Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 11224383 Постинги: 8842 Коментари: 148
Постинги в блога от 18.03.2022 г.
    Пред очите на целия свят Путин унищожава украинците

Войната в Украйна показа истинското лице на Путинова Русия. И промени представата за руската армия, която пред очите на целия свят се превърна в организирана престъпна групировка под ръководството на Путин.

    

 

image

 

Коментар от Сергей Руденко:

Руските войски бомбардират мирни градове в Украйна и изпепеляват училища, детски градини, родилни клиники. Срещу варварите на 21 век се е възправил целият украински народ начело с Володимир Зеленски. Той достойно прие предизвикателството на Кремъл. И до голяма степен благодарение на него светът прозря истинската същност на днешна Русия и на нейния президент, които се кичат с високотехнологичната си армия. Само дето в мига, когато стъпи на украинска земя, същата тази високотехнологична армия се превърна в банда най-обикновени убийци и мародери.

Как Украйна разруши мита за могъществото на Путин

През трите години, откакто е президент, Зеленски неведнъж публично заявява, че е готов да се срещне с Путин и да го погледне в очите. Бившият комик беше убеден, че една лична среща с президента на Русия може радикално да промени отношението на Кремъл към Украйна. И че с Москва е възможно да се постигне споразумение за мир в Донбас. Ала усилията на Зеленски се оказаха напразни. Путин игнорираше сегашния украински президент и демонстративно показваше, че Зеленски не е на неговото равнище, ако ще се преговаря за бъдещето на украинската държава.

image

Украинският президент

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА    
 

През последните четири месеца американските и британските тайни служби многократно и публично предупреждаваха Киев, че руската армия може да нахлуе. За такава опасност заяви дори президентът на САЩ Джо Байдън. През цялото това време Зеленски успокояваше украинците и дори обвиняваше Запада, че разпространявал фалшиви новини. Той до последния миг не вярваше, че Русия ще предприеме широкомащабно нахлуване в Украйна. Но то и цял свят не го вярваше…

А действителността се оказа дори по-страшна от най-страшните прогнози: рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна с балистични ракети. Чест прави на Зеленски, че не избяга от страната, не се скри от Путин в бункера си и не обяви капитулация пред агресора. Напротив: като главнокомандващ на украинската армия той оглави съпротивата срещу руските окупатори. Да не повярва човек, че това е същият онзи Зеленски, който съвсем доскоро искаше да гледа Путин в очите. Да, същият този Зеленски, за когото Москва и досега говори с такова пренебрежение.

Звездният миг на Зеленски

Как и кога ще завърши руско-украинската война - това в момента никой не знае. С просто око се вижда обаче, че Зеленски ще влезе в историята на Украйна като онзи президент, който прие предизвикателството на една от най-силните армии в света. И Путин май че подцени своя киевски опонент, на чието поведение се възхищават не само в Украйна, но и по цял свят. На крака му ръкопляскаха в парламентите на Западна Европа, ликът му се появи на корицата на световните медии, Зеленски вече е приятел на Макрон и Джонсън. А за Запада Путин се превърна в парий.

Няма съмнение, че днес е настъпил звездният миг на Зеленски в световната политика. Той се превърна в символ на борбата не само на украинския народ, но и на целия свят срещу руската агресия. Днешната популярност на Зеленски на Запад може да се сравни единствено с популярността на Михаил Горбачов. Да, добре знаем как приключи това за "Горби": обичат го по цял свят, но вътре в страната го презират. Дано Зеленски да не извърви същия този трънлив път.

Изминалите седмици война превърнаха Зеленски в истински лидер на нацията. Днес тъкмо той е враг номер 1 на Владимир Путин, който беше сигурен, че в Украйна ще посрещнат армията му с цветя. Източници от обкръжението на Зеленски твърдят, че за две седмици са били предотвратени десет опита за атентат срещу украинския президент. Путин лелее неговата смърт - ако не физическата, то поне политическата. Досега обаче нищо такова не се случва - което свидетелства за слабостта на кремълския господар.

Москва иска от Киев невъзможното

Руският ултиматум от четири точки говори, че Кремъл няма намерение да търси компромисно решение в преговорите с Украйна. Мир под диктовката на Путин - това означава неизбежното срутване на украинската държава. Знаят го и Зеленски, и Путин. Русия продължава да бомбардира мирни градове, за да принуди украинската страна да капитулира. Но никой в Украйна - от дете до старец - няма намерение да се предава.

image

Сергей Руденко е украински журналист и политически наблюдател

Москва иска от Киев невъзможното: да признае така наречените "ДНР" и "ЛНР", да признае анексията на Крим и да проведе демилитаризация. Пред очите на целия свят Путин унищожава украинците. Целта му е очевадна: да ликвидира украинската държавност. Нима при това положение Зеленски може да тръгне към мир с Русия? Теоретически - да. Но дори да бъде подписан някакъв документ, Москва трябва да знае, че след някое време тази хартия ще изгуби всякаква стойност, защото е била подписана под дулата на оръдията, които Русия насочи не само срещу Украйна, но и срещу Европа.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Вижте и това видео:

                    0 seconds of 0 secondsVolume 90%             Вижте видеото01:12 През сълзи: "Оставихме татко в Киев. Той ще помага на нашите герои."
Категория: Забавление
Прочетен: 255 Коментари: 0 Гласове: 2
    Войната на Русия в Украйна: защо Китай е принуден да се намеси

Китай не може да затваря очите си пред руската инвазия в Украйна. Пекин е принуден да се намеси - като посредник в конфликта. Защото и Народната република страда от последствията. А може да стане и още по-лошо.

    

 

image

Путин и Си по време на видеоконференция през декември 2021

"Фалшива новина" - така външното министерство на Китай нарече публикациите в американските медии, според които Русия е помолила Пекин да ѝ достави оръжия за войната в Украйна. Въпросните публикации се появиха в навечерието на срещата между представители на Вашингтон и Пекин, които се събраха в понеделник в Рим, за да обсъдят положението в Украйна. Така медиите усилиха натиска над Китай да поеме ролята на посредник за прекратяване на войната, започната от Путин.

Фактите говорят, че Пекин наистина има огромен интерес войната бързо да приключи. Защото икономическите последствия от нахлуването на Русия в Украйна бързо се стовариха и върху Китайската народна република: тя внася големи количества зърно както от Украйна, така и от Русия. Заради войната цените в Китай скочиха толкова осезаемо, че се наложи лично китайският държавен ръководител Си Дзинпин да вземе отношение - с обещанието, че занапред Пекин ще си осигури независимост от вноса на чуждестранни продукти. Цел, която комунистическата власт в Китай всъщност си е поставила отдавна. Защото вносът на жизненоважни стоки и продукти влиза в противоречие с националистическата вътрешна политика на Пекин. Към това се прибавя и фактът, че редица държави, сред които САЩ и Япония, вече започнаха да ограничават обвързаността си с китайската икономика, за да намалят своята зависимост от диктатурата в Пекин.


В империята на Си все още 82 милиона китайци преживяват с един долар на ден. Скок на цените като сегашния може да превърне тяхното драматично положение направо в безизходица. Да, ръководството в Пекин вече многократно тържествено е заявявало, че крайната бедност в Китай е победена. Според проучване на Световната банка обаче в своите сметки Китай е вписал суми за всекидневна издръжка, които са доста по-ниски от стандартните. А това означава, че реалната бедност в Китай очевидно е доста по-висока в сравнение с официалните данни.
Риск от избухването на гладни бунтове

Спомените за периоди на глад в Китай все още са пресни. Под ръководството на Мао Дзъдун, на когото Си се опитва всячески да подражава, в периода 1959-1961 страната преживя катастрофален глад. Икономическата идеология на Мао доведе до такава криза, че тогава от глад умряха близо 76 милиона души.

Си Дзинпин възнамерява да бъде избран за пожизнен Генерален секретар на ККП на предстоящия през ноември партиен конгрес. Всъщност, за да се избегнат в бъдеще диктаторски изстъпления, като онези от времето на Мао, след 80-те години на миналия век в Китай решиха да ограничат заемането на най-важните ръководни позиции до два петгодишни мандата. По отношение на президентския пост обаче това ограничение вече беше премахнато от Конституцията. Така Си вече може да ръководи страната също като Мао.

Избухването на гладни бунтове е сред малкото сценарии, които биха могли да попречат на бъдещото коронясване на Си. Германското списание "Шпигел" тези дни публикува свое разследване, според което китайското ръководство оказвало натиск върху ООН, за да спре излизането на един доклад за глада в Китай в резултат на войната в Украйна.

Светът ще гледа критично на посредник като Китай

Китайският лидер съвсем доскоро се кичеше с приятелството си с Путин и говореше за бъдещото тясно сътрудничество с Русия в такива ключови области като космонавтиката и контрола над интернет. Напоследък в Пекин отново прозвуча твърдението, че Русия си остава "най-важният стратегически партньор" на Китай.

Поради всичко това световната общност непрекъснато усилва натиска върху Пекин с настояването да въздейства върху Москва. Но Пекин сякаш няма особено желание да излиза на голямата международна сцена, защото това би привлякло внимание към многобройните нарушения на човешките права, които извършва властелинът Си - и най-вече към геноцида срещу уйгурите. Освен това светът би гледал много критично на посредник като Китай, който вече неколкократно заплашва с анексиране свободната и демократична страна Тайван. Затова и още от самото начало на руската инвазия Китай се опитва да намери квадратурата на кръга: Пекин хем не осъжда войната на Русия в Украйна, хем пък призовава двете страни към разговори. Народната република не участва в западните санкции срещу Русия, но и не оказва икономическа помощ на Москва. В същата поведенческа схема се вписва и отказът да се оказва военна помощ на Русия, за което всъщност в Китай не бива дори да се говори. Вместо това властите твърдят, че Русия никога не е отправяла подобна молба.

Цените и бедността ще растат

Вносът на зърно от Русия и от Украйна покрива около 10% от нуждите на Китай, пише "Уолстрийт Джърнъл". Но войната засегна и производството на торове, на слънчогледово олио и на соя - продукти, които Китай също внася от чужбина. Китайските животновъди се нуждаят спешно от соя за фураж. Затова се очаква, че и цените на месото в страната ще скочат.

image

Александър Гьорлах

В Китай обичат да казват: 大鱼大肉. Това буквално означава "много риба, много месо". Посланието е следното: за да е вкусно, на трапезата трябва да има по много и от двете. Който може да покани гости на такава трапеза, получава уважение и възхита. Но ако нападателната война, която Китай все още не е осъдил, продължи, то трапезите в Китай ще обеднеят, а мечтите на Си за неограничена, пожизнена власт може и да не се осъществят.

Ето защо Китай е принуден да действа. Си няма друг избор: той трябва да посредничи в конфликта, защото иначе самият Китай ще започне още по-осезаемо да изпитва отрицателните последствия от войната. Нека не забравяме и това: китайският лидер и неговите съратници не желаят по никакъв начин сблъсък със САЩ. Защото Народната република със сигурност ще изгуби една война срещу САЩ, в която би я забъркала Москва.

*Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж. Преподавал е в Тайван и Хонконг.

Категория: Забавление
Прочетен: 189 Коментари: 0 Гласове: 1
  Как милиардерът Олег Дерипаска внезапно изпадна от списъка със санкции

По доста мистериозен начин от списъка на ЕС с наказателни санкции отпадна руският олигарх Олег Дерипаска, който първоначално фигурираше там. Кой и защо пощади тъкмо милиардера, който произвежда танкове за Путин?

    

 

image

 

В санкционния списък на Европейския съюз, изготвен заради агресията срещу Украйна, са включени 675 руски олигарси. Според информация на германското разследващо телевизионно предаване „Контрасти" и седмичника „Ди Цайт“ в първоначалния вариант на списъка със санкционираните лица е присъствал и олигархът Олег Дерипаска, но впоследствие явно е бил изваден оттам. В същото време той е голям акционер във важна руска оръжейна компания.

Има ли Европа специално отношение към милиардера Олег Дерипаска?


Олег Дерипаска е сериозен акционер в руския автомобилен производител ГАЗ, който само допреди дни работеше съвместно с Фолксваген, както и с други големи фирми. Но компанията е и производител на оръжие с дълги традиции в тази сфера.Отпадането на Дерипаска от списъка със санкции е необяснимо за мнозина наблюдатели. Руският олигарх забогатява основно от бизнес с алуминий. Експертът по темата за Русия от Института за външна политика и сигурност Янис Клуге е категоричен, че Дерипаска е бил обвързан с руската външна политика в последните години. „Той беше съществена част от системата на Путин“, коментира Клуге.

Танкове за войната на Путин

Сред машините, произвеждани от ГАЗ, е БТР-80, която руската пехота използва във войната срещу Украйна. Друга подобна машина, част от армейския инвентар на Москва, е и „Тигър“. Военният експерт Густав Гресел твърди, че заводите на ГАЗ са „гръбнакът“ на руската армия и казва, че Дерипаска е „стълб на тази война“ заради приноса на компанията му.

Руският милиардер беше санкциониран от САЩ още през 2018 година. Тези дни Великобритания също го постави в санкционния си списък. Обяснението на Лондон е, че той е спечелил пари от отношенията си с Кремъл и има близки връзки с други играчи, застрашаващи независимостта на Украйна. Въпреки това, неговото име не фигурираше в разширения списък за европейските санкции, който беше обявен тези дни.

 Кой извади Дерипаска от списъка?

"Мистерия е как той е изчезнал оттам", заяви висш служител на ЕС пред предаването "Контрасти". Европейската комисия не пожела да коментира случая с обяснението, че обсъжданията са конфиденциални. Нито германската външна министърка, нито други европейски дипломати и политици пожелаха да разкрият повече подробности.

Правителството във Виена подчерта, че няма право да разгласява информация за санкционния списък, който е изготвен от ЕС. Самият олигарх също отказва да отговаря на въпроси.

Кой печели от държавния капитализъм? 

Дерипаска разполага с особено силни връзки в Австрия. Чрез руска холдингова компания той контролира почти една трета от „Щрабаг“ – най-важната строителна фирма в страната. Според списание „Форбс“ руският милиардер е вложил 30 млн. долара в луксозен хотел в любимия му ски курорт в алпийската страна. Разследването на „Контрасти“ твърди, че въпросният хотел сега е собственост на братовчед на руснака чрез мрежа от шест австрийски, кипърски и руски холдингови компании.

Според дипломатически източник на „Контрасти“ Германия е предложила Дерипаска да бъде подложен на санкции. Миналата седмица самият бизнесмен отправи в своя канал в Телеграм следния призив: „Необходимо е да приключим с целия този държавен капитализъм.“ Повече от цинично е, че той критикува същата система, която превърна олигарсите като него в милиардери.

Категория: Забавление
Прочетен: 215 Коментари: 0 Гласове: 1
  Защо руските олигарси трябва да се страхуват от Италия

Руски олигарси от санкционния списък на ЕС притежават доста вили и яхти в Италия. Там властите имат богат опит в борбата срещу организираната престъпност. Сега той се оказва полезен при преследването на руските олигарси.

    

 

image

Италианската финансова полиция конфискува яхтата Lady M на руския олиграх Алексей Мордашов

Под булото на нощта италианската финансова полиция нанася поредния си голям удар. Следователите с лаптопи в ръце безшумно се изкачват по металните стъпала. За пореден път те ще конфискуват луксозна яхта - този път в пристанището на Триест. Това е най-голямата платноходна яхта в света, чиято стойност се оценява на 530 милиона евро. Следователите са убедени, че луксозният плавателен съд принадлежи на руския олигарх Андрей Мелниченко.


Не е лесно да докажеш какво 
притежава едно лице от санкционния списък на ЕС. Искат се невероятна амбиция и упоритост. Именно те са изписани на лицето на генерал Джузепе Дзафарана от италианската финансовата полиция. "Ако всичко е ясно, ние нанасяме удар. Ако не е ясно - длъжни сме да го изясним", лаконично обяснява генералът.Най-важните инструменти на Италия

60 000 души - толкова наброява личният състав на италианската финансова полиция, която преследва данъчни и финансови престъпления. С толкова много хора италианската служба може да постигне успехи, които биха били невъзможни в други държави. През 2007 година в Италия влезе в сила закон за борба срещу финансирането на тероризма. Този закон представлява важен инструмент за замразяване на определени имущества, казва Иван Чимарусти от икономическия вестник "Ил Соле 24 Оре". "Законът има за цел да се конфискува имуществото на хора, които са обвинени, че финансират тероризма или по-общо организираната престъпност. Това не е наказателна, а административна мярка", обяснява журналистът.

Едно специално звено отговаря за контрола: Комисията по финансовата сигурност. Тя служи като комуникационно звено между различните министерства и служби, разполага с големи правомощия и може бързо да предприема оперативни мерки. Много важна роля играе и Централната банка. "Тя нареди на кредитните институти да прилагат в практиката наложените мерки по замразяване и да ѝ съобщават подробности за засегнатите фирми, както и за стойността и вида на имуществата", заяви премиерът Марио Драги, който доскоро беше начело на Европейската централна банка и отлично познава материята.

Руски вили и яхти из цялата страна

Разкошна вила в Тоскана, голяма яхта в пристанището на Сан Ремо, жилищен комплекс на остров Сардиния: имуществата на руски олигарси, които влязоха в санкционния списък на ЕС, са пръснати из цяла Италия, а стойността им възлиза на стотици милиони евро. Дори за Италия тези огромни суми са новост, признава финансовият журналист Чимарусти. Той обяснява, че опитът, натрупан в борбата срещу организираната престъпност, днес се оказва много полезен за италианската финансова полиция. Този път в борбата срещу санкционирани руски олигарси.

***

Категория: Забавление
Прочетен: 62 Коментари: 0 Гласове: 1
  Арестът на Борисов и голямата опасност за кабинета на Петков

Борисов бе арестуван. Но съществува една голяма опасност за управляващите: надделее ли убеждението, че Рашков е действал прибързано, това ще означава, че в своя ентусиазъм правителството неволно се е простреляло в крака.

    

 

image

 

Коментар от Петър Чолаков:

Арестът на Бойко Борисов и други висши функционери от ГЕРБ рязко изостри политическата поляризация в страната. От една страна това ще доведе до консолидирането на електората на ГЕРБ. А от друга - призивите на основната опозиционна партия към предсрочни избори и протести ще сплотят сложната управляваща коалиция.

През последните седмици се появиха сериозни пукнатини в правителството на Кирил Петков. По теми като тази за българската позиция спрямо украинската криза БСП и ДБ са на противоположно мнение; има разминавания между партньорите във властта и в сферата на икономиката, особено енергетиката, управлението на здравната криза и други.

Надигащият се "общ враг" в лицето на ГЕРБ, които пък се чувстват на свой ред застрашени от акцията на Рашков и МВР, ще наложи на формациите в кабинета да заровят поне временно томахавките и да действат заедно. А приятелският огън, който изненадващо наблюдавахме между президент и премиер, вероятно ще позатихне.

"Нулева корупция": Петков дойде на власт с ясна цел

Редовното правителство на Кирил Петков се появи след дълги родилни мъки. Като цяло доверието в премиера Петков остава сравнително високо, макар подкрепата за правителството да спада (ако съдим по данните на "Тренд"). Поради това надали ГЕРБ ще успеят да "продадат" лесно на избирателите желанието си за нова разходка до урните. Електоратът още усеща болки в краката от изборния маратон през 2021. Той завърши успешно едва преди няколко месеца.

Опозицията твърди, че арестът на Борисов е опит да се отклони общественото внимание от парливи теми като растящите цени и инфлацията. Сякаш се забравя, че кабинетът Петков дойде на власт с претенцията да има програма за "нулева корупция" и с обещанието за изчистване на институциите от престъпници. За гласувалите за ПП, ИТН, БСП и ДБ Бойко Борисов е символ на политическата проказа - те са убедени в това. Арестът му в края на първите сто дни на кабинета "Петков" съвсем не е бележка под линия или димна завеса. Това е сбъдване на основно политическо послание. Неслучайно немалко хора възприеха това събитие едва ли не като празник. В този смисъл арестите на висшите функционери на старото управление могат да покачат доверието в правителството. Ами ние точно за това ги избрахме - ще кажат някои доволно.

Кога Рашков ще даде повече обяснения?

Съществува обаче една голямата опасност за кабинета - цялата специална операция по задържането на Бойко Борисов и колегите му да се окаже съшита с бели конци. Ако управляващите оставят и капка съмнение - не сред избирателите на ГЕРБ (те вече са убедени, че са "жертви"), а сред останалите - че в името на кризисен политически пиар са нарушили фундаменталния принцип на правовата държава, арестите ще имат точно обратния на желания от тях ефект.

image

Петър Чолаков

Ако надделее убеждението, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е действал прибързано и необмислено, това ще означава, че в трескавия си ентусиазъм правителството неволно се е простреляло в крака.

Затова сега обясненията на Рашков пред обществото за своите действия и действията на полицията са по-важни от това, което има да каже Бойко Борисов. Колкото по-дълго мълчи вътрешният министър, толкова повече ще се засилва жуженето на конспиративните теории. Ако продължи прекалено дълго, мълчанието на Рашков ще заглуши посланията, които се опитва да лансира премиерът Петков.

Категория: Забавление
Прочетен: 87 Коментари: 0 Гласове: 1
  БЪЛГАРИЯ Кьовеши дойде, видя и не ни освободи. Ние трябва да свършим работата.

Дойде, видя и не ни освободи. Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши вежливо отбягваше въпросите за Иван Гешев и просто си свърши работата. Сега на ред са гражданите, от тях зависи промяната. От Веселин Стойнев:

    

 

image

Лаура Кьовеши в София

Дойде, видя и не ни освободи. А толкова ни се искаше европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поне да изиграе ролята на арменския поп, на когото да се оплачем от нашия главен прокурор Иван Гешев. Но колкото и пъти журналистите да я питаха дали му има доверие и какво мисли за дейността на българската прокуратура, тя отговоряше вежливо, че не ѝ е работа да дава оценки или да се доверява на някого, който е извън юрисдикцията ѝ. Знаем си го, ама все пак... А и нали самият Гешев не си поплюва и коментира всякакви теми.


Все пак ние ще си употребим визитата на Кьовеши всекиму според потребностите. Бившите управляващи и подопечните им медии ще изкарат, че едва ли не румънката е подкрепила Гешев - щом грам критика не е отправила срещу него. Останалите ще търсят знаци - че първото ѝ посещение като европейски главен прокурор е тъкмо при нас, в най-корумпираната страна от ЕС. И че постоянно говори за независимостта на прокурорите - та нали нашите са под казармения каскет на Гешев.
Какво каза Кьовеши

Всъщност Кьовеши дойде да си свърши работата. Да ни натисне да си изпълним квотата от 10 делегирани прокурори за новата Европейска прокуратура (ЕП), понеже засега са назначени само четирима, след като шестима бяха отхвърлени. Размотаването приключи тъкмо след нейната визита: Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започва идната седмица процедура за избор на шестима нови европейски спецпрокурори. Кьовеши освен това дебело подчерта, че стои зад независимостта на десетимата и ще огласи веднага пред медиите всеки опит за политическо влияние върху тях.

Но предупреди и да не очакваме чудеса - сложните дела, с които се занимава ЕП, няма да се увенчаят бързо с присъди. Насърчи обаче подаването на сигнали от медии и граждани - директно в централата на ЕП в Люксембург или в българския ѝ офис, включително на български език. И почти помоли да не затлачваме европейското обвинение с дребни случаи от рода на: земеделски производител откраднал 10 000 евро.

Меката европейска сила Кьовеши

А нашият голям прокурорски проблем продължава да е институционално всевластната фигура на главния прокурор и настоящата му персонификация Иван Гешев. И най-обнадеждените си знаеха, че след твърдата американска сила „Магнитски” европейската ще е мека, дори и Кьовеши да е с ореола на смел и непобедим рицар. Но мощта на меката сила е тъкмо в това - не да те принуди да действаш правилно (понеже няма правомощия), а да те убеди сам да го направиш. Или по-точно - да насърчи онези, които могат да принуждават. Защото тъмните сили в българската прокуратура вероятно само леко ще се приведат и ще пуснат вятъра по темето си. Но гражданите могат да притискат партиите, които все още си правят оглушки, да подкрепят прокурорска реформа. Няма нужда да чакат светлия пример как Европейската прокуратура разследва ефективно тежки престъпления. За разлика от нашата.

Няма нужда и да блокират Съдебната палата, за да не пускат Гешев на работа, който и без това работи предимно върху пиара си. По-добре да протестират пред Висшия съдебен съвет и пред партийните централи, които чрез него пазят статуквото, чиято черешка е Гешев. Да отидат пред централите на ГЕРБ, ДПС и "Патриотите", за да покажат на всички, че Гешев значи Борисов, Гешев значи Доган, Гешев значи Каракачанов. Но Гешев значи и Нинова и граждански натиск над „Позитано” 20 вероятно би помогнал на БСП да се откъсне от хлъзгавите си позиции и решително да застане в отбора на реформаторите на съдебната система.

image

Веселин Стойнев

В предизборна ситуация разбуждането на обществена нетърпимост към сегашната прокуратура е най-добрата възможност гражданите и медиите да изискат от всички партии ясни позиции за реформирането ѝ. И на тази основа да се състави следизборно реформаторско мнозинство. А и самата тази перспектива поне би омекотила прокуратурата до „Гешев с човешко лице” - ако той няма свободата и способността да се прероди или оттегли.

Категория: Забавление
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове: 1
  БЪЛГАРИЯ Чатът на Гешев с пиарката на Борисов: тази простичка наглед случка разкрива много

В нормалния свят, както обичаме да казваме в България, след такива чатове главният прокурор вече нямаше да е главен прокурор. Простичката наглед случка с чата между Иван Гешев и пиарката на Борисов разкрива много.

    

 

image

Главният прокурор Иван Гешев

Коментар от Емилия Милчева:

Главен прокурор си чати с пиарка на партиен лидер, докато комисия в парламента обсъжда да отнеме гавазите му, а депутат нарушава личното пространство, снимайки екрана на телефона му. Българският политически живот не просто ражда вицове, а е меме сам по себе си.

Не е хигиенично да се рови в чужда кореспонденция, каза по този повод Томислав Дончев от ГЕРБ. Така е, обикновено го правят шпионите, ревнивците и хакерите. Но и политическите противници - при всеки сгоден случай. А нехигиеничната намеса разкри нехигиенични връзки. Главният прокурор Иван Гешев и пиарката на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов си хихикат на заседание, на което депутати обсъждат Бюрото за защита на свидетели да излезе от прокуратурата и да премине към правосъдното министерство. Фамилиарниченето показва, че са си близки не само защото имат “десетки събития заедно”, както обясни пиарката на Борисов Севделина Арнаудова: “Аз не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги - контрабандните цигари, един куп акции... В реално време се излъчваше всичко, нито е закрита комисия, тя беше предавана навсякъде. Обсъждахме това, което виждате - кой се изказва”.

Така е - вижда се: обсъждане с емотикончета и недомлъвки, което значи, че комуникиращите се разбират от половин дума. Свикнали са си.


Тази простичка наглед случка разкрива много. Първо, уронва престижа на институцията “прокуратура”. Проява на ниска култура е “цъкане” на телефона по време на участие в парламентарна комисия за обсъждане на законопроект. При това този проект засяга пряко 
прокуратурата и нейния ръководител, тъй като ѝ отнема служба със сериозни правомощия - полицейски и охранителни.Къде е скандалът

В крайна сметка правната комисия одобри за второ четене промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с което върна Бюрото за защита отново в Министерството на правосъдието, където то беше до 2014 година. Освен това бяха орязани разширените му през 2018 правомощия “да охранява и обезпечава функции по разследването” - сиреч, да действа като бухалка на прокуратурата. При Гешев те бяха пуснати в употреба. Служители на Бюрото охраняват и самия него, след като миналата година бе решено то да пази живота и здравето на застрашени магистрати.

Сега остава 46-ият парламент да гласува промяната на второ четене. Най-вероятно президентът Румен Радев ще изчака с указа за разпускането му, за да даде шанс промените да бъдат приети. Преди половин година той сезира Конституционния съд за Бюрото за защита на свидетели, тъй като смята, че се надхвърлят установените в основния закон правомощия на прокуратурата и на главния прокурор. (Служители на Бюрото участваха в нахлуването на “Дондуков” 2 миналото лято.)

Второ, семплият чат за сетен път потвърждава онова, за което ще се търси политическа воля - че са необходими контрол и демократична отчетност за главния прокурор. Необходими са и правила, които да гарантират, че няма да си го избира лидерът на управляващата партия - и задкулисието, с което е свързан.

Арнаудова се опита да замаже положението, обяснявайки, че чати по работа и с лидери като Христо Иванов и Мая Манолова, както и със съпругата на президента Десислава Радева. Главният прокурор обаче е институция и това е съществената разлика. Макар че Арнаудова не е обикновен пиар - тя е доверено лице на Бойко Борисов, а съпругът ѝ от години е в борда на “Булгартрансгаз”, където бе преизбран преди слизането на ГЕРБ от власт.

В българския свят

В нормалния свят, както обичаме да казваме в България, след такива чатове главният прокурор вече нямаше да е главен прокурор. В светове като българския тази опция се споменава само в социалните мрежи - макар че никой не вярва в осъществяването ѝ. Прокуратурата по традиция игнорира чатове, чиито следи водят към “свои”. Така миналата година реши, че няма да проверява чат на обвинения в куп престъпления и избягал в Дубай хазартен бос Васил Божков с Vladi Goranov. Според Божков тези разговори доказват уговорки, които е правил за бизнеса си с бившия министър на финансите Владислав Горанов. Както стана ясно, по времето на Горанов и Борисов контролът върху хазартния бизнес е бил занижен и държавата някак е пропуснала да си събере към 700 милиона лева дължими такси от Васил Божков.

image

Емилия Милчева

В опит да омаловажи случката с Арнаудова лидерът на ГЕРБ заяви, че ще купи на пиарката си телефон като неговия и ще ѝ забрани да комуникира с други мъже - само на него да праща “усмивки и сълзички”. Но едва ли ще спази обещанието си - кой иначе ще стриймва във Фейсбук срещите му с народа.

Какво ли са си чатили “по работа” Арнаудова и главният прокурор, когато Васил Божков съобщи, че пиарката е ходила всеки месец в офиса му, намеквайки, че е била разносвач на “такса спокойствие”? Да предположим:

“Пи ар Севи Бойко: Сега Васил Божков...

Гешев: Eмотиконче (смях).

Пи ар Севи Бойко: Ами сега?

Гешев: Емотиконче (усмивка)”.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Категория: Забавление
Прочетен: 145 Коментари: 0 Гласове: 1
  Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

Има публично известни сведения и твърдения, има хипотези и подозрения, но и има и съвсем безспорни факти: какво се знае за ареста на Бойко Борисов и какво се случи в първите часове след задържането му?

    

 

image

Пред дома на Бойко Борисов

Бойко Борисов, управлявал България повече от десет години като премиер, прекара първа нощ в ареста след акция на МВР в дома му снощи. Идва Видовден, зарадваха се мнозина, "дебоцификация" избухна в социалните мрежи. Политическа репресия и отвличане на вниманието, обявиха от ГЕРБ, събрали се пред къщата му в Банкя да го бранят с жива верига. Тази сутрин ГЕРБ съобщиха, че се очакват още арести на техни бивши министри, понастоящем депутати, за които щяло да се иска сваляне на имунитет.

Какво се случи в часовете след ареста

12 часа след ареста първа информация по случая със задържането даде в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той съобщи, че се действа по сигнал на хазартния бос Васил Божков и доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) от юли м.г. Този доклад установи загуби за бюджета в размер на близо 557 милиона лева заради бездействието на Комисията по хазарта, подчинена на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава АДФИ установи, че за проверения период 1.1.2014-31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата. Българската прокуратура така и не предприе нищо по този доклад. Радваме се, че макар и късно, тези действия все пак се предприемат, заяви Асен Василев.

Това потвърждава и изявление на Божков в социалните мрежи, че е дал показания пред Европейската прокуратура. Божков, който избяга в Дубай и е с двайсетина обвинения, написа: "Две години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред Европейската прокуратура от последния месец днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве".

image

Бойко Борисов

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Сбогом, мой Дон Корлеоне!

Дон Корлеоне от Банкя - така би могло да звучи заглавието. България се разделя с Борисов не като в роман на Чандлър, а като в италианска семейно-криминална драма, случила се някъде от Неапол надолу. От Даниел Смилов:

За кого бие камбаната: скритите послания в писмото с имената на Божков и Пеевски Знаехме, че България е превзета, но детайлите надхвърлят въображението Държавата е пробита. Ще бъде ли осъден Борисов? Как Борисов се самопровъзгласи за елит Вече е ясно: Гешев няма да разследва нищо от това "Барселонагейт" и прането на пари: защо в България няма нито една присъда за пране на пари от корупция? Кьовеши дойде, видя и не ни освободи. Ние трябва да свършим работата. Чатът на Гешев с пиарката на Борисов: тази простичка наглед случка разкрива много Снимки от спалнята на Борисов: тъжната истина и няколко абсурдни истории

В свое изявление, изпратено до медиите тази сутрин, премиерът Кирил Петков потвърди, че по случая работи Европейската прокуратура: "В момента текат проверки от европрокуратурата, но къде е българската прокуратура? Дали най-накрая ще застане на страната на българския народ - ще видим в следващите дни. Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия", се казва в прессъобщението.

Снощи МВР обяви, че е "в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България". По-късно пресинформацията беше свалена от сайта. В нея бе съобщено за арестите на Борисов, Горанов, Стоянова и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. Оказа се обаче, че Менда Стоянова е у дома си пред телевизора.

Публично известното

Късно тази вечер, когато изтекат 24-те часа по заповедта му за задържане, ще стане известно дали Борисов ще бъде задържан до 72 часа или пуснат от ареста. Засега няма публично потвърдена информация дали е в ареста заради сигнал за изнудване на гражданско сдружение БОЕЦ, подаден и в българската, и в Европейската прокуратура, вкл. и за злоупотреби със средства и досъдебни производства. Това ще стане известно от материалите, които ще бъдат внесени. Версията на адвоката на Борисов е, че става дума за сигнал на БОЕЦ от декември м.г. Българската прокуратура отказа да образува разследване по този сигнал, свързан със снимките с кюлчета и пачки от спалнята на Борисов.

Българската прокуратура не е била уведомена за акцията на МВР. Домовете на задържаните са били претърсени в хода на проверки по неотложност. За този тип проверки не се изисква разрешение от съда. Менко Менков, адвокатът на Борисов, съобщи, че в заповедта за задържане от МВР се позовават на чл. 213 (а) за изнудване, "изобщо не участва никаква европрокуратура", а по досъдебното производство срещу Борисов е разпитан премиерът Кирил Петков.

Подозренията

В условията на информационен вакуум избуяха всякакви съмнения. В първите 12 часа след акциите единственият коментар от изпълнителната власт бе репликата във Фейсбук на премиера Петков: "Няма никой над закона". А вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира в парламента: "Най-накрая се действа, което е много хубава стъпка".

Хипотезите за арестите на недосегаеми през изминалите години публични фигури се разделят условно на две групи. В едната са тези, според които твърде шумната акция снощи е била с цел отвличане на вниманието от несправянето на правителството със злободневни проблеми. Близки до ГЕРБ анализатори откриват и умисъл, че акцията е ден преди бившият министър на отбраната Стефан Янев да обяви политическия си проект "Велика България".

image

Кадър от протест на ГЕРБ пред сградата на Министерския съвет след ареста на Бойко Борисов

Във втората група са тези, които смятат, че най-сетне трябва да започнат активни действия за борба срещу корупцията.

Безспорното

Неминуемите последствия са силна поляризация на политическото пространство, която вече се видя от реакцията на ГЕРБ. Някои досегашни действия на най-голямата опозиционна партия като че ли показаха опит за сближаване с "Продължаваме промяната" - например подкрепата, която дадоха при гласуване на кандидатурата на новия военен министър Драгомир Заков в пленарна зала.

Арестът беше извършен в деня, в който приключи посещението на шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в България. По време на визитата ѝ пролича хладното отношение към българската прокуратура, пролича добрият тон, установен между нея и премиера Петков, пролича и доброто партньорско сътрудничество с МВР. Българското правителство остава контактната точка за Европейската прокуратура.

Както е известно, в рамките на своята компетентност Европейската прокуратура разследва и преследва извършители, съучастници или подбудители на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. За тази цел Европейската прокуратура ще провежда разследвания и ще води наказателно преследване пред съдилищата на държавите членки до приключване на случая.

Арестите връщат управляващите и особено "Продължаваме промяната" на терена, на който спечелиха изборите - борбата срещу корупцията и нулевата толерантност към нея. Ако акцията наистина е ръководена от Европейската прокуратура, тя "заобикаля" главния прокурор Иван Гешев, чието снизходително отношение към евентуални провинения на доскоро управлявалите е публично известно.

Безпрецедентната акция, която се провежда в най-бедната и корумпирана страна на ЕС, идва само десет месеца след създаването на Европейската прокуратура, започнала работа на 1 юни 2021. Несъмнено негативи ще понесе и ЕНП. Само преди дни председателят на ЕНП Манфред Вебер присъства на националното събрание на ГЕРБ, на което Борисов беше преизбран за лидер, а ГЕРБ обяви курс към предсрочни избори. Любопитен факт е, че първоначално като премиер Борисов се обяви срещу кандидатурата на Кьовеши, но след решението на ЕНП я подкрепи за поста на европейски главен прокурор.

Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът, гласи единственият коментар на президента Румен Радев по повод акцията. Предстои най-сериозният тест за управляващата коалиция - ще има ли форсмажор срещу корупцията.

*****

Вижте и това видео от протестите през 2020 година:

                      0 seconds of 0 secondsVolume 90%             Вижте видеото02:52 Те протестират за България - за бъдеще без корупция
Категория: Забавление
Прочетен: 145 Коментари: 0 Гласове: 1
  БЪЛГАРИЯ Потресаващи гледки в края на ерата "Борисов". И ще става още по-грозно.

Грозни гледки в края на режима на Борисов. Беше ясно, че ще стане така. Но това е само началото. Тепърва ни предстои да узнаем още по-ужасяващи неща. Страхът в душите на жертвите очевидно отстъпва.

    

 

image

Борисов през 2012 година, по време на първия си премиерски мандат

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

„В политиката”, повтаряше Иван Костов, „нещата имат собствени имена”. Всяко нещо, което се случва, си има име. Въпросът е то да бъде назовано. Защото веднъж назовано, на повърхността излиза истината. И вече няма как тя да бъде замазвана с похватите на „Севда ТВ”.

Името на това, което се случва в България

Да назовем някои неща от последните дни със собствените им имена. Заседава комисията на Мая Манолова за разследване на делата на Борисовата власт. Свидетелства жертва. Разказът е потресаващ, тъй като жертвата, очевидно решила да си сложи главата в торбата, разказва нещата такива, каквито са. Стига до момента, в който в едно от седалищата на властта са събрани двайсетина недостатъчно покорни предприемачи, за да им бъде излъчено поучително филмче: а именно, как в затвора насилват сексуално вече арестуван предприемач. Да си знаят какво се случва на недостатъчно послушните.


В нашия случай докато свидетелят споделя ужасяващия си разказ, в залата на разследващата комисия в Народното събрание нахлува шайка ГЕРБ-депутати. И с физическо въздействие прекъсват работата на комисията.Тази случка си има име: фашизъм, но с местна мутренска специфика. Да видим исторически аналог. След опита за атентат срещу Хитлер през лятото на 1944 година в арестите се оказват заговорници, заподозрени и просто неугодни на "фюрера". С тях се разправят по следния начин: окачват ги откъм гърба на големи куки (на които в кланиците провесват животинските трупове) и ги оставят така, докато умрат. Снимат цялото упражнение на филм, след което го показват на офицерството като предупреждение - какво се случва с онези, които не са лоялни към "фюрера".

И тази случка си има собствено име: болшевизъм. В началото на 1918 година в Петроград се свиква Учредително събрание, което да преоснове Русия от монархия в република. То е надлежно избрано на избори, неоспорвани от никого. По време на първото заседание в залата нахлуват десетина матроси-болшевики и разтурят събранието със заплахи за насилие.

Елементът на местната мутренска специфика е в изнасилването на арестанта. Едно време, в по-зле уредените казарми, както и в мъжките спортни школи изнасилването на мъже се ползваше като инструмент за пречупване и подчинение. Впоследствие този похват бе пренесен в мутренските среди, а по-късно очевидно и в средите на властта, произлизащи отчасти от мутренските среди.

Тези хора няма да си тръгнат просто така. Ще бъде грозно.

Беше ясно, че краят на режима на Борисов ще е съпроводен от изключително грозни гледки. Но това е само началото. Тепърва ни предстои да узнаем още по-ужасяващи неща. Страхът в душите на жертвите очевидно отстъпва, за да бъде заместен от ярост. Ще завалят още свидетелства. Отравянето на Гебрев от агенти на Путин, вероятно асистирано от същия този режим, ще ни се вижда като невинна закачка.

image

Проф. Евгений Дайнов

Дотук намерихме три собствени имена на този режим: фашисти, болшевики и мутри. Предстои ни да намираме още. Това загатна самият Борисов в отговор на свидетелствата на жертвата в разтуреното заседание на комисията: „Знаеш ли и ние какви хубави работи (...) Какви работи сме им подготвили (...) Готвиме се с още по-голяма сила да се врежем в тях”. Имайки предвид мутренския аспект на случката, изборът на метафората „врязване” е сам по себе си показателен.

Тези хора няма да си тръгнат от властта „безмълвно, по английски”, както пееше Висоцки. Ще бъде грозно.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Категория: Забавление
Прочетен: 174 Коментари: 0 Гласове: 0
  image     Джордж Оруел: Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм        

Избрани цитати от "1984" и "Фермата на животните"

 

Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.

***

Войната е начин да се разбият на парчета, да се разтворят в стратосферата или да се потопят в морските дълбини материали, които биха могли да подобрят живота на народа и с това да го направят по-разумен.

***

Всеки писател, който застава под партийните знамена, рано или късно се оказва пред избор – или да се подчини, или да млъкне.

***

Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм.

***

Във всяко общество обикновените хора трябва да живеят, съпротивлявайки се на съществуващия ред на нещата.

***

Журналистика – това е да публикуваш онова, което властта не иска да види публикувано; другото е пропаганда.

***

Идеалът, създаден от Партията, беше нещо огромно, ужасно и блестящо – свят от стомана и бетон, от чудовищни машини и ужасяващи оръжия – нация от воини и фанатици, маршируващи напред в съвършено единство, всички мислещи за едни и същи мисли и викащи едни и същи лозунги, непрекъснато работещи, борещи се, триумфиращи, преследващи – триста милиона души, всички с едно и също лице.

***

Йерархическото общество е възможно само върху основата на бедността и невежеството.

***

Когато всички приемат една лъжа, насаждана от партия, ако във всички документи се пее една и съща песен, тогава тази лъжа се намества в историята и се превръща в истина.

***

Който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото.

***

Колкото повече едно общество се отклонява от истината, толкова повече ще мрази тези, които я провъзгласяват.

***

Най-бързият начин да спреш войната е да я загубиш.

***

Невъзможно е да се създаде цивилизация на страх, омраза и жестокост. Не би продължило.

***

Ние се различаваме от олигархиите от миналото по това, че знаем какво правим … Германските нацисти и руските комунисти се приближиха много близо до нас по своите методи, но никога не са имали смелостта да разпознаят собствените си мотиви. Те се преструваха, може би дори вярваха, че са завзели властта неволно и за ограничено време и че точно зад ъгъла има рай, в който хората ще бъдат свободни и равни. Ние не сме такива. Знаем, че никой никога не отнема властта с намерението да се откаже от нея. Властта не е средство, а е цел.

***

Нуждаете се от образ на бъдещето? Представете си ботуш, стъпкващ човешко лице – това е вечно.

***

Те могат да ви принудят да кажете каквото и да било, но няма начин да ви накарат да повярвате. Във вас те никога не могат да влязат.

***

Цялата военна пропаганда, всички крясъци и лъжи и омраза неизменно идват от хора, които не се бият.

Категория: Забавление
Прочетен: 136 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 11224383
Постинги: 8842
Коментари: 148
Гласове: 2518
Архив
Календар
«  Март, 2022  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031