Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 12280639 Постинги: 8853 Коментари: 148
Постинги в блога от 29.12.2011 г.
   Домашна бананова торта

Откакто видях рецептата за тази торта, нямам мира, също като Душко Добродушков ми е постоянно в ума и не мога да я прогоня от там.:)
Само си търсех повод да направя прекрасната торта на 
mamajac  и си намерих такъв.:)
Малката Куки навършва 5 месеца и си казах, че рожден ден без торта не може.:)
Усещате ли сега какви небивалици говоря и как сама си вярвам, и че точно само си търся повод да вкарам поредната калорийна дозa?:))
Нищо де, може и никой да не празнува 5 месеца, но ще се направим, че не забелязваме този факт.:)
Тортата е меко казано убийствено, умопомрачително, нечовешки, безумно, лудо вкусна !!!
Крем, крем и пак крем, блатовете са само подробност, присъствието им е колкото да послужат за леки основи на тази масивна, съблазнителна, креместа конструкция.
А и освен това има и други екстри- плодове.
Аз избрах да сложа само банани, защото и без това не обичам много видове плодове, а те са едно от малките изключения.
Но и избрах най-вече само тях, защото не пускат вода и знаех, че няма да намокрят крема и блатовете.
Какви плодове ще изберете вие, преценете, според своя вкус.
Работете в тава с махащи се стени (ринг), защото инъче ще стане страшно, има да събирате с шепи крем по работния си плот.:))
Когато започнах да я приготвям, поради липсата на желатин в крема и малкото блатове, имах сериозни опасения как ще махна после ринга и дали всичко няма да се изсипе навън, но не стана така.
След престой от една нощ в хладилника, блатовете, плодовете и крема се бяха свързали и бяха създали здрава структура.
И макар, че тази торта не е от тези фините, нежните и красивите с изящна декорация, аз съм възхитена от нея.
Това е торта, която ми навя спомени за времето, в което майките и бабите ни правеха точно такива - дебели, пищни торти с мноооого крем, без на някой да му прави впечатление дали има розички, панделки, фондани и марципани.
Просто ядеш и мълчиш, защото не можеш да кажеш нищо с пълна уста!:)
С голямо парче от тази торта в чинията ми се струва, че и вие няма да имате кой знае колко за казване.:))


Домашна бананова торта

 

image


Продукти:
(за да се получи всичко, измервайте сухите съставки с кухненска везна, а не "на око" или с чаши)

за блата:
4 яйца
150 грама захар
100 грама брашно
ванилия
1/4 супена лъжица бакпулвер
30 грама разтопено краве масло

за крема:
1 литър прясно мляко
250 грама захар
125 грама меко краве масло
7 жълтъка
2 цели яйца
ванилии
1 пакетче крем "Оле" на Д-р Йоткер ( без варене)
150 грама царевично нишесте (с царевично брашно не става)

плодове по избор, при мен- 6 банана

за намазване на тортата
сладкарска сметана или маскарпоне с пудра захар и есенция

image
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата и захарта на пяна, прибавете постепенно брашното и останалите продукти за блата и разбъркайте добре.
Изпечете блата в 23-25 см кръгла тава (аз го съобразих и с размера на ринга ми, защото тортата после се сглобява там).
Оставете го да изстине напълно и го срежете напречно на 2 равни части, да се образуват 2 блата.

Отделете 100 мл от млякото, в него разбийте яйцата, нишестето, захарта и ванилиите.
Разбийте ги много добре, да няма никакви топченца и бучици.
Загрейте силно останалото мляко и след като е горещо, го махнете от котлона
(а него намалете много).
С черпак прибавете по съвсем малко от горещото мляко към яйчената смес и разбивайте интензивно. После прибавете още малко горещо мляко и пак
разбъркайте добре. Целта на това упражнение да не изсипвате студената яйчена смес към врялото мляко, е да не пресечем яйцата.
После пак извън котлона, смесете вече всичко и на много слаба степен на котлона започнете да варите крема.
Давам ви пример: максималната степен на моя котлон е 9 степен, аз варих крема около 15-20 минути на 3 степен.
Варете крема (като през цялото време не спирате енергично да разбърквате), докато стане много гъст.
Това са основните неща за получаване на хубав крем- слаб котлон, дълго време на варене и постоянно разбъркване.
Махнете го от котлона и сложете крема на прах, разбъркайте много добре.
Този крем на Д-р Йоткер го няма в оригиналната рецепта, но аз го сложих, за да туширам миризмата на яйца (не понасям нещо сладко да ми мирише на жълтъци).
Кремът стана много ароматен така.
След като изстине, разбийте го с много мекото краве масло (не разтопено, а меко) и това е всичко, кремът ви е готов.

image
Нарежете плодовете на едри парчета, аз нарязах всеки банан на по 3 части.
Пригответе си ринга, сложете на дъното му единия блат, върху него изсипете 1/4 от крема, после подредете в кръг плодовете, после пак 1/4 от крема, пак блат и после всичко по същия начин.
Накрая завършваме с крем.
Сложете тортата да престои една нощ в хладилника.
На другия ден се нанася последния щрих, тортата се освобождава от оковите й:)), за да се намаже.
В оригиналната рецепта тортата се маже с разбита сметана, но аз я избягвам и намазах моята торта с 500 грама маскарпоне, разбито с пудра захар на вкус и есенция "Домашни бисквитки".
Честно казано, мазах без да се старая, исках да стане изключително homemade и old-fashioned, а не да бъде подредена.
Вашата украса е по ваш избор.:)
Аз вкарах тортата в хладилника за още 1 час, за да се охлади и финалния крем.
След като е поспала една нощ на студено и е напълно облечена, тази тортичка вече е готова  най-безсъвестно да бъде изядена!:)))

image

 
Категория: Забавление
Прочетен: 2052 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.12.2011 12:58
Торта "Египет" и една покана  
image
На Коледа както му е ред се събрахме цялата фамилия. Трапезата преливаше от вкуснотийки, но гвоздея на вечерта беше тортата, която аз почти половин ден приготвях. Няма да крия тортата не е трудна за изпълнение, просто изисква повече време за приготвяне. Проблема на тази торта е в това, че не можеш да се разминеш с изяждането на едно парче :). И така съвсем спонтанно, сестра ми - Диана от И да похапнем... ме попита дали бих гостувала в блога и. Разбира се, приех без много да му мисля, и веднага реших, че ще е с тази торта. Първо при самото приготовление за празника двете решихме, че тортата ще е тази. Освен това не се наложи да я изпращам, защото заедно я похапнахме. И така ето и рецептата:
image
Продукти:
за блата:
10 белтъка
10 с.л. захар
200 гр. смлени бадеми
2 с.л. брашно

за жълтия крем:
10 жълтъка

10 с.л. захар 8 с.л. брашно
500 мл. прясно мляко
250 гр. масло на стайна температура
2 ванилии

за сметановия крем:
500 мл. сладкарска сметана
6 с.л. захар

за крокана:
100 гр. едро смлени бадеми
200 гр. захар

image image
  Приготвяне:
на блата:
Разбивате белтъците на бяла пяна и прибавяте захарта. Разбивате с миксер до получаване на твърд крем. След като са готови белтъците започнете да прибавяте на малки порции ядките, като бъркате с шпатула в една посока за да не падне крема. Накрая се добавя брашното и се разбърква добре. В тава застлана с пекарска хартия се изсипва 1/3 от сместа и се изпича блат за около 10 - 15 мин на 180 гр. Така процедирате и с останалата смес. Трябва да изпечете три блата, коитo оставете добре да изстинат,както са така с хартията. Не ги подреждайте един върху друг, защото горната част на блата е лепкав и ще залепнат.

на жълтия крем:
Разбивате жълтъците със захарта на светъл крем, прибавяте към тях пресятото брашно и 200мл. от млякото. Другата част от млякото сложете на котлона да заври, и след това прибавете към жълтъците. Бъркайте постоянно с миксера и добавете ванилията. Върнете вече готовата смес на котлона ката продължавате да бъркате, защото крема много бързо се сгъстява и може да загори. Варете до получаване на много гъст крем, отместете от котлона и оставете да се охлади. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника до пълното охлаждане на крема. През това време разбийте маслото на пухкав крем с миксер, и към него добавете много добре изстиналия жълтъчен крем. Разбийте с миксер до получаване на гладка смес.

на крокана:
Върху хартия за печене разстилате едро смлените бадеми и на тънка струйка изсипвате захарта, която сте карамелизирали на котлона. Оставете настрани за да се втвърди карамела, и натрошете с домакински чук или точилка.

на сметановия крем:
Разбивате сметаната със захарта до получаване на твърд крем и към него прибавяте половината от натрошения крокан.

 
image
 
Сглобяване на тортата:В подходящ поднос редите блат, който внимателно отлепвате от хартията, нанасяте 1/3 от жълтия крем после 1/3 от сметановия. След това слагате втория блат отново жълт крем и след това сметанов. Накрая редите и третия блат, мажете с останалия сметанов крем. Приберете тортата в хладилник за да стегне и след това нанесете останалия жълт крем. Украсете с останалия крокан, аз разбих още малко сметана и оформих украсата.
Да ви е сладко!
image Създаване на връзка          
Категория: Забавление
Прочетен: 2443 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.12.2011 12:31
29.12.2011 11:59 - Торта " Milka "
Това е най-вкусната торта, която някога съм яла.
И ви го казвам съвсем отговорно.
Разбира се, това е според моя вкус и предпочитания, но за тези от вас, за които вкусната торта е такава с мноооого крем и малко блатове, днешната рецепта е тази, която просто ще е грях, ако не опитате.
Изключително пищен вкус, силна креместа консистенция, нюанс на лешници и неустоимото внушение на прекрасния шоколад "Милка", това е едно истинско приключение за небцето ви.
Тортата отново е сръбска и макар, че видоизмених  рецептата , основата си остана както е в оригинал.

Има само 2 минуса :
- бавното приготвяне
- дългото чакане за стягане на крема

Но ако това са причини, които не са достатъчно основателни за вас, доверете ми се и действайте смело,  заслужава си.
От малки до големи ще се състезават у вас кой ще изяде най-много парчета.
Тортата се приготвя с много продукти в оригинал, аз ги съкратих доста, защото и така едва се събраха в тавата ми с ринг.
Представям си, ако бях приготвила рецептата с оригиналния размер, май щеше да ми е нужен казан.

Да са живи и здрави Милка и мармотите и все такъв вкусен шоколад да ни дават.:))







Торта " Milka "

image


Продукти :


за блатовете :

10 белтъка

250 грама пудра захар

300
грама смлени лешници ( запечени и обелени ), ако нямате-опитайте с орехи
2 супени лъжици брашно

за крема :
10 жълтъка
1 литър прясно мляко
3 пудинга с варене  " Д-р Йоткер " ( сметана или ванилия )
250 грама качествено меко краве масло
300 грама млечен шоколад " Милка " ( кафяв )
300 грама бял шоколад " Милка "
3 супени лъжици брашно
захар на вкус ( аз сложих около 150 грама )
100 мл сладкарска сметана
2 желатина

image
  image
  image
 
Да приготвим блатовете :
Разбийте белтъците и захарта на сняг, прибавете ситно смлените ядки и брашното и разбъркайте със шпатула.
Изпечете 3 еднакви блата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Следете блатовете по време на печене, защото стават бързо.
Оставете ги да изстинат напълно.


image
image
image
А сега как да направим и крема :
Сложете 800 мл от млякото да заври, внимавайте да не загори.
В останалите 200 мл студено мляко разбъркайте много добре с миксер жълтъците, брашното, пудингите и захарта (захарта можете да сложите към 800 мл мляко, ако желаете, а не при жълтъците).
Махнете за малко горещото мляко от котлона и на много тънка струйка добавете от него към яйчено-пудинговата смес.
Разбърквайте много интензивно, за да не се пресекат жълтъците и така до пълното смесване на продуктите.
Върнете крема на котлона и на много слаба степен го варете, докато стане гъст .
Махнете го от котлона .
Пригответе желатина, според указанието и го смесете с крема (малка част от крема се добавя постепенно към желатина, разбъркайте да се съчетаят напълно и после смесете всичко).
След като кремът се охлади , прибавете разбитата на пяна сметана и мекото масло и с миксер разбийте до хомогенност.
Разделете крема на 2  части, в едната част сложете разтопения на водна баня (задължително) бял шоколад, а към другата част - млечния кафяв шоколад, разтопен пак на водна баня.
Шоколадът трябва да не е горещ.
Сглобете тортата в тава със свалящ се ринг, като редувате блат, крем, блат, крем, блат и крем накрая.
Украсете по ваш вкус, аз разтопих около 100 грама шоколад и украсих по техниката на украса на "Естерхази".

 
image
Оставете тортата в хладилник задължително за една нощ, за да стегне крема, и за да може да се реже.
Ако отворите ринга рано, а не изчакате достатъчно, рискувате всичко да се изсипе и труда ви да отиде по дяволите.:))
Не че и от кухненския плот не можете да изгребете всичко с лъжици, ама някак не
е естетично.:)))))
Успех и да ви е сладко. :)


    image  
image
  image You might also like:   Шоколадова торта с лешници "Елегант"   Торта " Reform "   Домашна бананова торта   Торта "Пиано" LinkWithin
Категория: Забавление
Прочетен: 2612 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.12.2011 12:02
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12280639
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Декември, 2011  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031