Десерти | ||
видяна | 2277 пъти | Гласувай: 4.0 от 8 Гласа |
Необходими продукти
|
Разтворете маята в чаша топло мляко. Пресейте брашното и заедно с яйцата, захарта, щипка сол, лимоновата кора, маслото и 2 ч.ч. мляко замесете средно меко тесто.
Оставете го на топло да втаса и да удвои обема си, след което го разточете на кора с дебелина около 2 см. С помощта на чаша изрежете кръгове. Оставете отново да втасат за половин час.
Загрейте мазнина в тиган или фритюрник и равномерно запържете поничките. Отцедете ги върху скара с кухненска хартия отдолу. Поднесете ги с пълнеж от крем, мармалад, солена плънка или поръсени с пудра захар.
Неделя е и обикновено в такива дни се събуждам с желание да направя нещо вкусно за закуска като от едно време – мекици, палачинки или пирожки.
Съвсем случайно преди време попаднах на рецепта за пирожки в блога Щъркелово гнездо и не можах да се въздържа да не я изпробвам веднага.
Като бях малка майка не ми даваше да ям пирожки, защото били мазни, застояли, кой знае в какво олио ги били пържели и т.н. Трябва да си призная, че още тогава бях съгласна с нея и си ядях леко сухия сандвич със салам, масло и краставичка, който тя ми приготвяше за училище всеки ден.
Но истината е, че като възрастен изпитвам голям „глад“ за неща, които са ми били забранявани в детството. Преди години изпитвах голям глад за чипс. Чипсът също беше от забранените храни поради причините изброени по-горе за пирожките. За това като отидох в университета, т.е. физически надалеч от родителското тяло, съм изконсумирала толкова чипсоподобни храни, че не ми се мисли. След като им се наситих (което отне май няколко години), спрях да ги ям.
Макар да съм радетел на здравословното хранене, не знам доколко е ефективно да спираме някой да яде това, което му се яде. След време му се връща тъпкано. Като при мен с чипса. А онзи ден и с пирожките.
Като видях рецептата за пирожки бях абсолютно убедена, че трябва да си ги направя. Не ми трябваше много да се убедя, че след като ги правя в къщи, няма как да са вредни. Така на бърза ръка с голямо вдъхновение бяха направени, а по-късно и унищожени 10 пирожки (ок, не ги изядох всичките. И. ми помогна).
Тестото се оказа много подобно на това за самосите, а и самосите пържа, но без цялото чувство за вина, което съпровожда консумацията на пирожки. Но пусти му ум, ядеш си пирожките и се чувстваш мошеник. Даже си изброих на ум, че не пия, от години не пуша, само здравословна храна ям – имам право на малко пирожко прегрешение!
Та ето какви спомени и емоции събуди правенето на едни обикновени пирожки, които се получиха много хубави и вкусни. Досущ като онези от училищната лавка като поизстинат, но по-полезни някак :).
Ето и рецептата:
Пирожки
рецепта на labrex
за 10 пирожки
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 малко яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 ч.л. (5 г) бакпулвер
2-2 1/2 ч.ч. (260 г) брашно
около 100 г сирене
В купа смесвам млякото, яйцето, захарта, солта и олиото. Разбивам с тел и замесвам тесто с пресятото с бакпулвера брашно. Тестото е по-скоро меко, може да се лепи тук-там по ръката.
Леко набрашнявам плота и оформям тестото на руло, което разделям на 10 равни части. Всяка част премесвам леко, за да се оформи топче, след което започвам с длани и пръсти леко да го разтеглям докато стане тъничко, но да не се къса, нито да е прекалено тънко. Слагам натрошено сирене в средата и с пръсти прилепвам двете срещуположни страни докато се получи нещо като руло. Леко го „преточвам“ с ръце, за да стане равномерно широко на всякъде (като кебапче, както се казва в оригиналната рецепта).
Пържат се в загрята мазнина по няколко минути от всяка страна докато станат златисти. Вадя върху домакинска хартия. От тук нататък знаете как да си ги консумирате :).
Козуначни пиленца Продукти:
- 550 г брашно тип 500
- 7 г суха мая
- или 21 г прясна мая
- 200 мл прясно мляко
- 150-200 г захар
- 3 яйца
- 125 г краве масло
щипка сол
настъргана кора от лимон
стафиди Приготвяне:
• В средна купа се разбъркват 125 мл прясно мляко заедно с 1 с. л. захар и 2-3 с. л. брашно.
• Бърка се до еднородно състояние, след което се покрива и се оставя на топло за 20-30 минути.
• Яйцата се разбиват заедно със захарта и солта.
• В голяма купа се пресява останалото брашно, сипват се яйцата, останалото мляко и настърганата кора от лимон.
• Прибавят се закваската и мекото масло.
• Омесва се гладко тесто.
• Покрива се и се оставя на топло за 1-2 часа или докато увеличи обема си два пъти.
• Тестото се премесва един път по време на втасването.
• Втасалото тесто се разделя на еднакви парчета, които се оформят като топки.
• Всяка топка се разточва на фитил, който се връзва на възел.
• Единият край се оформя на главичка, като се прави носле.
• Очите се оформят от стафидите, които се забождат леко.
• Другият се прави на плоска опашка, като с ножица или нож се оформят докрай.
• Така приготвените пиленца се поставят в тава за печене.
• Оставят се да втасат повторно за 15-20 минути.
• Намазват се с разбит жълтък.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Козуначните пиленца се пекат 10-15 минути до златист цвят. Добавено на: 16.04.2011, видяна 189 пъти
Етикети: козунаци, питки и хлебчета, ВЕЛИКДЕН
Блат за торта (пандишпан) Порции Рейтинг Време за приготвяне Общо време
20 минути
Продукти: 2 бр. яйца 180 г захар 160 г брашно тип 500 1/2 пак. бакпулвер Приготвяне: 1. Отделят се белтъците от жълтъците
2. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол
3. Жълтъците се разбиват отделно със захарта и 7 с.л. вода
4. Към тях се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера и ароматизатор по избор (ванилия, лимонова кора, есенция)
5. Накрая внимателно се прибавят белтъците
6. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма или тава
7. Блатът се пече, докато леко порозовее и клечка, забодена в средата не излезне суха, без полепнало по нея тесто
8. Блатът се оставя да изстине върху решетка и може да се сиропира най-рано 6 часа след изпичането му, за да не се разкашка
9. Изстиналият блат се разрязва с конец на две или три части.
Забележка: към брашното може да се добави 1 с.л. какао, за да се получи какаов блат, тогава количеството брашно се намалява с 1 с.л.
Продукти за 3 порции
4 яйца |
Яйцата се разбиват с миксер. Постепенно се прибавя захарта, като непрекъснато се разбива. След това на части се прибавя и пресятото брашно. Накрая се добавя ванилията. Разбива се с миксер, докато сместа стане гладка и се образуват балончета по повърхността. Готовата смес се разделя на 3 части. Всяка част се изпича за около 10-15 минути във фурна загрята на 220 градуса. За да се отлепят лесно готовите блатове, горещата форма се слага върху студена повърхност (например мокра кърпа).
Бележки Този блат можете да се използва като основа за различни видове торти и в комбинация с различни кремове, ядки и украси.П. п. Блатовете се сиропират като изстинат, иначе няма да ядеш торта, а реване.
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela