигурност. Той смята, че за да го обичат, трябва да жертва нещо, а това е форма на самоагресия. Често Липа е хронично дисхармонично състояние при осиновени деца или такива от проблемни семейства, а също при проблеми с имунната защита. Липата отключва и разширява онези аспекти на съзнанието, които пробуждат неподозирано дълбока нежност и копнеж. Това настъпва след осъзнаването, че щастието е естественото състояние, а страданието е плод на невежество. Придобивайки по-цялостна представа за нещата, човек ще може да разбере, да освободи болката и да прости.

Лопен (Verbascum phlomoides, Mullein, orange). Предписва се на хора, които живеят „на гърба на другите” или ги заблуждават. Те в действителност се нуждаят от осъзнаване на собствената си идентичност, така че да позволят намеренията им да станат по-ясни за останалите. Лекарството помага при ситуации, подлагащи на изпитание нравствените ценностти и съвестта на индивида. Физическите корелати са свързани с дихателни проблеми и невралгии.

Люляк (Syringa vulgaris; Lilac). „Цветето на нещастната любов”. Освен социалните и болестни фактори, много честа причина за бариери пред проявяването във физическа форма на съществуващата в духовните пластове обич е липсата на вътрешна хармония между двамата, поради което техните трептения не могат да се съгласуват и да резонират на сродни честоти. Това е възможно да се промени и да се получи споделяне, но то обикновено е за сметка на по-еволюиралото същество. Люлякът в един от другите си дисхармоничните си аспекти показва липса на духовна близост или илюзорни представи по отношение на обекта на копнежа ни. Или това е страх да проявим чувствата си към любимото същество, за да не изглеждаме глупаво и да не ни направи това уязвими. Изобщо, Люлякът ни учи на естествено проявление на любовта на всички нива. Много добре работи и в случаите, в които обичащи се души са принудени да живеят далече една от друга и трудно могат да го преживеят. Основното фитотерапевтично показание е високата температура, която може да се разглежда като физически еквивалент на „любовната треска”. Също и допълнителните показания - липса на апетит и слабо храносмилане, захарна болест, ставни и сърдечносъдови проблеми - се „връзват” показателно с психосоматичния профил на този интересен тип.

Мента лютива (Mentha piperita, Peppermint).
Цветът на лютивата мента се прилага при неестествено голям апетит, при хора, които искат да се стимулират чрез храна. Вместо това обаче, след това те се чувстват затъпели и умствено замъглени - „с памук в главата”. Това на свой ред може да доведе до пристрастяване към кафе или други  стимуланти.

Морков (Daucus carota; Carrot). Тези хора проявяват особен вид замъглено, „размазано” или изкривено емоционално възприятие, особено когато са в стрес или са преуморени физически. При тях също така назрява конфликт между психиката и сексуалността – състояние изискващо по-голяма яснота и баланс. Възможно е да бъдат ясновидци или психически свръхвпечатлителни, но и тогава възприятията им се изопачават на емоционална основа. Лекарството дава по-голяма обективност и по-остра преценка (интересно е съответствието с диетологичната употреба на моркова за зрението!).

Нар (Punica granatum; Pomegranate). Налице е объркване или равнодушие по отношение фокуса на творческия потенциал на личността – между ценностите на кариерата или дома или между личностната и социалната реализация. Това е особено голям проблем за жените. Някои от тях страдат от безплодие или са преживели преждевременно раждане (или аборт), които са променили отношението им към майчинството.

Невен (Calendula officinalis, Marigold). Лекарство за толерантност и съпричастие. Тези хора често спорят, прекъсвайки другите, тъй като не се интересуват от тяхното мнение. Невенът помага за развиване на топлина и съчувствие в отношенията. Прилага се и за подпомагане на резултатите при практикуване на утвърждения (повишава възприемчивостта към лечебната сила на думите). Физически полага при възпалителни процеси, спазми и силни болки, вкл. вследствие на метастазиращи тумори.

Незабравка горска (Myosotis sylvatica; Forget-Me-Not).
На тези хора им е трудно да запазят спомена и чувството към близък починал човек. При все това, те се чувстват и изоставени. Средството помага за по-дълбокото (вътрешно) разбиране на семейството и приятелите и взаимоотношенията с тях. При жени, които са бременни или възнамеряват да заченат, Незабравката помага за осъзнаване на душевните връзки с бъдещото дете.
Във фитотерапията и хомеопатията  употреба при белодробни заболявания, вкл. туберкулоза.

Обувка венерина дребноцветна (Cypripedium parviflorum; Lady’s Slipper). Сякаш сегашният живот е само едно мътно отражение на това, което човек би могъл да постигне. На тези хора им е трудно да съчетаят духовната си визия с ежедневния практически живот. Средството дава свързаност с вътрешното усещане за лична сила и съдба. В западната фитотерапия и в хомеопатията това растение  се употребава като успокояващо средство при депресии, хистерия и дисменорея.

Пиперка лютива (Capsicum annuum, Pepper).
Цветът на лютата чушка се лансира като лек за „заседнали ситуации”. Тези хора искат да променят нещата, но не им достига енергия и пламенност. Гледат отстрани как животът се изнизва покрай тях. Средството помага да се раздвижи тяхната флегматичност и да се оживи тяхната безучастност.

Пелин див (Arhemisia vulgaris, Mugwort).
Счита се, че повишава осъзнаването на психичните енергии и значението на сънищата. Животът на тези хора е твърде объркан и сложен. те са твърде здраво свързани със своите притежания, с начина си на живот и социалната си идентичност. Средството им помага да открият простотата в живота, за да се свържат с духовната си същност. Прилага се и при хора, които са преживяли нещастие, подтикващо ги да загърбят наранени фрагменти от душата си.

Пришница обикновена (Prunella vulgaris; Self-heal).
Тези хора са убедени, че някакъв режим или здравна практика са отговор на техните проблеми. Затова и непрекъснато ги сменят. Понякога те наистина страдат от здравен проблем, изискващ пределна мобилизация на силите. В други случаи на тях просто им е трудно да преценят кое как се отразява на здравето им. Във фитотерапията растението се употребява при разнообразни кожни проблеми – рани (вкл. от ухапване), обриви (пришки), а също така при възпаление на млечните жлези и на лимфните възли, при коремни спазми и кашлици.

Равнец бял (Achilea millefolium; Yarrow). Едно от най-перспективните цветолечебни растения. Приема се за защита на психиката (и аурата) от вредни влияния; за по-голяма емоционална яснота; притежава общо антистресово и вътрешно интегриращо действие. Хора от тип Бял равнец чувстват твърде изострено състоянието на околната среда, вкл. неизречените мисли на другите. Тълпите, пътуванията и социалните предизвикателства ги изтощават. Състраданието и отдадеността на тези хора ги водят до състояние, при което усещат, че повече нищо не могат да дадат. Лекарството дава енергийно укрепване, като свързва с „вътрешния водач”. Лекува деформации на енергийното поле след катаклизми от всякакъв вид. Влиза в популярната напоследък калифорнийска формула (вж. по-долу).
Фитотерапията и хомеопатията са единодушно относно кръвоспиращото нервоуспокояващо и действие на това растение; на физическо равнище освен това е ценен помощник при различни алергии, слабо храосмилане, жлъчночернодробен застой, смущения в уринирането (цистити) и др.

Риган (Origanum vulgare, Marjoram, wild). Това растение разчиства токсичните блокажи и помага на тялото да ускори процесите си, като преработи материята в по-фина и да даде достъп до закодираната в тялото информация. Ако стремежа на човек е да трансформира материалната си част в „светлина”, Риганът е подходящо допълващо средство към духовните му практики.

Ралица (Deflinium consolida, Larkspur). Предписва се на хора, у които се борят тенденциите към водачество, от една страна и служба – от друга. Те искат да просперират, но същевременно бягат от отговорностите си. Или пък се задоволяват с изпълнение на задълженията си, но губят вътрешната цел и радост от живота. Струва им се, че когато са лидери, другите реагират отрицателно или апатично на тяхната позиция.

Рудбекия (Rudbeckia hirta; Black Eyed Susan). За събуждане на осъзнаването значението на минали психотравми. Тези хора „прескачат” тези тежки епизоди от биографията си, срещу които се боят да се изправят („емоционална амнезия”). Растението е в родствена връзка с ехинацеята, което, както и данните от психосоматиката, подсказват възможно влияние върху имунитета и на физическо равнище.

Секирче широколистно (Lathyrus latifolium; Pea, Sweet). Тези хора не се чувстват свързани и заинтересовани от мястото, където сега живеят и хората, с които всекидневно се срещат. Може би като деца прекалено често са сменяли местожителството си. Средството е полезно за улесняване на придобиването на „чувство за собствен дом”. Н телесно ниво помага при различни парализи, особено на долните крайници.

Слънчоглед (Helianthus annuum; Sunflower). Тези хора демонстрират надмощие над другите, за да покажат самоувереност – но в действителност тяхното усещане за индивидуалност е необособено. Отношенията им с баща или друга значима мъжка фигура често са изпълнени с напрежения и неразрешени конфликти. Средството помага за разбирането на душевните способности в баланс с тези на егото; също така пробужда висшето вдъхновение. Физически еквиваленти на споменатите психоенергийни модели могат да бъдат различни трескави и ставни заболявания, улеличение на далака (слезката) и външно - разнообразни  рани.

Сърце дамско (Dicentra chrysantha; Bleeding Heart). Подтискайки болезнени преживявания в детството си, тези хора са притъпили спомените си за ранните години от живота си. Свикнали са да подтискат истинските  си чувства, поради което им е трудно да заплачат. Дамско сърце отваря дверите към вътрешното същество и го показва в истинската му светлина. (Интересно е, че в западната фитотерапия това растение се използва при лицеви невралгии и зъбобол – соматичен израз на репресирани емоции. В буквален превод от английски – „кървящо сърце”, наистина!).

Татул (Datura stramonium, Thornapple).
Този тип хора преминават през дълбока вътрешна трансформация, като усещат, че част от тях умира или коренно се видоизменя. Това състояние се среща у неизлечимо болни, но които им е трудно да мислят за смъртта и са изпълнени с огромен страх. Средството подпомага отдаването на терапевтични процеси, които изискват дълбоко упование.

Теменуга миризлива (Viola odorata; Violet, sweet).
Тези хора страдат от самота, но се срамуват да споделят и общуват. Усещат се крехки и нестабилни, когато са сред хората. Обичат да работят продължително сами, на тишина. Лекарството се пие и за по-голяма топлота и хармонизиране с духовните сили в природата („цветето на феите”). В хомеопатията като важни психосоматични показания се сочат ревматичните поражения, особено на малките стави на ръцете.

Царевица (Zea mays; Maize).
Лек за резервираност към хората. Тя се изявява  по-силно в големите градове или когато някой навлиза в личното ни пространство. Когато са сред тълпата, такива хора сякаш губят връзка със себе си, тъй като съзнанието им не е добре центрирано в тялото. Изкривена форма за съхранение е склонността към напълняване и намаляване отделянето на урина - крласически показания на средството във фитотерапията.

Циния (Zinnia elegans; Zinnia). Животът изглежда толкова стръмен, че всеки ден се налага да се извървява със „стиснати зъби”. Хора на дълга, които поемат сякаш безкрайни отговорности. Не могат да открият моменти на спонтанност и хумор в ежедневието си. Средстото ни помага да си спомним, че имаме нужда и от дейности, които са забавни за нас, като например играта с деца.

Чай градински (Salvia officinalis; Sage). При този тип усещането за живота е, че става случайно, а не според намеренията и опистностите. Подпомага осмислянето на житейските преживявания от минало, което води до акумулиране на опит и мъдрост. Повишава осъзнаването на връзката между външния и вътрешния свят. Предполага се, че може да забави процеса на остаряване. Традиционните фитотерапевтични показания на тази билка – като хормонална регулация, имунно стимулиране, регенериране и регулиране секрециите, особено на дихателните органи и кожата – изглежда, че са брънка в реализирането на това общо въздействие.

Часовниче (Erodium cicutarium; Filaree). Свръхзаетост с дреболии вкъщи. Оплитането в детайли води до загуба на време, необходимо за по-големите цели. Средството дава възможност да се прецени кога вниманието към даден обект или личност е адекватно и кога – прекомерно.

Чесън (Allium sativum, Garlic).
Лек за реконвалесцентни (възстановяващи се от сериозна болест). Тези хора усещат жизнената си сила „изцедена”. На вид са бледи, анемични. Вътрешно са неспокойни и загрижени, лесно се плашат. Лекарството дава сили за живот и активизира имунната система.

Комбинирано постбахово средство: специална калифорнийска („изравняваща”) формула или „сместа с бял равнец” (Yarrow Special Formula). Най-известната смес измежду тези, които са относително нови, съдържащи цветни лекове, проучени след д-р Бах. Съдържа есенции от бял равнец, арника и ехинацея. „Специалното” при това съчетание е сумата от вредности, характерна за съвременната цивилизация, по-специално за големия град. Помага при постоянен контакт с различни отровни субстанции, проникваща радиация, рентгеново, електромагнитно или интензивно светлинно излъчване, при травми, преумора и стресове, а също така при прилошаване по време на пътувания, особено самолетни.

БИОХИМИЧНАТА СИСТЕМА НА ЛЕЧЕНИЕ С ТЪКАННИ (КЛЕТЪЧНИ) СОЛИ НА Д-Р ШУСЛЕР

ОБЩИ ДАННИ

Според биохимичната теория на д-р Шуслер (и други, работещи в това направление, като австралиецът М. Блекмор), съществуват 12 основни минерални соли, които са от изключителна важност за нормалното функциониране на клетките на всеки жив организъм. Внасянето в организма на подходящата сол или комбинация от соли възстановява нарушеният баланс и възвръща здравето. Солите се прилагат в потенцирана форма - като хомеопатични средства. Използват се в разреждания 3х-6х (Silicea, а напоследък и Calcarea fluorica – в не по-ниски от 6х). В чужбина се използват под формата на гранули или таблетки, но е еквивалентно ефикасно и много по-лесно и евтино е да се приготвят като капки. Могат да се приемат 3 пъти на ден (при спешни случаи по-често), средно по 5 капки, поне 10-15 минути преди или час и половина-два след хранене.
Потенцираните соли на д-р Шуслер са определено безвредни. Приложението им не може да доведе до пристрастване. Те спокойно могат да се използват при деца (но при кърмачета не без консултация със специалист), както и при домашни любимци. Това лечение също така може успешно да се съчетае и с всеки друг вид терапия. Всяка една от дванадесетте тъканни соли има съответствие с определен зодиакален знак, както е дадено по-долу в текста.

ПОКАЗАНИЯ НА 12-ТЕ ТЪКАННИ СОЛИ

1. Калциев флуорид (Calcarea fluorica, Calc-f.; Fluoride of Lime). Тонизира и възстановява еластичността на тъканите. Влияе върху: зъби, кости, съединителна тъкан (особенно връзки и сухожилия), кожа, еластични влакна на вени и жлези. При дефицит, освен проблеми със споменатите структури (шипове, рахит, трудно никнене на млечните зъби, бързо развиващи се кариеси, фистули и др.), могат да се получат разширени вени, хемороиди, хернии, провисване на матката, втвърдяване на жлезите, емфизем, катаракта, екземи и напукана кожа. Състоянието на пациент, изпитващ  дефицит на тази сол, се усложнява от сух климат и студена храна и се подобрява от разходки на чист въздух. Ако има секрети, те са твърди, на бучки. В потенции над 4х, Calc-f. се препоръчва също и при катаракта и туморни образувания с каменна твърдост, като това парадоксално може да се съчетава с акробатична гъвкавост на тялото. Психологично може да има манифестиране на страхове (особено от бедност), непостоянство и хаотичност в делата, както и лоши сънища. Това е тъканната сол на Рака.
Комбиниране. За съединителната тъкан и костно-ставните проблеми калциевият флуорид често се съчетава с калциев фосфат, калиев фосфат и натриев хлорид. За по-добро никнене на зъбите при деца, се съчетава успешно със силициев диоксид, калциев фосфат, а според някои – и с други фосфати.

2. Калциев фосфат (Calcarea phosphorica, Calc-p.; Phosphate of Lime). Подпомага процеса на храносмилането и усвояването (асимилацията), стимулира клетъчната регенерация (особенно в костите и зъбите). Пациенти с дефицит на тази сол са чувствителни към промени във времето. Те се стремят да избягват влагата, предразположени са към анемия, схващане на мускулите и лесно се уморяват. При нараняване раните винаги се подуват и зачервяват. При наличие на инфекция секретът е млечнобял. Характерно за такива пациенти е, че са с тънки ръце и крака. Психологично са прекомерно сантиментални и имат желание за чести промени в живота си. Това е тъканнта сол на Козирога.
Съчетаване. За общо възстановяване и тонизиране - заедно с калиев фосфат; при нарушено храносмилане, ревматизъм - заедно с натриев фосфат, натриев сулфат и калиев хлорид; при рахит, костни заболявания, проблеми при поникване на зъби и анемия - заедно с Ferr Phos; при забавен растеж при децата, болки в краката, лошо оросяване – заедно с други фосфати и калциев флуорид.

3. Калциев сулфат (Calcarea sulphurica, Calc-s.; Sulphate of Lime). Средство за проблеми със съединителната тъкан и хронични инфекции със склонност към нагнояване. Подпомага освобождаването на кръвта от отпадни продукти, действа срещу гнойни възпаления на кожата и лигавиците. Признаци на дефицит: упорити кожни проблеми с нагнояване или сърбежи, при нараняване раните зарастват трудно и нерядко имат обилен носов секрет. Пациент с дефицит на тази сол е топлокръвен, но не понася да се мокри. Когато има секрет, той е жълтеникав, на бучки, с кървави нишки. Може да се взема и профилактично - при всякакви инфекции и за  детоксикация на организма. Психологични маркери са боязливостта (особено характерна – от птици) и вечерната – или нощната - раздразнителност. това е тъканната сол на Скорпиона.
Съчетаване с други соли. При абсцеси, изгаряне, циреи, кожни язви, ечемик на окото, рани - заедно със Silica; за лечение на акне и катари - заедно с калиев хлорид).

4. Железен фосфат (Ferrum phosphoricum, Ferr-p.; Phosphate of Iron).
Пренася кислород (вкл. за оказване на първа помощ), подпомага контракцията на мускулите и равномерното кръвоснабдяване. Признаци на дефицит: анемичност, слабост в мускулите, склонност към кървене и трески, не понасяне на горещина, прекомерно двжението и вълнение. Такива хора имат румен цвят на кожата и сенки под очите; зачервени очи или изпъкнали пулсиращи артерии по врата. Както и в класическата хомеопатия, средството се препоръчва за на засилване съпротивителните сили. Оплакванията са неясни и променящи се, налице са признаци за кръвен застой (външно най-явен признак е приливът на кръв към лицето), склонност към кръвоизливи и психично безпокойство; характерно е нощното влошаване.на организма в началото на всяко остро заболяване, особено инфекциозно и трескаво. Това е тъканната сол на Рибите.
Смесване с други соли: при простуди и кашлици често се прибавят калиев и натриев хлорид, а при синуити – калиев сулфат.

5. Калиев хлорид (Kalium muriaticum, Kali-m.; Chloride of Potassium)
. Подпомага съсирването на кръвта, укрепва лигавиците, кожата, нервните клетки и мускулите, подобрява състава на кръвта. Дефицитът от тази сол засилва симптомите на морска болест. Такива лица не понасят тлъста храна, вдишването на студен въздух или аромат на парфюм. Те обичат топло време и лек масаж при наличие на болка. При наличие на секреция в резултат от инфекция, секретът е млечно бял или сивкав, с еластична консистенция. Kali-m. се предписва често при хронични ревматични подувания, силна кашлица и астма; фарингити, възпаление на сливиците и на ушите, мехурести обриви, а напоследък – и за възстановяване при слединсултни състояния. Това е тъканната сол на Близнаците.
Съчетания: заедно с калциев фосфат - за общо възстановяване; заедно с железен фосфат - при фебрилни състояния, главоболие, абсцеси, кръвотечение, кашлица, ечемик на окото; заедно с калциев сулфат - за пречистване на кръвта и при екземи в начална фаза.

6. Калиев фосфат (Kalium phosphoricum; Kali-p.; Phosphate of Potassium). Подхранва и тонизира нервните тъкани на главния и гръбначен мозък. При дефицит са възможни признаци като: нервно изтощение, обща отпадналост и по-специално умствена преумора, отслабване на паметта, депресия, апатия, безсъние, главоболие, раздразнителност и хистерия; а също така – при треска, парализи, язва на стомаха, сърдечни заболявания и септични състояния. Често хората, изпитващи дефицит, са предразположени към оплешивяване, дължащо се на нарушена кръвна циркулация в областта на главата. Други показания са: едностранни възпалителни процеси с жълтеникави или с оранжев отенък гнилостни секреции; световъртеж с шум в ушите и замъгляване на зрението; отпадналост, зиморничавост и влошаване нощем. Това е тъканната сол на Овена.
Съчетания: заедно с железен фосфат – при инфекции и болести на кръвта; заедно с магнезиев фосфат - за възстановяване нормалната функция на нервната система, при пясък в бъбреците, невралгии, астма на нервна почва.

7. Калиев сулфат (Kalium sulphiricum, Kali-s.; Sulphate of Potassium). Подхранва кожата и лигавиците. Признаци на дефицит: „горещи вълни”, местещи се болки в крайниците, жълто облагане на езика. Такива хора изпитват клаустрофобия и задушаване в малки затворени помещения, особено надвечер. Нетърпеливи са, не обичат топла храна и тютюневият дим ги дразни. Могат да имат люспеща се кожа и кафяво-жълто оцветяване на петна, особено по лицето. Предписва се при гнойни възпалителни процеси с обилни, редки, жълтеникави секрети (синуит, бронхит, кожни възпаления и язви); мазна кожа, обилно потене, псориазис, чупливи нокти, в крайния стадии на всякакви инфекции; заедно със силициев диоксид и натриев хлорид - за нормализиране растежа на косата. Това е тъканната сол на Девата.

8. Магнезиев фосфат (Magnesium phosphoricum, Mag-p.; Phosphate of Magnesium). Релаксира нервната система (особено моторните нерви), подобрява дейността на сърцето и мускулатурата. Често се предписва при спазми (крампи) и схващане на мускулите, невралгични болки в главата, лицето и корема; влошаване през нощта и от студено течение. Тези хора не понасят да бъдът докосвани от други хора. Болките при тях настъпват светкавично. Индивиди с недостиг на магнезиев фосфат имат бледочервен до розов оттенък на кожата. По темперамент са много развълнувани, прибързани, сприхави. Често получават стомашни спазми с хълцане, а жените – и дисменорея. това е тъканната сол на Лъва.
Съчетания: при схващане на мускулите, крампи и невралгии - плюс железен фосфат и калиев фосфат; при фиброзити - плюс железен фосфат и калиев сулфат; при колики, конвулсии, болезнени менструални спазми - плюс калциев фосфат, калиев хлорид и калиев фосфат.

9. Натриев хлорид (Natrium muriaticum; Nat-m.Chloride of Sodium). Поддържа водния баланс в междуклетъчното пространство; важен е за състава на кръвта и функционирането на лигавиците. Един от симптомите на дефицит е повишената потребност от трапезна сол. Освен това такива хора често настиват, имат слаби стави, подпухнало лице или отоци по краката, чувстват се уморени и сънливи и често повишават тон. Ако имат секреция, тя е прозрачна и водниста. Обичат свеж въздух, къпане със студена вода и движение до изпотяване. Избягват умствени и физически натоварвания сутринта. Имат анемия, студени ръце и ходила. Нерядко страдат от хронични и трудно овладяеми заболявания: тежки главоболия, хронични разстройства, алергии, люспести обриви. Психологично при тези хора се наблюдава съчетание на развит обективен ум с емоционална незрелост (или реакция на разочарование), затвореност, смущение от другите и стремеж към усамотяване. Децата проговарят късно. (За повлияване на умствени симптоми обикновено се предпочитат потенции от 6х или по-високи). това е тъканната сол на Водолея.
Съчетания: при сенна хрема - със силициев диоксид и натриев фосфат; при главоболие от нервно изтощение може да се добави и калиев фосфат.

10. Натриев фосфат (Natrium phosphoricum; Nat-p.; Phosphate of Sodium). При киселини в стомаха, ревматизъм и гуша. Високо ниво на холестерола и уреята и пикочната киселина, подагра. Болки по време на гръмотевични бури и менструални болки при жените в късния следобед. При наличие на секрет той е кремообразен с жълт цвят. Други симптоми са: пъпчивост на лицето, честа умора и нежелание за разходки на открито и потене, което може да има кисела миризма (демонстративен признак на повишена киселинност на кръвта или ацидоза). Прилага се и при жълтеница и жлъчни дискинезии, диспепсия, чревни паразити, ревматични или подагрозни болки, уретрити, чести полюции, свръхчувствителност към шум, болести от прекаляване с мляко и захар. Това е тъканната сол на Везните.

11. Натриев сулфат (Natrium sulphuricum; Nat-s.; Sulphate of Sodium).
Въздейства върху междуклетъчните пространства (елиминира излишната вода и отпадните продукти), панкреаса, черния дроб и жлъчния мехур, автономната нервна система. Приема се при задържане на течности, подпухналост и отоци,  предразположение към заболявания на черен дроб и жлъчка (при които често има и горчив вкус в устата), високо ниво на урея в кръвта, грип, ревматични проблеми и др. Ако индивид с дефицит живее при влажен климат, ще се оплаква от болки в костите, ще действа мудно, сънливо. При инфекция секретът е жълто-зелен; може да има и жълто-зелен отенък на кожата и очите. Могат да се явят и нервнопсихични разтройства, дори и с мисли за самоубийство. Това е тъканната сол на Телеца.
Комбинира се: при  храносмилателни разстройства – с калиев хлорид и/или натриев фосфат; заедно с калциев сулфат - при чернодробни проблеми; заедно с натриев хлорид - при отоци.

12. Силициев диоксид (Silicea terra; Sil.; Silica). Спомага за елиминиране на токсините и за заздравяването на съединителната тъкан (вкл. стави, надкостница, кожа, коса). Тези хора могат да имат обилно потене на краката с неприятна миризма, чупливи нокти с неравна повърхност и бели петна. Те могат да бъдат много дребнави и лесно раздразними (особено преди буря), да имат треперене на ръцете и краката, да се притесняват при излизане пред публика. Предразположени са към туберкулоза, гуша и анални фистули и изобщо разнообразни хронични заболявания. Възпалителната секреция е с остра, с отблъскваща миризма. По лицето им може да има много бръчки и циреи. Болестите им се усложняват от студено. Силицея се прилага и при всякакви наранявания и бавно зарастващи рани, усложнения след ваксинации, септични състояния, менструални нарушения, циреи, абсцеси, ечемик на окото и др. Това е тъканната сол на Стрелеца.
При леки кожни заболявания, обриви по главата, екзема, акне, лющене на кожата и др., добър ефект се получава чрез комбинирането с калиев хлорид, калиев сулфат и калциев сулфат; за ноктите и косите – с калиев сулфат и натриев хлорид.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТЪКАННИ СОЛИ НА Д-Р ШУСЛЕР

Разработени като спомагателни средства, с тях практиката засега е по-малка, но някои вече са показали много добър ефект, като обикновено се добавят към тези от първата серия, които са най-важни за съответния случай.
13. Potassium arsenicum – Калиев арсенат. При невротични натури с безсъние и страхове за здравето (особено от сърдечни болести) и от смъртта. Пристъпи на паника и подорителност. Катарални ларингити с предразгавяване, нощна кашлица, или астма. Променливо кръвно налягане, обща слабост, анемии. Гадене, ентероколити с болки в корема и воднисти, зловонни диарии. Болки и студенина в крайниците, обилно изпотяване.
14. Potassium bromatum – Калиев бромид. Неспокойствие и нервност, тъжно настроение, непостоянство. Сън с прекъсвания, болести след умствено претоварване. Религиозен страх от божие наказание. Често главоболие, включително мигренозно, треперене на пръстите, склонност към спазми, особено на хистерична основа. Непълно обратно развитие на матката след раждане. Импотентност. Акне или черни точки (комедони) по кожата на лицето.
15. Potassium iodatum – Калиев йодид. Повишено кръвно налягане с атросклероза. Чесло или едностранно главоболие, с притискащ характер. Раздразнителност и капризен апетит. Ревматични отоци на ставите, болезнено разрушение на костите. Оток и възпаление на клепачите. Зловонна хрема или синуит, усложнени с болки в носа, гърлобол, задух или засягане на лимфите. Язвени процеси в устната кухина. Последствия от венерически болести. Общо влошаване през нощта. Средството енергизира  организма и най-вече сърцето, мозъка и щитовидната жлеза.
16. Lithium chloride – Литиев хлорид. Разтваря пикочната киселина в бъбреците и ставите и действа диуретично, което е много полезно при възпаления и камъни в бъбреците и пикочните пътища, както и при ревматични и подагрозни болки с отоци. Стабилизира настроението при маниакално-депресивни предразположения, успокоява сърцебиенето, подобрява паметта. Намалява уврежданията вследствие на радиация.
17. Manganum sulphate – Манганов сулфат. Лесна уморяемост (особено на застоял въздух), тъга, прекалено сериозност, раздразнителност, силни предчувствия. Анемии, кръвотечения, климактерични неврологични оплаквания. Ларингити със суха кашлица, главоболие, зъбобол с излъчване към ушите, възпаление на клепачите, отслабване на зрението. Проблеми със ставите и междупрешленните дискове.
18. Calcium sulfuratum – Калциев сулфид. Бързо изтощаване на силите. Загуба на тегло, въпреки повишения апетит. Лесно простудяване с кашлица, хрема и гърлобол, често с увеличаване на шийните лимфни възли. Гнойни обриви или кожни язви с гноен секрет. Бавно заздравяване на раните. Коремни болки. Отравяния с тежки метали. Начална катаракта. Душевна грубост, силни изблици на гняв, често от дреболии. Парализи, говорни смущения.
19. Cuprum arsenicosum – Меден арсенат. Неврагични и ишиасни болки, мускулни крампи, гастроентерити с коликообразни болки, повръщане и диария, понякога с кръв. Неспокойствие с невротичен задух, хронично главоболие, остра стенокардия. Безпокойство за бъдещето. Хроничен алкохолизъм. Лесна уморяемост при ходене, болки и схванатост в гърба.
20. Potassium (Kalium) aluminum sulfuricum – Калиево-алуминиев сулфат. Това е средство при повтарящи се стомашни и чревни колики, които се дължат на колити, спазми или запушвания по хода на храносмилателната тръба. Болки в гърлото със загуба на гласа, лесно задавяне и суха кашлица или отделяне на белезникави храчки. Често уриниране. Изразена периодичност на симптомите.
21. Zincum chloride – Цинков хлорид. Невротично безсъние, понякога със сомнамбулизъм. Депресивна настройка и бавност на ума, която води до отслабване на паметта. Неспокойни крака и крампи, особено преди или по време на менструация. Желание за студени храни и напитки. Влошаване на море. Сънища за злополуки.
22. Calcium carbonicum – Калциев карбонат. Различни заболявания на костите – атрити, артрози, състояние след счупвания. Алергични и възпалителни заболявания на дихателните органи с гъста слуз и увеличаване на лимфните възли. Влошаване от млечни храни. Кистозни образувания въввътрешните органи. Затлъстяване. Страхове от болести и полудяване, кошмарнисънища, влошаване на височини. Забавено равитие при децата.
23. Sodium bicarbonicum – Натриев бикарбонат. При ревматизъм и подагра вследствие натрупване на много пикочна киселина и други шлаки в кръвта и клетките. Лесно изкълчване. Стигане на слуз в гърлото при хрема. Лошо усвояване на храните. Свръхчувствителност към слънцето, лесно стряскане, особено от внезапен шум. Неврогенна отпадналост, главоболие от умствен труд.
24. Arsenicum iodatum – Арсенов йодид. При сърбящи влажни екземи и псориазис, екзема или пубертетно акне. Трескави състояния с нощни изпотявания; бронхити, сенна хрема и бронхиална астма с трудно отделящи се секреции. Болести на кръвта. Измършавяване. Изразено неспокойствие, сърцебиене, депресивни епизоди.

                         
  • телефон: 02 871 50 47 мобилен: 088 821 44 83
    e-mail: dpashkulev@yahoo.com

 
Категория: Забавление
Прочетен: 2891 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12476744
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Май, 2013  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031