Написани са редица статии за ползата и вредата от кафето.
Днес обаче ще погледнем на него от един по-различен поглед - ще разгледаме най-известните почитатели на убодряващата напитка.
Сред най-известните кафеджии фигурира прочутият Балзак. Той не просто е обичал кафе, а го е консумирал екстремно много и ужасно силно. При това е писал произведенията си с крака, потопени в студена вода. Това подкопало здравето му, писателят живял само 51 години и починал от цял списък болести.
Впрочем Балзак е смятал, че по-силно кафе става не от смлени зърна, а от счукани. При това в чашата трябвало да има по равно кафе и вода, което превръщало напитката в адски силна и гъста смес. Все пак дори и Балзак е смятал този метод за приготвяне на кафе за „страшен и груб“ и го е препоръчвал само на „много здрави хора, тъмнокоси, с червена и мургава кожа, с квадратни ръце и крака“. Прочутият писател си приготвял кафето сам. Взимал три различни сорта и счуквал зърната ръчно. Ако в дома му свършвало кафето, той пращал всички слуги на пазар и плащал премия на онзи, който донасял кафе пръв.
Балзак
Вторият най-известен кафеман е Волтер. Той е доживял до 84 години. Пишейки си с Екатерина ІІ, той заразил и нея с манията си и императрицата започнала да пие кафе, приготвено от 400 гр. кафе за 5 чаши. Това прави четири супени лъжици кафе на една чашка! Екатерина ІІ обаче пиела кафето със сметана, а останалата утайка смесвала със сапун и я ползвала като скраб за тяло.
Волтер
Има обаче хитрости, които не знаели дори Балзак, Волтер и Екатерина ІІ. По време на дефицит в бедните страни истинското кафе се е пазело само за гостите и за подарък, а като ежедневна напитка хората пиели кафе от цикория, ръж или леблебия. Разбира се, въпросната напитка нямала нищо общо с кафето, но с мляко и захар (и богато въображение) напомняла на хората оригинала си.
Екатерина ІІ
В същите бедни времена хората понякога все пак успявали да се снабдят отнякъде с кафе на зърна – при това не винаги изпечени. При печенето на тиган се разпространявала силна неприятна миризма, а „смилането“ поради липса на кафемелачка често ставало с помощта на точилка или... месомелачка. Полученото кафе разбира се било грубо и неравномерно смляно, но след преодоляването на толкова трудности все пак правело впечатление на вкусно. А и вие решите да си приготвите кафе по този начин, със сигурност ще се разсъните...
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. deathmetalverses
14. samvoin
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1