Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 12:57 - Домашна бананова торта
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление   
Прочетен: 2052 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.12.2011 12:58


   Домашна бананова торта

Откакто видях рецептата за тази торта, нямам мира, също като Душко Добродушков ми е постоянно в ума и не мога да я прогоня от там.:)
Само си търсех повод да направя прекрасната торта на 
mamajac  и си намерих такъв.:)
Малката Куки навършва 5 месеца и си казах, че рожден ден без торта не може.:)
Усещате ли сега какви небивалици говоря и как сама си вярвам, и че точно само си търся повод да вкарам поредната калорийна дозa?:))
Нищо де, може и никой да не празнува 5 месеца, но ще се направим, че не забелязваме този факт.:)
Тортата е меко казано убийствено, умопомрачително, нечовешки, безумно, лудо вкусна !!!
Крем, крем и пак крем, блатовете са само подробност, присъствието им е колкото да послужат за леки основи на тази масивна, съблазнителна, креместа конструкция.
А и освен това има и други екстри- плодове.
Аз избрах да сложа само банани, защото и без това не обичам много видове плодове, а те са едно от малките изключения.
Но и избрах най-вече само тях, защото не пускат вода и знаех, че няма да намокрят крема и блатовете.
Какви плодове ще изберете вие, преценете, според своя вкус.
Работете в тава с махащи се стени (ринг), защото инъче ще стане страшно, има да събирате с шепи крем по работния си плот.:))
Когато започнах да я приготвям, поради липсата на желатин в крема и малкото блатове, имах сериозни опасения как ще махна после ринга и дали всичко няма да се изсипе навън, но не стана така.
След престой от една нощ в хладилника, блатовете, плодовете и крема се бяха свързали и бяха създали здрава структура.
И макар, че тази торта не е от тези фините, нежните и красивите с изящна декорация, аз съм възхитена от нея.
Това е торта, която ми навя спомени за времето, в което майките и бабите ни правеха точно такива - дебели, пищни торти с мноооого крем, без на някой да му прави впечатление дали има розички, панделки, фондани и марципани.
Просто ядеш и мълчиш, защото не можеш да кажеш нищо с пълна уста!:)
С голямо парче от тази торта в чинията ми се струва, че и вие няма да имате кой знае колко за казване.:))


Домашна бананова торта

 

image


Продукти:
(за да се получи всичко, измервайте сухите съставки с кухненска везна, а не "на око" или с чаши)

за блата:
4 яйца
150 грама захар
100 грама брашно
ванилия
1/4 супена лъжица бакпулвер
30 грама разтопено краве масло

за крема:
1 литър прясно мляко
250 грама захар
125 грама меко краве масло
7 жълтъка
2 цели яйца
ванилии
1 пакетче крем "Оле" на Д-р Йоткер ( без варене)
150 грама царевично нишесте (с царевично брашно не става)

плодове по избор, при мен- 6 банана

за намазване на тортата
сладкарска сметана или маскарпоне с пудра захар и есенция

image
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата и захарта на пяна, прибавете постепенно брашното и останалите продукти за блата и разбъркайте добре.
Изпечете блата в 23-25 см кръгла тава (аз го съобразих и с размера на ринга ми, защото тортата после се сглобява там).
Оставете го да изстине напълно и го срежете напречно на 2 равни части, да се образуват 2 блата.

Отделете 100 мл от млякото, в него разбийте яйцата, нишестето, захарта и ванилиите.
Разбийте ги много добре, да няма никакви топченца и бучици.
Загрейте силно останалото мляко и след като е горещо, го махнете от котлона
(а него намалете много).
С черпак прибавете по съвсем малко от горещото мляко към яйчената смес и разбивайте интензивно. После прибавете още малко горещо мляко и пак
разбъркайте добре. Целта на това упражнение да не изсипвате студената яйчена смес към врялото мляко, е да не пресечем яйцата.
После пак извън котлона, смесете вече всичко и на много слаба степен на котлона започнете да варите крема.
Давам ви пример: максималната степен на моя котлон е 9 степен, аз варих крема около 15-20 минути на 3 степен.
Варете крема (като през цялото време не спирате енергично да разбърквате), докато стане много гъст.
Това са основните неща за получаване на хубав крем- слаб котлон, дълго време на варене и постоянно разбъркване.
Махнете го от котлона и сложете крема на прах, разбъркайте много добре.
Този крем на Д-р Йоткер го няма в оригиналната рецепта, но аз го сложих, за да туширам миризмата на яйца (не понасям нещо сладко да ми мирише на жълтъци).
Кремът стана много ароматен така.
След като изстине, разбийте го с много мекото краве масло (не разтопено, а меко) и това е всичко, кремът ви е готов.

image
Нарежете плодовете на едри парчета, аз нарязах всеки банан на по 3 части.
Пригответе си ринга, сложете на дъното му единия блат, върху него изсипете 1/4 от крема, после подредете в кръг плодовете, после пак 1/4 от крема, пак блат и после всичко по същия начин.
Накрая завършваме с крем.
Сложете тортата да престои една нощ в хладилника.
На другия ден се нанася последния щрих, тортата се освобождава от оковите й:)), за да се намаже.
В оригиналната рецепта тортата се маже с разбита сметана, но аз я избягвам и намазах моята торта с 500 грама маскарпоне, разбито с пудра захар на вкус и есенция "Домашни бисквитки".
Честно казано, мазах без да се старая, исках да стане изключително homemade и old-fashioned, а не да бъде подредена.
Вашата украса е по ваш избор.:)
Аз вкарах тортата в хладилника за още 1 час, за да се охлади и финалния крем.
След като е поспала една нощ на студено и е напълно облечена, тази тортичка вече е готова  най-безсъвестно да бъде изядена!:)))

image

 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12285056
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930