Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 12283221 Постинги: 8853 Коментари: 148
Постинги в блога от 18.03.2012 г.
Ернестина Шинова: Болна съм, всеки ден ми е като последен
      image Актрисата Ернестина Шинова страда от базедова болест, сама открила заболяването си

      Звездата от комедийната поредица „Комиците“ Ернестина Шинова наскоро призна, че страда от нелечимо заболяване. Известната актриса разкри, че е болна от базедова болест–заболяване, което сама успява да открие, след като лекарите не съумяват да й поставят точна диагноза.

      Актрисата от „Мисия Лондон“ споделя, че сама е диагностицирала болестта си. Месеци наред страда от загуба на тегло и учестен пулс, но всички специалисти я уверяват, че това се дължи на стреса и тя просто има нужда от почивка. „Сама се сетих, че трябва да си направя ехография на щитовидната жлеза. Оказа се, че е в окаяно състояние от базедовата болест, която никой преди това не успя да ми диагностицира“, разказва Ернестина. Съпругата на Андрей Слабаков признава, че няма лечение срещу болестта й. Единственото, което може да направи, е да взима силни хапчета, за да я потиска. Лекарствата спират развитието на заболяването, но актрисата е наясно, че никога няма да бъде напълно здрава, пише „Блиц“.

      Въпреки че сама установява от какво е болна, Ернестина не вини докторите в немарливост и не търси вина в тях. Вместо това актрисата живее така сякаш всеки ден може да й е последен и отдавна вече не се ядосва заради околните или заради дребни неща.

         
      Категория: Забавление
      Прочетен: Коментари: Гласове:
      Необходими продукти
      • сирене - 150 гр. настъргано
      • кашкавал - 150 гр. настърган
      • масло - 125 гр.
      • сол - 1 ч.л.
      • захар - 1 ч.л.
      • сода бикорбонат - 1 ч.л.
      • кисело мляко - 1/1 кофичка
      • брашно - 2 - 3 ч.ч.
        Приготвяне на Соленки със сирене

      Месим тесто от продуктите.

      Точим кора дебела 0, 5 см., режем на квадрати, увиваме като виенски кифли и печем при 190-200 градуса

      Категория: Забавление
      Прочетен: 755 Коментари: 0 Гласове: 1
      Борисов: Ако министрите ми са стари, ще са от ДС!

       

           

          Бойко Борисов отряза Едвин Сугарев и Александър Каракачанов, като се включи по телефона в предаването „Насреща: Люба Кулезич“, за да заяви политиката си за назначение на министрите си image Бойко Борисов: Какво казахте?

          Премиерът Бойко Борисов отново се разпали покрай поредния скандал – този за оставките на здравния министър д-р Стефан Константинов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това стана по време на предаването „Насреща: Люба Кулезич“, където гости на водещата бяха Едвин Сугарев и Александър Каракачанов. Двамата остро критикуваха политика на Бойко Борисов, че назначава прекалено млади министри. В отговор на това премиерът се включи по телефона, за да им даде отговор за мотивите си.

          Според Борисов назначаваните министри са все хора професионалисти с по няколко дипломи за висше образование от чужбина – Америка, Англия и Франция. Ако реши да назначава по-стари кадри, те ще са от Държавна сигурност.

          С тези си изказвания премиерът успя да убеди гостите на Люба Кулезич Едвин Сугарев и Александър Каракачанов, но те решиха да продължат скандалната тема с друг министър от кабинета – финансовият. Двамата попитаха директно защо Бойко Борисов не е уволнил и Симеон Дянков, тъй като той повече от всички останали, според тях, му липсва политически опит и трябваше да си тръгне с Трайчо Трайков и Стефан Константинов.


           

          Категория: Забавление
          Прочетен: 651 Коментари: 0 Гласове: 1
          Последна промяна: 18.03.2012 12:32
          Традиционен български козунак

          Приспах Запетайче, отрязах си парченце козунак и бързо сядам на компютъра, за да ви разкажа за вчерашния си ден в кухнята. Беше ползотворен. За първи път се престраших, подготвях се няколко часа, затоплях кухнята, изравнявах температури, прочитах отново и отново рецептата. През ума си премятах спомени от детството, в които баба заговорнически се затваряше с часове в кухнята и не даваше на никой да влезе или излезе от там, докато не започне печенето. А когато започнеше…Всички деца се скупчвахме около вратата на кухнята, около прозорците… , наслаждавахме се на аромата, който се разнасяше из целия двор и чакахме с трепет първия готов козунак. Обикновено именно той падаше жертва на лакоми малки дечица, които нетърпеливо отчупват още горещо парче от него и още по-нетърпеливо го излапват. След това идваше ред на възрастните. Те малко сковано, малко разсеяно, под предтекст за нещо друго, започваха също да се въртят в кухнята около баба и още по-точно около козунаците… Срамежливо отчупваха парченце и всеки се спотайваше някъде, за да му се наслади. Обикновено на Велликден ядяхме купешки козунаци, защото домашните отдавна вече бяха свършили. Май така ще стане тази година у дома. Ето го и моето произведение :)

          image

          За да стане един козунак наистина хубав има няколко условия, които трябва да се спазят. Първото е температурата на помещението. Трябва да бъде доста топло, което тези дни беше трудно за постигане, но идеалната температура е около 25 градуса. Всички продукти за козунака се изваждат 1-2 часа по-рано, в топлата кухня, за да изравнят температурите си. Когато се започне с месенето е добре да не се отварят постоянно врати и особено прозорци, защото различната температура на въздуха спира втасването, а рязката смяна направо спихва тестото. Брашното се пресява 3-4 пъти, за да стане по-лесно втасването и козунакът да стане по-пухкав. Задължително е използването на прясна мая (за 1 кг брашно- 1 кубче мая). Не се прекалява със захарта, защото тестото става ‘тежко’ и трудно втасва. Ако не е достатъчно сладък козунака се поръсва със захар отгоре, след втасването. Печенето на козунака става в умерена фурна (180 градуса).

          image

          Аз допуснах някои грешки , но не при месенето, а при печенето на първия от трите ми козунака. Първата грешка беше,че сложих козунака на средната решетка и докато се усетя вече се опираше на горните реотани, така се надигна :) Втората грешка беше, че не се съобразих с това, че моята фурна е доста  силна и 180 градуса са й много. Така за втория и третия козунак се поправих като пекох на ниска скара и при 130 градуса за около 20 минути. Ние и първия козунак си изядохме още вчера. Стана много вкусен, но не и фотогеничен, което пък е важно за мен :)

          В крайна сметка  след цял ден труд, няколко изгорени места по ръцете и кухня с краката нагоре бях възнаградена – ароматен, вкусен, пухкав козунак със златиста хрупкава коричка и удовлетворението, че съм постигнала нещо, за което си мечтая през последните няколко дни :) Няма да съжалите, ако се захванете с рецептата, не е толкова трудно. Стига да имате желание ще постигнете и желания резултат :)

          Стига приказки, че ще мине Великден… Ето и рецептата :)

          Взаимствано от списание ‘Добър апетит’

          Продукти:

          1кг брашно + 1-2 ч.ч. за доомесване

          40 гр прясна мая

          6 яйца

          500 мл прясно мляко

          200 мл олио

          300 гр захар

          1 ч.ч. стафиди

          2-3 прахчета ванилия

          настърганата кора на два лимона (аз не сложих, защото умишлено не употребявам в рецептите си корите на цитрусите, заради евентуалните пестициди)

          imageПриготвяне:

          imageИзвадете продуктите за козунака 1-2 часа по рано, за да изравнят температурите си. Пресейте брашното 3 пъти в дълбок съд. Натрошете маята в голяма купа, към нея прибавете 1 ч.ч. от прясното мляко и я размийте. Добавете 5-6 с.л. от брашното и разбъркайте. Трябва да се получи течност с консистенция на боза, ако е нужно добавете мляко или брашно. Добавете 1 с.л. от захарта, разбъркайте и оставете на топло да шупне като си увеличи обема три пъти. През това време разбийте яйцата, добавете към тях млякото, олиото, захарта и ванилията и ги разбийте на пяна. Направете кладенче в брашното и излейте маята в него като редувате с яйчената смес. Постепенно замесете цялото брашно. Меси се докато тестото започне да се отлепя от съда. Ако е станало кишаво добавете още малко брашно (около1/2 ч.ч.) ,  но не прекалявайте, защото при втасването тестото се стяга. Добре измесеното тесто се събира на топка и се покрива с топла лека кърпа, оставя се на топло за един час, докато си удвои обема. След това се слага върху добреimage набрашнен плот, премесва се и отново се покрива за един час на топло. Пригответе си 3-4 тавички и ги намаслете. Когато тестото пак се надигне се размесва  и се добавят стафидите ( и лимоновата кора, ако слагате). Разделете тестото на три-четири топки за отделните козунаци и оформете. могат да са плоски и просто да ги разстелете в тавичките. Можете и да ги наплетете като тестото се оформя на фитил(или няколко фитила) с намазнени ръце, който се усуква и след това се оплита. Тестото трябва да заема до 2/3 от съда,защото много се надува при втасването и печенето. Поставете тавите на топло (може и край топла печка), за да се надигне пак тестото. Когато това стане намажете с разбит жълтък, поръсете със кристална захар и печете на ниска скара и при предварително загрята на  180 градуса фурна (ако е по-силна фурната печете на по ниски градуси). Козунака се изпича за около 20 минути или докато клечка забита в центъра излезе суха.

          Пожелавам ви успех в правенето на козунаци и хубави празнични и предпразнични дни :)

          Категория: Забавление
          Прочетен: 867 Коментари: 0 Гласове: 0
          Търсене

          За този блог
          Автор: patriciq1111
          Категория: Забавление
          Прочетен: 12283221
          Постинги: 8853
          Коментари: 148
          Гласове: 2529
          Архив
          Календар
          «  Март, 2012  >>
          ПВСЧПСН
          1234
          567891011
          12131415161718
          19202122232425
          262728293031