Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 11224330 Постинги: 8842 Коментари: 148
Постинги в блога от 26.03.2022 г.
  Зеленски обърна плочата

26.03.2022 Севделина Ковачева Свят 0

image

Президентът на Украйна забрани дейността на основните опозиционни сили, като се започне от партиите на Виктор Медведчук, който беше арестуван, и Анатолий Шарий, който е в изгнание.

В същото време Владимир Зеленски легализира цензурата в медиите. Правителството в Киев се движи към диктатура през последните години, но според експертите мерките за укрепване на режима сега са предназначени да скрият наближаващото военно фиаско.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна „реши, с оглед на пълномащабна войнада преустанови цялата дейност на редица политически партии по време на военно положение“, обяви украинският президент Владимир Зеленски. Причината за „спирането“, а всъщност забраната на опозиционните сили, е предполагаемата им връзка с Русия.

В черния списък попаднаха: „Опозиционна платформа – За цял живот“ (ОПЗЖ), „Партията на Шарий“, „Наши“, „Опозиционен блок“, „Лева опозиция“, „Съюз на левите сили“, „Държава“, Прогресивна социалистическа партия на Украйна, както и Социалистическата партия на Украйна, „Социалистите“ и „Блокът на Владимир Салдо“.

Последната от тези сили е регионалната партия на Владимир Салдо, бивш кмет на Херсон през 2002-12 г., който, след като градът беше зает от руските войски, инициира създаването на ново градско управление, Спасителния комитет за мир и ред.

„ОПЗЖ имаше втората по големина фракция във Върховната Рада. Партията Шарий се позиционира като активна регионална сила, която може активно да действа срещу властите“, обясни Владимир Скачко, политолог и бивш главен редактор на в. „Киевски телеграф“.

На изборите за Върховна Рада през 2019 г. повече от 13% или почти 2 милиона украинци гласуваха за Опозиционната платформа за живот, която има фракция от 44 души във Върховната Рада.

Партията на медийния експерт и блогър Анатолий Шарий, който е със статут на политически бежанец в ЕС, има повече от петдесет депутати в местните съвети.

„Останалите партии в този списък отдавна бяха смачкани, победени и съществуваха единствено като марки – в случай, че има искане за леви идеи“, каза Скачко. В същото време, добави събеседникът, изглежда, че „Зеленски е идентифицирал организации, от които да черпи кадри за новата Украйна“ след поражението на сегашния режим в Киев.

„По този начин Зеленски предупреди, че властите изискват хората, участващи в забранени политически организации, както се казва, да не люлеят лодката и да не подават сигнали към руските военни“, обясни Скачко. Трябва да се отбележи, че през февруари парламентарната фракция на „Опозиционна платформа – За живот“ предложи на Зеленски „цялото необходимо съдействие в преговорния процес“.

Депутатът от Върховната Рада от ОПЗЖ Иля Кива (който беше лишен от мандата си с решение на парламентарното ръководство на 15 март)подчерта, че настоящата забрана е продължение на кампанията за натиск върху опонентите, които Зеленски извършва от известно време.

Кива припомни, че без съдебно решение бяха затворени шест телевизионни канала и десетки интернет сайтове, а по волята на президента бяха наложени санкции на стотици граждани на Украйна, които бяха лишени от цялото им имущество.

Припомняме, че през февруари 2021 г.с решение на Зеленски, националните канали 112 Украина, NewsOne и ZIK спряха да излъчват. През август същата година по решение на Съвета за национална сигурност и отбрана сайтът на независимото издание “Страна” беше блокиран, като в същото време бяха наложени лични санкции срещу главния редактор Игор Гужва.

Трябва да се отбележи, че журналистът беше подложен на политическо преследване както при Порошенко (през 2015 и 2017 г. срещу него бяха образувани наказателни дела), така и при Зеленски.

През май миналата година бяха образувани дела за държавна измяна срещу лидера на ОПЗЖ Виктор Медведчук и друг известен депутат от парламентарната опозиция Тарас Козак.

По това време партията вече се превърна в най-популярната политическа сила в страната. Партията обвини Зеленски в узурпация на властта и планира да започне процедура по импийчмънт.

На 21 февруари тази година къщата на Медведчук, който е арестуван, беше обградена от полиция. А на 10 март депутатът Кива обвини шефа на контраразузнаването на Украйна Александър Поклад в подготовката на убийството на лидера на опозиционната партия.

Ако властите бяха намериха поне някаква правна обосновка за предишни забрани и лични санкции срещу собствените си граждани, сега режимът на Зеленски очевидно излезе извън правното поле. По-специално Анатолий Шарий обърна внимание на това, коментирайки новината за забраната на основаната от него партия.

„Нищо необичайно не се случи, този диктатор на минимална заплата не можа да намери нещо незаконно за забрана в съда и реши да го забрани по беззаконие. По принцип без причина. Силен ход на смел политик.

Сега ще падна по лице и ще плача. Или не, просто ще продължа, като членовете на партията, да помагам на хората, докато ти, лайно, излъчваш и записваш видеоклипове“, обърна се Шарий към Зеленски. Той също така смята, че неговата партия и ОПЗЖ са били основните мишени на преследване.

Скачко обърна внимание на факта, че изявлението на Зеленски включва израза „обмисляне на пълномащабна война“. Но Украйна не е обявила официално състояние на война с Руската федерация, отбеляза събеседникът.„Може да се предположи, че следващата стъпка за Зеленски ще бъде просто обявяването на война на Русия. Но всички тези стъпки са от отчаяние“, подчерта експертът.

„Според украинското законодателство президентът няма право да забранява политически партии със свое решение. Но Зеленски се възползва от сегашната ситуация, за да забрани опонентите си“, каза Лариса Шеслер, ръководител на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна, бивш депутат на Николаевския областен съвет, къдетооглавяваше фракцията на Народната опозиция ( блок, оглавяван от Прогресивна социалистическа партия на Украйна , забранена от Зеленски).

Зеленски се бори с опозицията до 24 февруари, но специалните условия на въоръжения конфликт му дадоха възможност да укрепи диктатурата си, каза Шеслер. „Бяха наложени нечувани репресии срещу всички политически опоненти.

Видяхме, че правозащитникът Елена Бережная беше арестувана, одеският журналист Юрий Ткачев беше арестуван, политологът Дмитрий Джангиров и публицистът Юрий Дудкин изчезнаха. Можете да назовете десетки имена. Натискът е върху онези, които са участвали в опозиционни дейности, с се заели със защитата на правата на човека или просто са изразили независима гледна точка”, подчертава събеседникът.

„Сега виждаме, че властите вече не затварят устата на отделни хора, а на всички алтернативни политически сили“, посочва Шеслер. Показателно е, че всички значими опоненти на властта са забранени, с изключение на „Европейската солидарност“ на Петро Порошенко – все пак това са тези, които критикуват Зеленски от ултранационалистически позиции, каза събеседникът.

„В легалната украинска политика останаха само антируските сили“, добави Лариса Шеслер. Тя е убедена , че засилването на политическите репресии се обяснява с факта, че за самите власти в Киев е очевидно, че колкото по-далеч, толкова повече реалната картина на пораженията на украинските сили за сигурност ще се отклонява от пропагандната картина.

„Виждате как сегашната украинска идеология се проваля и най-важното, колко неадекватна изглежда информационната програма на Киев, картината, в която въоръжените сили на Украйна печелят грандиозни битки, разбиват стотици танкове и самолети, убиват десетки хиляди Руски войници и други подобни.

При тези условия срещу опитите да се посочи истинското състояние на нещата, се предизвикат ответни репресии“, отбеляза Шеслер. Според събеседника „Зеленски явно се страхува, че самото ядро на украинската власт ще се разпадне“.

Не е изненадващо, че едновременно с действителната забрана на опозицията Зеленски одобри решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за единна информационна политика с „обединяване на всички национални телевизионни канали“ на някаква „единна информационна платформа“.

“Изчистването на информационното поле от неприемлива гледна точка и фактическото въвеждане на цензура се превърнаха в свършен факт. Благодарение на масовото изпомпване на информация сега рейтингът на украинския президент като „лидер на воюваща страна“ леко се е увеличил в сравнение със ситуацията преди 24 февруари”, посочва Шеслер.

„Всички телевизионни канали, всички други медии участват в пропагандна работа – и разбира се, в тези условия, когато Украйна е представена като „жертва на агресия“, не е изненадващо, че рейтингите на Зеленски са нараснали“, обяснява експертът. “

Но страхът, че все пак има политически сили, които могат да изразят реална информация за ситуацията в икономиката, за случващото се във връзка с военни операции, реалните загуби, не отслабва. Всички източници на информация трябва или да си затворят устата, или да изкажат това, което идва от кабинета на президента”, допълва тя.

Ето защо виждаме съобщения, че „повече от 90% от украинците са уверени в победата на Украйна над Русия“, отбеляза Шеслер. Но, добави тя, подобни изявления не трябва да се отписват само като пропаганда. „Днес украинското общество не получава реална картина, не получава адекватна информация и няма да я получи, докато военното поражение не принуди киевския елит да признае реалността.

Германците през 1945 г. започват да осъзнават истинското състояние на нещата едва след капитулацията на Третия Райх“, припомня ръководителят на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна.

Категория: Забавление
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове: 6
  Наистина ли "иРНК ваксините се интегрират в нашата ДНК"?
image Карикатура от 19 век по време на първите ваксинации срещу дребна шарка и 

Една от разпространените теории на конспирациите относно иРНК ваксините срещу COVID-19 е тази, че ваксините ще променят човешката ДНК. Напоследък тези страхове намериха нов тласък благодарение на едно противоречиво проучване на група изследователи от Университета Лунд, Швеция.

По този повод ви представяме отговора на нашия сътрудник от Ню Йорк Константин К. Чипев на въпроса "наистина ли иРНК ваксините се интегрират в нашата ДНК?"

Константин К. Чипев е физик по образование и молекулярен и клетъчен биолог по професия, PhD по биология (кандидат на биол. науки) от Университета Стони Брук в Ню Йорк, бивш сътрудник в Института по Молекулярна биология към БАН. От 1989 живее и работи в САЩ.

Антиваксерите са възбудени от съобщения в научните списания, че е възможно „замърсяване” на генома на пациенти, прекарали Ковид-19, с части от вируса SARS-CoV-2, които са обратно-транскрибирани (РНК-->ДНК) и включени в генома на клетките. Даже РНК ваксините можели да „влезнат” и се интегрират в геномната ДНК на клетъчното ядро. Преди докторите Чобанов и Мангъров да започнат да вземат „на въоръжение“ тези изследвания, е хубаво да се разясни за какво става дума.

Може ли SARS-CoV-2 вирусът да се “вмъкне” в нашата ДНК?

Първите сведения за това, че вирусът SARS-CoV-2, по-точно, негови фрагменти могат да се вмъкнат/ендогенизират/интегрират в човешки клетки, са от няколко изследвания през 2021г. Предполага се, че за това “интегриране” са отговорни ретротранспозоните LINE1*. Такъв резултат може да обясни, защо пациенти продължават да са положителни при PCR-тестове след като вирусът вече го няма у тях. Други автори оспорват тези резултати, тъй като не успяват да ги повторят/възпроизвеждат, и се смятат за артефакти.
 

LINE1  LINE1 ( long interspersed nuclear elements ), или L1, са най-разпространените ДНК-повтори в генома – повтарят се хиляди пъти и заемат около 17% от него. Повечето от тях са неактивни. Всеки е около 7000 нуклеотида дълъг. Малка част от тези повтори, около 80-100, имат ензимна активност – могат обратно да транскрибират РНК в ДНК и така могат да "заселват“ генома на клетките с повторени последователности, правейки „преписи“ на себе си (LINE1) или на други транспозони (ALU, SINE).

За да могат да извършват това, те се транскрибират (синтезират РНК - копие на ДНК - червената нишка на схемата) в ядрото и минават в цитоплазмата.

Там по тях се синтезират чрез транслация няколко белтъка с различна активност ( 1.образуване на рибонуклеинов комплекс с РНК – РНП; 2. шаперон - водач на нуклеинови киселини – което помага за транспорта в клетъчното ядро; 3 - ензимни активности – ендонуклеаза (прави скъсване на геномната ДНК – малки червени триъгълничета в схемата по-долу) и обратна транскриптаза (reverse transcriptase – RT ). С този RT ензим (зеления белтък на схемата) от РНК се синтезира ДНК(в зелено), която се включва(интегрира) като ново копие (зелената нишка – new insert) в геномната ДНК.

Този механизъм се „използва“ предимно за „размножаване“ на самите L1, и на транспозоните (Аlu, SINE и др.) и много рядко някоя кодираща РНК от цитоплазмата може да бъде „пратена“ и интегрирана в геномната ДНК чрез действието на LINE1.

L1 в нашия геном не са активни и не произвеждат функциониращ ензим(обратна транскриптаза). Те предпочитат само своята РНК и не транскрибират обратно (РНК в ДНК) всяка РНК в клетката. L1 белтъците произвеждат по-малко от едно вмъкване(инсерция) в генома на не-ретротранспозонна РНК на всеки 2000 вмъквания на L1.

image

Основната статия предизвикала много спорове и противоречия е на група ръководена от известни учени от Уайтхед И-тута в MIT - Zhang, L.; Richards, A.; Barrasa, M.I.; Hughes, S.H.; Young, R.A.; Jaenisch, R. Reverse-transcribed SARS-CoV-2 RNA can integrate into the genome of cultured human cells.

image image

Професор Джейниш (Jaenish) вляво и проф. Ричард Йънг (Richard Young) от Whitehead Institute, MIT

Според техните данни коронавирусът SARS-CoV-2 “отвлича” ретротранспозона LINE-1 (или L1) и го използва за своята обратна транскрипция - преписва се в форма на ДНК и се включва в генома на клетките. Използуват клетъчна линия с високо ниво на L1. Тоест, това не е нормална клетъчна култура.

Интегрирането на фрагменти от вируса в генома на клетките се установява чрез секвениране. Вирусни последователности се намират и в транскрипти на геномната ДНК от тъкани на пациенти. Това обикновено са фрагменти на вирусни последователности предимно от 3’-края на вирусния геном. От тях не може да се произведе инфекционен вирус (какъвто инфекциозния ХИВ).

Професор Джейниш подчертава:

“Най-голямото парче от вирусна ДНК, която намерихме е 5% от вирусния геном – 1600 bps (нуклеотида). Няма абсолютно никакъв начин да се направи инфекционен вирус от тези интегрирани последователности.“

Но кутията на Пандора е отворена за спекулации и пропаганда. Други учени повтарят експеримента с различни клетъчни култури и стигат до обратния резултат - няма интегриране вируса в генома, всичко е артефакт на експерименталната постановка.

Една от статиите с този обратен резултат е на Смитс и сътр. Smits et al., 2021, Cell Reports 36, 109530 No evidence of human genome integration of SARS-CoV-2 found by long-read DNA sequencing - ScienceDirect. Те секвенират инфектирани с вируса SARS-CoV-2 HEK293T клетки (това са обезсмъртени ембрионни бъбречни клетки).

Резултатите: 1. Не намират интегрирани в генома вирусни сегменти(интегранти); 2. намират L1 инсерти(интегранти), които носят следи от интеграцията в генома (тоест - машинарията на L1 по принцип работи); 3. намират една интеграция на хепатит Б вируса в чернодробна ракова тъкан(това е положителната контрола за метода; вирусната РНК има поли-А опашка необходима при обратното транскрибиране). На схемата отрицателният резултат е обозначен с червен Х. Авторите са показали, че е налице машинарията на L1 за обратна транскрипция на РНК в ДНК, и че това може да се установи с директно секвениране на геномната ДНК. Даже и да има интегриране на вирусни фрагменти това ще е много рядко явление.

image

Друго изследване е от лаборатория от Института в Ухан (Китай, да, това е същия, вероятно несправедливо печално известен, Институт) - стига до резултат подобен на този на Zhang и сътр.(първата разгледана работа по-горе) - (Yin Y, Liu X-z, He X and Zhou L-q (2021) Exogenous Coronavirus Interacts With Endogenous Retrotransposon in Human Cells. Front. Cell. Infect. Microbiol. 11:609160. doi: 10.3389/fcimb.2021.609160). Авторите показват,че заразени със SARS-CoV-2 белодробни клетки увеличават експресията на ретротранспозоните LINE1(или L1). Затова хора с високо ниво на L1, раково болни или възрастни хора, имат по-голям риск от симптоматични инфекции.

Изследването показва още, че това високо ниво на L1 се унаследява и епигенетично за по-дълъг период. Подобно на работата на Zhang китайците намират инвазия на вирусни фрагменти (от началото и края на вирусната РНК), които са “влезли” в геномната ДНК. Затова и те, подобно на групатa на Йънг и Джейниш, препоръчват пробите за PCR-тестовете да се избират в участъци от средата на вирусната РНК. Така, ще се разграничи сигнал вследствие вирусна зараза от интеграционни геномни сигнали, които нямат отношение със съществуване на вирусна инфекция.

Обратна транскрипция на РНК-ваксина?

Така стигаме до края на февруари 2022г., когато една шведска лаборатория (Маркус Алден (Markus Aldйn) и сътр.) обяви сензационна находка - Пфайзер мРНК-ваксината може да се превърне в ДНК и да се интегрира в чернодробни клетки:Curr. Issues Mol. Biol. 2022, 44(3), 1115-1126; https://doi.org/10.3390/cimb44030073. Това влиза на пръв поглед в противоречие с официалното становище на CDC (Център за лекарствен Контрол), че мРНК на Ковид-19 ваксината не променя и не взаимодейства с нашата ДНК по никакъв начин. За първи път се твърди, че мРНК ваксина може да се превърне в ДНК ин витро в култура от човешки чернодробни клетки Huh7.

Авторите показват, че мРНК ваксината BNT162b2 се поема от клетките, и покачва експресията на LINE1 - РНК и белтъци и след около 6 часа се открива интегрирана в геномната ДНК. Последното се регистрира чрез PCR(полимеразна верижна реакция) на геномна ДНК изолирана от клетките като специфично се усилва (амплифицира) сигнала от областта (ампликона) от 444 нуклеотида, показани на схемата на мРНК ваксината:

image

Ваксината на Пфайзер и избраната област (444 нуклеотида) за детекция на интеграция в геномната ДНК на клетките.

На фигурата долу от статията на Маркус Алден се показва нивото на ретротранспозонната РНК LINE1 в клетките. Резултатите са от количествен PCR за експресията на LINE-1 РНК:

.image
LINE-1 мРНК нива в Huh7 клетки третирани с ваксината BNT162b2 в различни концентрации- 0(Ctrl), 0.5(V1), 1 (V2), и 2 µg/mL (V3) за 6,24 и 48 часа. Количественият анализ е спрямо “домашните” гени GAPDH и ACTB.

Това е една много неубедителна фигура. В сравнение с контролата някакъв ефект на изменение на мРНК на LINE1 сe регистрира. Но той е с намаление (след 24 часа) и даже е по-слаб от контролата (клетки третирани без ваксина) - след 48 часа. Teзи разнопосочни разхвърляни резултати може да се пренебрегнат. Не може да се твърди с тези данни, че ваксината предизвика увеличение на експресията на ретротранспозонa LINE1, каквото например бе регистиррано в Уханската статия (цитирана по-горе), при третиране с целия вирус SARS-Cov-2, a не само с неговия шип (=аксината).

Това, което ни интересува са белтъците на LINE1. Te сa, които функционират, за да транскрибират обратно РНК в ДНК да я заведат в ядрото и да я интегрират в генома. Да погледнем нивото на един от белтъците кодирани от LINE1 - ORFf1:

image

Имунофлуоресценцията с антитела срещу LINE-1 белтъка ORF1p(в червено) на Huh7 клетки, третирани с различни количества мРНК ваксина BNT162b2 за 6 часа.В синьо е оцветена ДНК. Околичествени резултатите в целите клетки - b/, в цитоплазмата - c/ и в ядроto - d/.

Интензитетът на ORF1p -флуоресценцията (пропорционален на количеството на белтъка) не показва зависимост от количеството на ваксината. Данните пак са разхвърляни и съмнителни статистически. Отново не може убедително да се твърди, че присъствието на шипа на вируса (ваксината) индуцира ретротранспозона или пък увеличава LINE1 в клетъчните ядра.Но е безспорно, че поне един от белтъците на LINE1 присъства в клетките. Те са ракови клетки и имат сами по себе си високо ниво на LINE1.

Когато се изолира ДНК от клетките и се амплифицира с праймери (къси днк-последователности, с които се осъществява полимеразната верижна реакция PCR) от ваксината се получава ДНК продукт с правилната дължина 444 нуклеотиди и последователност, съвпадаща с тази на ваксината BNT162b2. Защо е избран за детекция такъв дълъг фрагмент не е ясно. Няма никакви следи от действия на ретротранспозона L1, каквито биха oстанали в края на интегрирания фрагмент. Необходимо е да се секвенира генома за да е по-убедителен резултата. Не е дадено пряко доказателство за интегриране на фрагмента от ваксината в геномната ДНК.
Продуктите на PCR sled 35 са пуснати на агарозен гел:

imageАгарозен гел с продуктите от амплификация на геномна ДНК с праймери (къси нуклеотидни последователности), избрани от последователността на ваксината. Секвенирането им показва идентичност със съответния участък от ваксината.

Критики към статията има и Рис Пари (Rhys Parry), постдокторант от Университета в Куинсланд, (автор на писмо, оспорващо резултатите на групата на Джейниш, разгледани по-горе). Заключението на Пари е, че обратно транскрибиране на ваксината и интегрирането й в генома не се подкрепя от данните в статията.

За справка - вижте дискусията Study by Lund University researchers didn’t show that COVID-19 mRNA vaccines change our DNA (Проучването на изследователи от университета в Лунд не показа, че ваксините с иРНК COVID-19 променят нашата ДНК).

Неизвестно защо не е правен количествен анализ (какъвто е възможен по принцип), за да се прецени колко често срещано е явлението, което стои зад тези геномни фрагменти. След 35 цикъла на амплификация PCR (35 милиарда пъти повторения на ДНК синтеза със специфичните праймери) артефактно може да се произведе фрагмент и без да е обратно транскрибиран.

Клетките Huh7 (изолирани от хепатокарцинома), които са третирани с ваксината не са нормални, а са трансформирани, така че техният геном в доста объркан. Не е правен експеримент с други по-нормални клетки, или с други участъци на ваксината. Например, ако се използва за контрола клетъчна линия, която няма LINE1, ще може да се покаже, че има участие на ретротранспозон и с това и обратна транскрипция. А ако в случай,че наистина мРНК на ваксината е интегрирана като ДНК в генома- това може да не е вреда, защото значи… доживотна ваксинация!

В заключение, посочените резултати показват, че има много редки явления на включване на части от SARS Cov-2 (макар,че и това не е общоприето, и се счита за артефакт), но не и, подобно на вируса ХИВ, който внедрен в ДНК и е способен да възпроизведе жизнен вирус. Така че, без паника! След милиарди ваксинации по целия свят, на никой не е порасъл ненужен грозен израстък, нито пък има други нежелани странични ефекти от ваксинирането.

Категория: Забавление
Прочетен: 267 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 26.03 15:42
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 11224330
Постинги: 8842
Коментари: 148
Гласове: 2518
Архив
Календар
«  Март, 2022  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031