Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 11196740 Постинги: 8842 Коментари: 148
Постинги в блога от 13.03.2013 г.
2  >  >>
Видео: скок от ръба на Земята от първо лице imageПреглед на оригинала

Въпреки че не е толкова дръзко, колкото страховития скок на Феликс Баумгартнер, това изпълнение също ни предоставя уникална гледка, съобщава Gizmodo.
 

И в двата случая началото на каскадата е буквално от ръба на Земята, но за разлика от постижението на австриеца, тук скокът е дело на FunJet глайдер, управляван от разстояние. Идеята е на 24-годишният Дейвид Виндестал и той е работил цели две години за нейното осъществяване. Глайдерът е снабден с камера GoPro 2, GPS тракер и видео предавател. С помощта на балон, който обикновено се използва за наблюдение на климатичните условия, глайдерът е качен на височина от 30 500 метра.

Желанието на шведа е било глайдерът да кацне плавно на земята, но поради комбинация от фактори това не се случва. Записът на този уникален скок и полет обаче са достатъчно атрактивни и без това.
 


 

       
Категория: Забавление
Прочетен: 450 Коментари: 0 Гласове: 1
 
Знаете ли, че: Котките... ;  imageПреглед на оригинала

...могат да възприемат миризми не само с носа си.

В горната част на устната им кухина е разположен т. нар. "орган на Якобсон", който подпомага обонянието им.

Затова котката "се ослушва" с полуотворена уста, когато някоя интересна миризма грабне вниманието й.
 

 
Категория: Забавление
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове: 1
История и география на Княжество Сийланд   imageПреглед на оригинала Територията на Княжество Сийланд  

Княжество Сийланд се намира на територията на изоставена морска военна платформа, известна като Рафт Тауър.

Тя е разположена на 10 км от бреговете на Великобритания и има площ около 550 квадратни метра.

image

Историята на княжеството започва през 1966 г., когато бившият майор от британската армия Пади Рой Бейтс търси ново място за своята пиратска радиостанция.

На 2 септември 1967 г. Бейтс се установява на Рафт Тауър заедно със съпругата си Джоан и сина си Майкъл и обявява платформата за суверенна държава. По това време тя се намира извън териториалните води на Великобритания. Нарича я Княжество Сийланд.

През 1968 г. британските власти безуспешно се опитват да си възвърнат Рафт Тауър и изпращат кораб на военноморските сили срещу княжеството. От платформата откриват огън, което веднага дава повод на властите да заведат дело срещу принц Рой.

Съдът обаче отказва да даде ход на делото с мотива, че конфликтът е протекъл на територия, която не е под британска юрисдикция.

Княжеството пуска в обръщение и своя валута, наречена сийландски долар. С течение на годините то се сдобива с конституция, флаг и герб, които обаче така и не са признати от нито една държава по света.

През 1978 г. група германци и холандци, сред които тогавашният премиер на Сийланд Александър Ахенбах, се опитват да осъществят преврат. Бейтс обаче успява да си върне контрола над княжеството.

През 2006 г. на платформата избухва голям пожар. Нанесени са разрушения на стойност над половин милион английски лири, а населението - около трийсетина души - е евакуирано.

През 2007 г. Сийланд обявява, че продава територия, която собствениците на сайта "The Pirate Bay" решават да купят, но сделката пропада.
 

На 9 октомври 2012 г. основателят на княжеството Рой Бейтс почина на 91 годишна възраст. Наследен е от сина си принц Майкъл.


 

       
Категория: Забавление
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове: 0
Ето как ще живеем след години в градове, които са се превърнали в гори   imageПреглед на оригинала

Градовете на бъдещето може и да бъдат изградени отчасти от „живи“ материали, които произвеждат енергия, без да унищожават околната среда. Как обаче ще изглежда транспортната мрежа в свят, в който не можеш да различиш селището от гората?
 

Няколко нови и страхотни изображения ни дават отговор на този въпрос. На тях магистралите са построени над горите, които срещаме днес. Представете си, че това са електрически коли. Дори автомобили, които се задвижват от бактерии, произвеждащи водород.  Именно така може да изглежда Земята след 200 години.

На сайта The World Geography може да откриете фантастична колекция на „невероятни пътища над дървета“. Горното изображение например е на магистралата H-3 в Хаваите. След време градовете може и да приличат на огромни зелени планини, а тези пътища ще водят директно до центъра им.

image

Това е Europabrьcke в Австрия. Представете си, че под всичко това се крие град, захранван изцяло от слънчевата светлина – от слънчеви клетки, изградени отчасти от живи дъвета.

image

Rodovia в Бразилия пък е може би една от най-впечатляващите магистрали, извисяващи се над горите. Какво щеше да стане, ако всички тези хълмове всъщност са покрити са бактерии, които пречистват водата на Сао Пауло? Тези дървета могат да представляват и своеобразни домове. Самите пътища пък ще свързват градовете с техния енергиен източник или пък отделните селища помежду си.
 

image
 

      !
Категория: Забавление
Прочетен: 405 Коментари: 0 Гласове: 0
 
Тази "терминаторска" протеза ще ви изуми imageПреглед на оригинала

Тази роботизирана ръка е може би най-невероятната протеза, която някога сте виждали.
 

Bebionic3 и нейният собственик могат да вършат всевъзможни неща – както да връзват обувки, така и да раздават карти.

Ръката може да стиска предмети или да ощипва някого, дори да се завърта на 360 градуса или да захваща автоматично даден обект, ако усети, че се изплъзва.

          Имате мнение по темата? Не сте съгласни? Или просто искате да добавите нещо?

Споделете вашия коментар тук. За да
Категория: Забавление
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове: 1
 
Видео: Да изгаряш неща със силата на Слънцето никога не омръзва   imageПреглед на оригинала

Спомняте ли си как като деца някои ваши връстници - не вие, разбира се - използваха увеличително стъкло, за да изгарят мравки с помощта на слънчевите лъчи. Този видео клип ви показва нещо на същия принцип, но не толкова брутално.
 

Използвайки стъклото на един поостарял телевизор, Грант Томпсън прави елементарна, но много ефективна инсталация в задния си двор, с чиято помощ може да пече наденица, да пържи яйца, да чупи бутилки бира и какво ли още не.

Силата на Слънцето не остарява никога, нали?!
 

      Свързани статии Как да браузваме YouTube като профита
Категория: Забавление
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове: 1
Полет в необятното пространство imageПреглед на оригинала Астронавтът Брус Маккендлес II се рее в Космоса – по-далече от който и да е въобще. На 100 метра от товарната платформа на космическата совалка „Чалънджър“.

 
Категория: Забавление
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове: 0
Дали тази звезда наистина е по-стара от Вселената?   imageПреглед на оригинала

Най-старата звезда, известна на човечеството, изглежда по-стара от самата Вселена. Ново изследване обаче се опитва да разреши този парадокс, пише Mashable.
 

Досегашните проучвания показваха, че намиращата се в Млечния път звезда "Матусал" (библейски дълголетник) е на 16 млрд. години. Подобно изчисления са проблемни, тъй като повечето изследователи са съгласни, че Големият взрив, създал Вселената, се е случил преди около 13.8 млрд. години.

Сега обаче екип от астрономи определи нова и не чак толкова алогична възраст на Матусал, базирайки своите изчисления на нейното разстояние от нас, яркостта й, структурата и състава й.
„Ако вземем предвид всичко това, става ясно, че тя е на приблизително 14.5 млрд. години. Възможни са известни неточности, въпреки това по този начин нейната възраст съвпада с тази на Вселената“, коментира Хауърд Бонд, ръководител на проучването.

Неточностите, за които г-н Бонд говори, са от порядъка на плюс-минус 800 млн. години. Това означава, че Матусал може и да е на 13.7 млрд. години – съвсем малко по-млада от самата Вселена.

Бонд и неговият екип са използвали телескопа „Хъбъл“ на NASA, за да проучат небесния обект, известен официално като HD 140283. Учените знаят за съществуването на тази звезда от повече от 100 години, тъй като тя прекосява небето значително бързо. Матусал се движи с около 1.3 млн. км/ч. Чак сега тя започва да се превръща в червен гигант. Вероятно е родена в галактика-джудже, погълната от зараждащия се Млечен път преди 12 млрд. години. Дългата и пълна с извивки орбита на Матусал вероятно е вследствие на този драматичен акт на канибализъм.

 


 

      Свързани статии
Категория: Забавление
Прочетен: 379 Коментари: 0 Гласове: 0
 
Хората на нощна София през обектива на един чужденец   imageПреглед на оригинала

Често, вследствие на забързаното си ежедневие, пропускаме малките детайли около нас, разминаваме се с хората, без дори да ги погледнем и за миг, пише "Мениджър Нюз".
 

Един чужденец на име Филип Блум обаче успява да улови усмивката, любовта, самотата, радостта, приятелството и един куп други емоции, които хората в нашата столица излъчват. При това само в рамките на няколко нощи.

Клипът е стар, но уникален сам по себе си. Приятно гледане!
 


 

      Свързани статии София в ритъма на „Зелени дни” Умният град
Категория: Забавление
Прочетен: 401 Коментари: 0 Гласове: 0
Китай ще конкурира GPS с навигационната система BDS     imageПреглед на оригинала Китайски спътници от системата BDS  

Китайската система за сателитна навигация BeiDou ще постигне глобален обхват към 2020 г., заяви наскоро водещ китайски учен, цитиран от държавната информационна агенция Xinhua.

Първият сателит по програмата е изведен през 2000 г., като до момента са изстреляни общо 16 навигационни и 4 експериментални сателита. Към момента от услугите на BeiDou се ползват различни китайски правителствени служби. Системата ще бъде завършена до края на десетилетието, когато броят на навигационните спътници ще достигне 35, а услугите ще станат достъпни за потребителите в цял свят. Ако тези планове бъдат осъществени BeiDou, чието официално име е BDS (BeiDou Navigation Satellite System) ще се превърне в четвъртата функционираща глобална система за сателитна навигация, след американската GPS, руската ГЛОНАСС и европейската Galileo, която е все още в процес на изграждане.

Един от начините, чрез които BDS ще се стреми да надиграе своите чуждестранни конкуренти е допълнителната възможност за изпращане и получаване на кратки текстови съобщения от всеки терминал. Всяко предимство е важно за китайската система, защото в момента 95% от продадените навигационни устройства в Китай са GPS. Плановете на BDS предвиждат решителна промяна на това статукво. Целта на програмата е да постигне 15-20% дял от вътрешния пазар до 2015 г. Поставената цел за 2020 г. е още по-амбициозна – завладяване на 80% от китайския пазар за сателитна навигация.
 

 

      Свързани статии Спътниците стават все по-малки Професор д-р Петър Гецов: България може да прави собствени спътници Съдържание на брой 3 за 2010 г. Уравнението, вещаещо криза И българи изучаваха най-дългото слънчево затъмнение на века   Имате мнение по темата? Не сте съгласни? Или просто искате да добавите нещо?

Споделете вашия коментар тук. За да добавите коментар, е нужно да сте логнати в сайта на сп. Обекти. За
Категория: Забавление
Прочетен: 393 Коментари: 0 Гласове: 1
Ярка комета ще озари небето в близките дни   imageПреглед на оригинала

Ледената маса, наречена  C/2011 L4 Pan-Starrs, може да се наблюдава с бинокъл и телескоп от 8 март. В следващите дни тя ще става все по-ярка и ще се вижда с просто око, съобщава Би Би Си.

Редкият спектакъл ще зарадва любителите на звездите в Северното полукълбо.

"Имаме големи надежди за тази комета", казва Марк Байли, директор на обсерваторията Арма в Северна Ирландия. "Разбира се винаги сме предпазливи - дори не знаем колко ярка ще стане - но стискаме палци"

На 10 март тя ще се приближи максимално до Слънцето - на разстояние около 45 милиона километра.

От нашите географски ширини първи опити за наблюдение на кометата могат да бъдат направени на 10 март вечерта, когато кометата ще залезе 1 час след Слънцето и предвид очакваната си яркост има шанс да бъде забелязана с бинокъл около 45 - 50 минути след залеза, съобщава в сайта си Националната астрономическа обсерватория към БАН.

Наблюдатели намиращи се в низини или в близост до градове и селища, могат да опитат първи наблюдения във вечерите след 12 март. 

На 13 март вечерта C/2011 L4 ще се наблюдава на 6.5 градуса под младата Луна. Тогава Луната може да послужи като ориентир за откриване на кометата във все още светлото небе след залеза.

Кометата е открита през юни 2011 г. от телескопа Рan-Stars в Хавай. Оттам идва и името й.  Астрономите смятат, че тя произхожда от облака на Орт, обикалящ в края на Слънчевата система.

Предполага се, че кометата е непериодична, което означава, че за първи път минава през вътрешната част на Слънчевата система и може да не се върне повече.

image

Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН
 


 

Категория: Забавление
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове: 0
 
Океанската вода на Европа е като земната   imageПреглед на оригинала

Едно ново изследване увеличава шансовете за появата на живот на спътника на Юпитер Европа. Според съвременната наука спътникът разполага със скрит океан с дълбочина 100 км, затворен под черупка от солиден лед с дебелина 10-30 км.
 

Обемът на водата в този „европеански океан” е повече от два пъти по-голям от обема на земния световен океан, което го превръща в най-големият резервоар от течна вода в нашата планетна система. През миналата седмица учени от Caltech (Калифорнийския технологичен институт) публикуваха изследване, според което океанската вода на Европа е близка по състав до морската вода на Земята. След поредица от спектрометрични изследвания с мощния телескоп Keck II в Мауна Кеа (Хавай) изследователите са открили доказателства за наличието на веществото магнезиев сулфат върху ледената повърхност на спътника. Ключовият момент тук е, че магнезият може да дойде само от скалите във вътрешността на Европа. При това единственият възможен механизъм за това движение е издигането на топла вода, съдържаща магнезиеви соли. В комбинация с резултатите от други изследвания, това води до извода, че до повърхността на спътника редовно достига вода с високо съдържание на натриеви, калиеви и магнезиеви соли, сходно със състава на морската вода на Земята.

Актуалното изследване е поредната добра новина за възможната обитаемост на Европа през последните години. През 2009 г. планетологът Ричард Грийнбърг от Университета на Аризона (САЩ) доказа, че европеанският океан съдържа достатъчно кислород, за да поддържа живота не само на микроорганизми, но и на животни, които имат по-големи нужди от кислород. Казано по-просто това означава, че в най-големия океан в системата може би плуват местните аналози на риби, мекотели и ракообразни.

 


 

 
Категория: Забавление
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове: 0
 
Кадри от масивния астероид, който прелетя край Земята   imageПреглед на оригинала

В опит да затвърди тенденцията на последните месеци астероиди от различен размер да прелитат около нашата планета, ново парче космическа скала се появи буквално от нищото, съобщава Wired.
 

Астероидът с ширина между 64 и 140 метра, който носи името 2013 ET, бе открит едва на 3 март. Разстоянието, на което премина той покрай Земята на 9 март е по-малко от 1 милиона километра, което е два и половина пъти колкото разстоянието между Земята и Луната. На практика това означава, че опасност от изненадващи сблъсъци нямаше, но от чисто астрономическа гледна точка преминаването е доста близко.

2013 ЕТ бе уловен от камерата на Slooh Space Camera на Канарските острови, а клипа може да видите тук.

      Свързани статии Астероид заплашва Земята. Кой и как да я спаси?
Категория: Забавление
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове: 0
 
Каква е тази странна структура в пустинята на Аризона?   imageПреглед на оригинала

Обикновено когато видим странен обект като този в Google Earth, ни се иска да е нещо строго секретно, шпионско. Скептикът веднага ще каже: „Не, някаква напоителна система е сигурно“. В този случай обаче шпионските ни мечти се сбъдват, пише io9.com.
 

На практика това е своеобразен маркер. В САЩ има поне една дузина като него. Създадени са през 50-те и 60-те години на миналия век и са използвани за тестването на въздушната фотография и разузнавателните самолети. Точно така – това си е чист тестови шаблон за шпиони.

Ето още един в Мериленд:

image

Този пък е в Калифорния отблзо:

imageimage

      Свързани статии Защо воюват шимпанзетата? Google: Все повече правителства ни шпионират
Категория: Забавление
Прочетен: 492 Коментари: 0 Гласове: 1
Ако на Земята има извънземни форми, те биха изглеждали така .   imageПреглед на оригинала

През 2011 г. Европейската космическа агенция изпрати в Космоса най-странното създание от нашата планета - бавноходката. Сега NASA е избрала именно уголемена и оцветена версия на това уникално същество за "Астрономическа снимка на деня".
 

Едва ли ще е преувеличено да кажем, че бавноходката е най-необичайното същество на нашата планета. Тя представлява микроскопичен организъм с размер от 0,1 до 1,5 мм с 8 къси крачета. Може би най-отличителната черта е нейната издръжливост - тя може да издържа както на минусови температури, така и на такива над 100 С. Бавноходките могат да оцелеят и в открития Космос, напълно лишени от въздух и подложени на космическа радиация, а на Земята се срещат както в студените Хималаи, така и в океанските дълбини.

Така че ако нашата планета е дом на странни извънземни организми, дошли от непознати светове и съвсем различни климатични условия, то бавноходката без съмнение е техният единствен наследник.
 


 

      Свързани статии Космически поглед над Ню Йорк Подводен робот се захранва с енергия директно от океана Совалката "Дискавъри" поставя рекорд за най-много жени в Космоса Ити чака послание от вас
Категория: Забавление
Прочетен: 311 Коментари: 0 Гласове: 0
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 11196740
Постинги: 8842
Коментари: 148
Гласове: 2518
Архив
Календар
«  Март, 2013  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031