- За блога
Като вихрушка ме понесе януари! Въртя се всеки ден между работни и домашни задължения, подготвяне за местене, а се опитвам да вместя между всичко това поне малко спорт и готвене. А ето че този уикенд отчупих от питката на времето и няколко часа за снимане на рецепти! Колко хубаво. Сместих и този чия хляб без месене.
Като казах питка, това е днешната рецепта. Ако не можете или не искате да месите и не сте избягали още надалеч от мен и рецептата ми, то сигурно Ви е привлякло в заглавието “без месене“. Съвсем без месене може ли? Може – и аз не вярвах. Естествено, има една уловка. За да стане тесто от вашата забъркана каша за хляб трябва мнооого време. Поне 4-5 часа. Повечето рецепти изискват даже по 12, а някои и по 24, аз го докарах и с 5 часа чакане. Но казвам Ви, този хляб си заслужава! А приготвянето е детска игра – само 5 минути.
Моето “чакане” премина в прибиране на неща в кашони, пускане на пералня, кратък джогинг и разходка в приятна компания. Ако не Ви хрумва какво да правите във вашите пет часа, обадете се, при мен има още неща за прибиране в кашони
Има различни теории защо се получава толкова хубав хляб и без месене. Не знам точно каква е истината, за мен набухването на тестото винаги си е било магия. Да, имало мая, която консумирала въглехидратите от брашното и отделяла газ, от който се получавали тези магични дупчици в готовия хляб. Но това важно ли е? За мен не е и всеки път седя в захлас и гледам уголемяващото се тесто.
Но този път това не е точно тесто. Хайде стига с приказките, ето и рецептата!
Уточнение: можете да използвате брашно по ваш избор, но аз засега съм изпробвала само варианти с бяло брашно и смес 1:1 бяло и пълнозърнесто.
Продукти за Чия хляб без месене:Пропорцията е лесна – винаги 2:1 брашно:вода. Затова НЕ може да забравите тази рецепта!
- 2 ч.ч. бяло брашно
- 1 ч.ч. леко топла вода
- 1 пакетче суха мая (за 500гр брашно)
- 5 с.л. чия (семена)
- 1 ч.л. сол без връх
- Брашното се пресява в купа и към него се добавят сухата мая, солта и чия семената.
- Съставките се разбъркват и към тях се добавя на порции водата, като се разбърква. Водата трябва да е с телесна температура, не твърде топла, но не и студена (за да се активира по-бързо маята).
- Всичко хубаво се разбърква заедно. Това е! Получава се лепкава смес, която повече прилича на каша, отколкото на тесто.
- Остава се да втасва около 5 часа – колкото повече, толкова по-добре. Ако го забравите, не се притеснявайте, стига да не са минали няколко дни
- След като е дошло време за печене, прехвърлете тестото най-добре в глинен или йенски съд с капак. Правила съм този хляб и в тенджера, пак става. Намазнете ръцете си добре, тестото е много лепкаво. При прехвърлянето то губи от обема си, но няма да се притеснявате. Оставете го отново в съда за печене около половин час, пак ще набъбне. После прехвърлете в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете с капак 40 минути.
- После много внимателно махнете капака (съдът е много горещ!) и намалете фурната на 180 градуса. Печете без капак още 15-20 минути за да хване златиста, хрупкава (ммм…) коричка. Готовият хляб ухае невероятно.
И е много, много вкусен.
Разбира се, става чудесно и без чия. Но на мен това ми стана любима комбинация.
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata