Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2013 11:11 - Една подправка и много полезни действия. Научете повече за действието на канелата и защо нейната технология е била пазена в дълбока тайна векове наред.
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 408 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.02.2013 11:14


Една подправка и много полезни действия. Научете повече за действието на канелата и защо нейната технология е била пазена в дълбока тайна векове наред.

  Канелата е позната на хората още от древността, но едва през 14 век начинът й на добиване е бил разгадан. Защо този толкова полезен дар от природата е бил използван и прилаган само от „просветените”? Ще отговорим на този въпрос, като ви представим най-интересните и доказани действия на ароматната подправка.

Полезно действие

  Освен в сладкарството, канелата би могла да се използва като лечебно средство. Подправката е богата на антиоксиданти, манган, желязо, салицилова киселина и танини. Тя притежава общоукрепващо имунната система свойство.

Най-общо ползите са следните:

 Подходяща за диабетици – канелата контролира нивото на кръвната захар и повишава възпроизводството на инсулин в тялото. Приемането на храна, подправена с канела забавя изпразването й от стомаха, което забавя покачването на кръвната захар. Препоръчва се при диабет тип 2, но правилното количеството трябва да бъде преценено от лекар.

 Намалява „лошия” холестерол – осигурява защита от сърдечни заболявания

 Антимикробно действие - унищожава бактерии и вируси. Използва се при настинки, грип, треска, инфекции, гъбички и срещу ешерихия коли.

 Помага при стомашно-чревни проблеми – спомага за храносмилането, при диария, газове, стомашни спазми, киселини, гадене и повръщане. Полезна за дебелото черво – съдържанието на фибри и калций действа очистително

 Помага при главоболие – добър лек за мигрена, главоболие, зъбобол. Канелата е лесно приложима за домашно лечение на подобни проблеми.

 Ставни проблеми, артрит, полезна за хора със студени крайници
Кожни проблеми – използва се в козметиката за лекуване на екземи, акне, кожни инфекции и прорезни рани.
 Отслабване – комбинацията от мед и канела помага за регулиране на телесната маса. Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването и възпрепятства образуването на целулит. Препоръчвана рецепта е чаша топла вода + 1 ч.л. мед с  и  Ѕ ч.л. канела сутрин, 30 мин. преди закуска, и вечер преди лягане.
Стимулира мозъка – ароматът й  стимулира мозъчната дейност, като повишава концентрацията и стимулира запаметяването.
 Други полезни действия – има тонизиращо действие, добър източник на енергия

Дозиране

  Приемът на канела не трябва да бъде повече от 6 гр. на ден, тъй като тя съдържа веществото кумарин, което във високи дози може да е опасно за здравето. Това вещество е добре да се знае, че се съдържа в по-големи количества в Китайската канела и в почти минимални количества в Цейлонската канела.

  Хората, които приемат лекарства за диабет или медикаменти, отразяващи се на кръвната захар или нивото на инсулина, не трябва да приемат канела в големи дози. При подобни заболявания консумацията й задължително трябва да става под лекарски надзор. Канелата би могла да причини неблагоприятни ефекти и да понижи твърде много нивото на глюкозата в кръвта. Също така, за бременните жени и кърмачките консумацията е противопоказна.

Нежелани реакции

  Предозирането на  подправката може да причини алергични реакции, кожно раздразнение и ускорено сърцебиене, което е опасно за хората със сърдечни проблеми.

Как да съхраняваме канелата?

  За да бъдат извлечени пълноценно ползите от канелата, тя трябва да бъде съхранявана по подходящ начин. Поставете подправката на хладно, сухо и тъмно място. Уверете се, че съдът, в който е поставена, се затваря плътно. 

  Канелата на пръчки има трайност около една година, а тази на прах до 6 месеца. За да проверите свежестта й, помиришете подправката. Ако ароматът е сладникав, то все още става за консумация. За да проверите свежестта й, помиришете подправката. Ако ароматът е сладникав, то все още става за консумация.

imageЛюбопитно

  Подправката канела се извлича от кората на дърво, първоначално отглеждано в Шри Ланка. При сушене на външния слой на дървото, слоевете се къдрят и това е причината канелата да има формата на пръчица.
Една чаена лъжичка канела съдържа 5.92 калории и 0.09 мазнини.




Гласувай:
1
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 8723510
Постинги: 7094
Коментари: 147
Гласове: 2312
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Февруари, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728