Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворете си сърцата и изживейте една неповторима вечер!Нека в домовете и сърцата ви да има много любов и топлина! Нека радост да сгрява душите ви!Да украсим душите си с положителни и светли мисли, да ги стоплим с обич и благодарност за хубавите неща около нас!С пожелания за вълшебна вечер Бог да ви пази!t> "Щастието често се промъква през врата, която не знаеш, че си оставил отворена."
Автор: patriciq1111 Категория: Забавление
Прочетен: 12241482 Постинги: 8853 Коментари: 148
Постинги в блога от Декември, 2014 г.
2  >  >>
  Честито Рождество Христовоimage

 

Рождество Христово - рождението на Божия син Исус Христос.

Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно-коледари, коладници, коледаре, коледници... Още на Игнажден те си избират водач (станеник, старец) и се организират по групи по 10-15 човека. В групата има и по-малки момчета, които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.

"Дневник" ви честити Рождество Христово и пожелава на всички топли празници, любов, здраве и щастие! Време е за почивка. Насладете й се!

Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни.

Днес имен ден празнуват Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Христо, Христина.

Има песен за всеки от семейството — от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.

На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Празникът е известен още като Голяма Коледа, Божик, Божич.

В 9 часа днес патриарх Неофит ще отслужи света литургия за Рождество Христово в храм-паметника "Свети Александър Невски".
Категория: Забавление
Прочетен: 1004 Коментари: 0 Гласове: 1
  БЪДНИ ВЕЧЕР ИЛИ МАЛКАТА КОЛЕДА - КАКВО ПОВЕЛЯВА ТРАДИЦИЯТА И РЕЦЕПТИ    

image

 

 

 

 

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници, посветен на дома и огнището. В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.

Дори самото название на Рождественската нощ — Коледа, няма християнски произход. В него се откриват срички от обредите на древните тракийци и южните славяни.По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" После поставя тънкия край на дръвчето в огъня; там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. Дървото е крушово, дъбово или буково. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. 

Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата. Този обичай е отглас от стари славянски вярвания по нашите земи. Според тях, в деня, когато се очаквало да се роди дете, мъжът запалвал осветено дърво, за да прогони духовете на умрелите преждевременно бебета, покойници, зли орисници и вещери. След покръстването българският народ запазил този обичай, но палел миросаното дърво в чест на раждането на Спасителя.
а трапезата. По-рядко това го прави най-възрастната жена, защото като праправнучка на грешната Ева, тя се смята за нечиста. Вярва се, че тамянът прогонва По искрите от огъня пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата, кравите по-млечни, а прасетата - по-тлъсти. 


Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на одаята под иконостаса. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите обаче са постни. Трапезата трябва да е отрупана с всички, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадявлакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници вещери, караконджоли, магьосници отслабва. Така тъмните сили не могат да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадяват се и всички помещения в къщата, кошарата, оборът. 


Според езическите традиции по нашите земи в навечерието на Рождество Христово стопанката на дома трябва да залъже с погача злия бог Коледо. Питката трябва да е кръгла или завита като кравай, но замесена постна, без яйца и мляко. Ако някой е сторил в дома тежък грях през годината, отгоре й се намазва малко мед за омилостивяване на злопаметния Коледо.

Празничният хляб в различните краища на България се нарича боговица, вечерник или коледник. На трапезата се разчупва от най-възрастния в семейството с думите: "Ела, Боже, да вечеряме". В християнски времена, поканата започва да важи за раждащия се Христос. Първото парче се слага под иконата на света Богородица. Момите слагат залък от боговицата под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат.

От тестото на погачата се пекат и малки кравайчета - колачета. С тях се даряват коледарите на следващия ден. Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви годината. Накрая по избраните орехи се гадае ще бъде ли здрав; ако орехът е пълен, няма да боледува. Докато трае вечерята, никой не трябва да става от масата. Ако все пак се наложи да я напусне за малко, върви приведен, за да не повалят караконджолите житата и да не обрекат селото на глад. От сламата, върху която е вечеряла фамилията, напролет се сплитат венци и окачват на плодните дървета, за да раждат изобилно.

Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват да вечерят. 
Когато настъпи полунощ и Коледа, тогава ще дойдат коледарите, тогава ще се роди Христос, но и тогава според народните вярвания, започват Мръсните дни. 

Облечени в нови дрехи, заметнати с ямурлуци, с калпаци, украсени с чимширови китки, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи, стафиди, коледарите обхождат всички домове. Станеникът изрича благословия, предназначена за семейството и къщата; после дружината изпява песни и за всеки един поотделно. Стопаните даряват богато коледарската дружина — колаци, дребни пари, месо, сланина, брашно, боб, лук, вино и орехи. С част от събраното на следващия ден коледарите си устройват угощение; друга част продават и даряват парите за църквата, училището или читалището.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват.

Ето какво повеляват традициите за трапезата на Бъдни вечер: 

ПИТКА С ПАРА

Продукти: 
1 кг брашно 
300 г вода 
10 г сол 
1 пакет бакпулвер 
монета

Приготвяне: 

В пресятото два пъти и смесено с бакпулвера брашно се прави кладенче, в което се слага солта и се сипва постепенно хладката вода, докато се получи тесто. То се омесва добре, оформя се на питка, в която се слага добре измитата монета и се пече в силна фурна. 

ОШАВ

Продукти: 
500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши, круши) 
100 г мед или 100 г захар

Приготвяне: 
Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а водата, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. 
Компотът (ошавът) се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.

ВАРЕНО ЖИТО

Продукти: 
250 г жито (грухана пшеница) 
вода 
5-6 суп лъж мед или около 100 г пудра захар 
100 г орехови ядки 
стафиди около 50 грама, кората на 1 лимон, канела 

Приготвяне: 
Житото се измива и залива с вода. Оставя се да престои една нощ или се вари на слаб огън около два часа (докато се свари). След сваряването се оцежда от водата, поставя се в дълбока купа и се добавят мед или пудра захар, смлените на ситно орехи, лимоновата кора настъргана на ситно, по желание канелата или стафидите. 

ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ ПЪЛНЕНИ С БОБ И ОРИЗ

Продукти: 
15 сушени червени чушки, 
300 г боб, 
200 г ориз, 
3 глави лук, 
3/4 ч.ч. (150 мл) олио, 
1 с.л. доматено пюре, 
1 ч.л. червен пипер, 
чубрица, 
джоджен, 
сол, 
сок и листа от кисело зеле

Приготвяне: 
Бобът се залива с вряща вода и се захлупва. След 15 минути се прецежда и се запича във фурна. Счуква се на ситно. В половин чаша олио се запържва нарязаният на ситно лук. Прибавя се добре измитият ориз, задушава се леко. Прибавя се счуканият боб, посолява се и ври с 1 чаша топла вода. Когато водата изври, сместа се сваля от огъня, прибавят се подправките – размитото с малко студена вода доматено пюре, чубрица и джоджен. Разбърква се и се пълнят чушките, предварително изчистени (и накиснати, ако са сухи). Редят се в тенджера, чието дъно е покрито със зелеви листа. Върху всеки ред чушки също се редят листа. Ястието се залива със сок от зеле и вода, притиска се с чиния и се вари отначало на умерен, а после на тих огън. Когато е готово се залива със запръжка от останалото олио и червения пипер.

ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ САРМИ

Продукти: 
1 кисела зелка, 
2 глави лук, 
1/2 чаена чаша олио, 
1 чаена чаша ориз, 
сол, 
черен пипер, 

чубрица.
зват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязаният лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

ТИКВЕНИК

Продукти:
200 г брашно
500 г тиква
100 г орехи
100 г вода
100 г олио
150 г захар
лъжица канела
Приготвяне: 
Разря
Приготвяне:
Направете тесто от брашното и водата и разточете 5 кори. Сварете и обелете тиквата от кората. Поръсете със захар, счукани орехи и канела и след като изстине го наредете по корите без най-горната. Изпечете го в умерена фурна и го поръсете с пудра захар.

БАКЛАВА

Продукти:
500 г тънки точени кори 
400-500 г смлени орехи 
250 г захар 
1 пакетче ванилия 
1 пакетче канела 
олио за напръскване на корите и за намазняване на тавата 

За сиропа: 400 г захар 120 мл вода 1 пакетче ванилия 1 лимон 

Приготвяне:
Намазнете форма за сладкиши и поставете в нея 2-3 точени кори, напръскайте ги с олио. Смесете орехите, канелата и ванилия. Разстелете малко от сместа върху корите, след това сложете още 2-3 кори, напръскани с олио, а после поръсете с орехи. Продължете, докато свършат корите и орехите и завършете с кора. Преди печенето нарежете баклавата в тавата на квадратчета. 
Печете в предварително силно загрята (до 200°) фурна до силно зарозовяло. 
Междувременно пригответе сироп, като залеете захарта с вода. Добавете ванилия и нарязан на кръгчета лимон. Оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти. 
Залейте опечената баклава с горещия сироп, сложете я отново в топлата фурна и я оставете за още 15-20 минути, за да поеме сиропа. Когато е готова, я преместете в чиния и я оставете да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.

 


 
Категория: Забавление
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 24.12.2014 16:53
  БЪДНИ ВЕЧЕР ИЛИ МАЛКАТА КОЛЕДА - КАКВО ПОВЕЛЯВА ТРАДИЦИЯТА И РЕЦЕПТИ    

image

 

 

 

 

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници, посветен на дома и огнището. В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.

Дори самото название на Рождественската нощ — Коледа, няма християнски произход. В него се откриват срички от обредите на древните тракийци и южните славяни.По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" После поставя тънкия край на дръвчето в огъня; там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. Дървото е крушово, дъбово или буково. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. 

Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата. Този обичай е отглас от стари славянски вярвания по нашите земи. Според тях, в деня, когато се очаквало да се роди дете, мъжът запалвал осветено дърво, за да прогони духовете на умрелите преждевременно бебета, покойници, зли орисници и вещери. След покръстването българският народ запазил този обичай, но палел миросаното дърво в чест на раждането на Спасителя.
По искрите от огъня пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата, кравите по-млечни, а прасетата - по-тлъсти. 

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на одаята под иконостаса. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите обаче са постни. Трапезата трябва да е отрупана с всички, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата. По-рядко това го прави най-възрастната жена, защото като праправнучка на грешната Ева, тя се смята за нечиста. Вярва се, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници вещери, караконджоли, магьосници отслабва. Така тъмните сили не могат да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадяват се и всички помещения в къщата, кошарата, оборът. 

Според езическите традиции по нашите земи в навечерието на Рождество Христово стопанката на дома трябва да залъже с погача злия бог Коледо. Питката трябва да е кръгла или завита като кравай, но замесена постна, без яйца и мляко. Ако някой е сторил в дома тежък грях през годината, отгоре й се намазва малко мед за омилостивяване на злопаметния Коледо.

Празничният хляб в различните краища на България се нарича боговица, вечерник или коледник. На трапезата се разчупва от най-възрастния в семейството с думите: "Ела, Боже, да вечеряме". В християнски времена, поканата започва да важи за раждащия се Христос. Първото парче се слага под иконата на света Богородица. Момите слагат залък от боговицата под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат.

От тестото на погачата се пекат и малки кравайчета - колачета. С тях се даряват коледарите на следващия ден. Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви годината. Накрая по избраните орехи се гадае ще бъде ли здрав; ако орехът е пълен, няма да боледува. Докато трае вечерята, никой не трябва да става от масата. Ако все пак се наложи да я напусне за малко, върви приведен, за да не повалят караконджолите житата и да не обрекат селото на глад. От сламата, върху която е вечеряла фамилията, напролет се сплитат венци и окачват на плодните дървета, за да раждат изобилно.

Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват да вечерят. 
Когато настъпи полунощ и Коледа, тогава ще дойдат коледарите, тогава ще се роди Христос, но и тогава според народните вярвания, започват Мръсните дни. 

Облечени в нови дрехи, заметнати с ямурлуци, с калпаци, украсени с чимширови китки, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи, стафиди, коледарите обхождат всички домове. Станеникът изрича благословия, предназначена за семейството и къщата; после дружината изпява песни и за всеки един поотделно. Стопаните даряват богато коледарската дружина — колаци, дребни пари, месо, сланина, брашно, боб, лук, вино и орехи. С част от събраното на следващия ден коледарите си устройват угощение; друга част продават и даряват парите за църквата, училището или читалището.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват.

Ето какво повеляват традициите за трапезата на Бъдни вечер: 

ПИТКА С ПАРА

Продукти: 
1 кг брашно 
300 г вода 
10 г сол 
1 пакет бакпулвер 
монета

Приготвяне: 

В пресятото два пъти и смесено с бакпулвера брашно се прави кладенче, в което се слага солта и се сипва постепенно хладката вода, докато се получи тесто. То се омесва добре, оформя се на питка, в която се слага добре измитата монета и се пече в силна фурна. 

ОШАВ

Продукти: 
500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши, круши) 
100 г мед или 100 г захар

Приготвяне: 
Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а водата, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. 
Компотът (ошавът) се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.

ВАРЕНО ЖИТО

Продукти: 
250 г жито (грухана пшеница) 
вода 
5-6 суп лъж мед или около 100 г пудра захар 
100 г орехови ядки 
стафиди около 50 грама, кората на 1 лимон, канела 

Приготвяне: 
Житото се измива и залива с вода. Оставя се да престои една нощ или се вари на слаб огън около два часа (докато се свари). След сваряването се оцежда от водата, поставя се в дълбока купа и се добавят мед или пудра захар, смлените на ситно орехи, лимоновата кора настъргана на ситно, по желание канелата или стафидите. 

ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ ПЪЛНЕНИ С БОБ И ОРИЗ

Продукти: 
15 сушени червени чушки, 
300 г боб, 
200 г ориз, 
3 глави лук, 
3/4 ч.ч. (150 мл) олио, 
1 с.л. доматено пюре, 
1 ч.л. червен пипер, 
чубрица, 
джоджен, 
сол, 
сок и листа от кисело зеле

Приготвяне: 
Бобът се залива с вряща вода и се захлупва. След 15 минути се прецежда и се запича във фурна. Счуква се на ситно. В половин чаша олио се запържва нарязаният на ситно лук. Прибавя се добре измитият ориз, задушава се леко. Прибавя се счуканият боб, посолява се и ври с 1 чаша топла вода. Когато водата изври, сместа се сваля от огъня, прибавят се подправките – размитото с малко студена вода доматено пюре, чубрица и джоджен. Разбърква се и се пълнят чушките, предварително изчистени (и накиснати, ако са сухи). Редят се в тенджера, чието дъно е покрито със зелеви листа. Върху всеки ред чушки също се редят листа. Ястието се залива със сок от зеле и вода, притиска се с чиния и се вари отначало на умерен, а после на тих огън. Когато е готово се залива със запръжка от останалото олио и червения пипер.

ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ САРМИ

Продукти: 
1 кисела зелка, 
2 глави лук, 
1/2 чаена чаша олио, 
1 чаена чаша ориз, 
сол, 
черен пипер, 
чубрица.

Приготвяне: 
Разрязват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязаният лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

ТИКВЕНИК

Продукти:
200 г брашно
500 г тиква
100 г орехи
100 г вода
100 г олио
150 г захар
лъжица канела

Приготвяне:
Направете тесто от брашното и водата и разточете 5 кори. Сварете и обелете тиквата от кората. Поръсете със захар, счукани орехи и канела и след като изстине го наредете по корите без най-горната. Изпечете го в умерена фурна и го поръсете с пудра захар.

БАКЛАВА

Продукти:
500 г тънки точени кори 
400-500 г смлени орехи 
250 г захар 
1 пакетче ванилия 
1 пакетче канела 
олио за напръскване на корите и за намазняване на тавата 

За сиропа: 400 г захар 120 мл вода 1 пакетче ванилия 1 лимон 

Приготвяне:
Намазнете форма за сладкиши и поставете в нея 2-3 точени кори, напръскайте ги с олио. Смесете орехите, канелата и ванилия. Разстелете малко от сместа върху корите, след това сложете още 2-3 кори, напръскани с олио, а после поръсете с орехи. Продължете, докато свършат корите и орехите и завършете с кора. Преди печенето нарежете баклавата в тавата на квадратчета. 
Печете в предварително силно загрята (до 200°) фурна до силно зарозовяло. 
Междувременно пригответе сироп, като залеете захарта с вода. Добавете ванилия и нарязан на кръгчета лимон. Оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти. 
Залейте опечената баклава с горещия сироп, сложете я отново в топлата фурна и я оставете за още 15-20 минути, за да поеме сиропа. Когато е готова, я преместете в чиния и я оставете да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.

 


 
Категория: Забавление
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове: 0
  Протестиращите: Сега пълните дупка, догодина – пропаст. Виж 7 снимки .Протестиращите: Да кажем ”не” на кражбата
Сн.: Официална фейсбук страница

Тема: Кабинетът ”Борисов” 2

Горанов ще преработи част от пенсионния модел

ГДБОП се връща в МВР (снимки)

РБ призова ГЕРБ да оттегли промените в пенсионния модел

  •  
  •  
Стотици граждани протестираха пред Министерския съвет против плановете на кабинета "Борисов" за частните пенсионни фондове. "Не на кражбата", "Мафия" и "Оставка" скандираха няколкостотин души на площад "Независимост" в София, предаде БГНЕС.

Вижте снимки >

"Не сме съгласни!!!", "Долу ръцете от моите пари", "Господин Горанов, тази година пълните дупка, догодина – пропаст!", "Аз спестявам, вие ме ограбвате" - с такива плакати бяха хората на протеста срещу
плановете на правителството за пенсионната реформапо отношение на частните осигурителни фондове.

Според тях с намеренията на управляващите сезамразява възможността за каквато и да е пенсионна реформа.

Във Фейсбук страницата: "Да кажем "не" на кражбата!" протестиращите изброяват конкретните причини за недоволството.

"На полунелегална среща в неделя правителството на Република България подписа споразумение с няколко синдиката, с което наруши:

1. Предизборното обещание на партия ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа".

2. Предизборното обещание на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите".


3. Управленската програма на самото правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове".

4. Общите принципи на демократичната и правова държава, които изискват важни за обществото решения да не се приемат на тъмно и без обществено обсъждане.

С това споразумение, на практика се замрази възможността за ка
квато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани.

Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани", заявяват протестиращите.

 
Категория: Забавление
Прочетен: 7353 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 18.12.2014 22:45
  човечеството   image22:13  |  18 декември 2014 По света / Редактор Мануел Насименто / обновено преди 2 минути Виж 1 снимка Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун на среща с висши военни
Сн.: EPA/БГНЕС
  •  
  •  

Общото събрание на ООН призова Съвета за сигурност да сезира Международния наказателен съд за нарушенията на човешките права в Северна Корея. Общото събрание на ООН днес одобри резолюция, критикуваща ситуацията с правата на човека в Северна Корея, със 116 гласа, 20 против и 53 въздържали се, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Текстът, внесен от Европейския съюз и Япония, бе одобрен през ноември от Третия комитет на Общото събрание, който се занимава с човешките права.

През февруари бе публикуван доклад на анкетната комисия на ООН, който установи масови нарушения на правата на човека в Северна Корея като лагери, изтезания, глад и убийства, сравними с жестокостите на нацизма.

Сегашната резолюция, макар че няма задължителен характер, хвърля вината за нарушенията върху политическото ръководство на Северна Корея и призовава Съвета за сигурност да санкционира отговорните.

Представителят на Пхенян категорично отхвърли резолюцията като "продукт на политически заговор и конфронтация" и заяви, че темата за човешките права се използва като инструмент за смяна на режима.

Вместо това според севернокорейската делегация ООН би трябвало да разследва ЦРУ за мъченията на заподозрените в тероризъм.

По настояване на западните сили Съветът за сигурност ще се събере в понеделник заради доклада за нарушенията на човешките права в Северна Корея, въпреки възраженията на Китай, който настоява ,че Съветът за сигурност не е форумът за обсъждане на човешките права.

До реални действия в Международния наказателен съд обаче едва ли ще се стигне, защото Китай вероятно ще използва правото си на вето.

Общото събрание приема резолюции, осъждащи нарушенията на човешките права в Северна Корея, Иран, Сирия и Мианма. всяка година, но за първи път текстът срещу Пхенян включва препоръка за сезиране на МНС.

Бяха приети също критични резолюции срещу Иран и Сирия, чиито представители също протестираха, като иранският делегат нарече текста "политически мотивиран, предубеден и небалансиран".

Вотът по аналогична резолюция за Мианма беше отложен за допълнително обсъждане.
Категория: Забавление
Прочетен: 7695 Коментари: 0 Гласове: 1
  Среднощното хапване вреди на паметта Виж 1 снимка Яденето във време, което традиционно е предвидено за сън, вреди на паметта ни. До този извод достигнаха учени от Калифорнийския университет след експерименти с животни. Те установили, че среднощното хапване е характерно и при животните, на които не им достига съня. То говори за нарушаване на вътрешния часовник. 

Любопитно е, че според това изследване консумацията на храна в малките часове на деня вреди на паметта ни, но не и на фигурата ни.     
Категория: Забавление
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове: 2
  Марая Кери се разплака на сцената
image Виж 21 снимки Марая Кери се бори с технически проблеми по време на целия концерт
Сн.: Getty Images/Guliver   Марая Кери показа признаци на депресия. На свой концерт певицата се разплака, докато изпълняваше песента "Hero". По време на шоуто тя постоянно имаше технически проблеми с микрофона. Марая успя да загуби и една от обувките си, което допълнително я разстрои.

Явно Кери отново има душевни проблеми и не може да преработи бързия срив в отношенията й с Ник Кенън.

Вижте снимки на Марая

Марая и Ник, които имат близнаци, наскоро решиха да сложат край на брака си.

Очаква се двойката да води грандиозна битка в съда за родителските права и семейното богатство.
Категория: Забавление
Прочетен: 7276 Коментари: 0 Гласове: 1
    БИЛЯНА СЪСИПВА ДЖИЗЪСА С НУДИ СНИМКИ! ПО-ЯКА ЛИ Е ОТ КУИНИ АЛИС (ФОТО СРАВНЕНИЕ) image  

Биляна Евгениева разгорещи страстите в мрежата и провокира гаджето на Благой Георгиев.

 

 

Червенокосата изкусителка се пусна без дрехи в нова фотосесия, с която направо разби еротоманите, писа HotZona.bg.

 

Палавницата демонстрира пищните си форми на пикантни снимки. И не остави никакво съмнение, че определено има с какво повече да се похвали от новата приятелка на Благой Георгиев.

 

И въпреки че футболистът изглежда загубена кауза, бившата му изгора, очевидно не мисли по този начин. Биляна му праща редовно съобщения за срещи, а тези набези буквално побъркват настоящата му половинка.

 

Междувременно в публичното пространство между двете се заформи оспорвано съревнование коя е по-яка. Съдейки по последните снимки на Биляна Евгениева, Куини Алис доста ще трябва да се потруди, за да я стигне.

 

Превъзхожда ли Биляна новата на Джизъса, вижте ТУК!

Категория: Забавление
Прочетен: 4107 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 16.12.2014 00:10
  ДА СИ ПРИПОМНИМ! ДЕСИСЛАВА ПРЕДИ 15 ГОДИНИ: БЕЗ ДРЕХИ И ПРОВОКАТИВНА + ГОРЕЩИ СНИМКИ СЕГА image  

Скромната напоследък ДесиСлава се оказа голяма палавница на млади години, пише HotZona.bg.

 

Малцина помнят, че в зората на кариерата си, певицата правеше клипове, от които дори звездите от розовата индустрия могат да се учат.

 

Горещи кадри от видеото към песента „До тук“ още палят страстите в нета.

 

Не са малко и ентусиастите, които си спомнят с въздишка, как певицата изглеждаше преди години, когато смело показваше формите си пред камерите.

 

Към днешна дата, изпълнителката го раздава далеч по-скромна, но когато реши, става наистина скандална. За това свидетелства снимка от едно от участията й при Слави, когато блузата й се оказа с наистина фатално дълбоко деколте, както и тоалетите й за нощните клубове, които загатва достатъчно от апетитните й прелести.

 

Снимки ТУК.

Категория: Забавление
Прочетен: 1283 Коментари: 0 Гласове: 2
  ДЖУЛИАНА ГАНИ ИЗДАВА СТИХОСБИРКА, ЗАГЛАВИЕТО Е БРУТАЛНО! (ВИЖТЕ) image  

"Мъжете са боклуци, но не можем без тях" - това е името на първата стихосбирка на Мис Селекон 2013 Джулиана Гани.

Скандалната фурия ще представи книгата около Коледа, като интимен подарък за нейните фенове.

Джулиана признава, че обича да пише и го прави от доста време, но сега е решила да събере повечето си излияния от душата на едно място.

"Посвещавям тази книга на всички влюбени хора, които знаят какво е любов, болка и разочарование. Актуална е днес, ще е актуална и утре и след няколко години, защото не можем без тях..." - споделя Гани.

Стиховете на Джулиани Гани ще бъдат издадени в ограничена бройка.

Категория: Забавление
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове: 1
  ВИЖТЕ ОЩЕ КАТЕГОРИИ НА НАЙ-ГОРЕЩИЯ КОНКУРС НА ГОДИНАТА image  

След като станаха ясни претендентките за големия приз "Секссимвол на годината 2015" (Андреа, Анелия, Моника Валериева и Николета Лозанова), гласуването за останалите категории на престижната церемония, която ще се проведе през януари е в разгара си!

За "Поп фолк Секссимвол" номинирани са Яница, Райна и Джена, където първите две водят с убедителен вот.

При "Секссимвол Майка" конкуренцията е безмилостна в лицето на Биляна Евгениева, Мари Вачева и Биляна Йотовска. С над 300 гласа до момента пък води моделката Мари Вачева.

Бляскавите категории продължават с "Секссимвол Топлес Сензация", където най-атрактивно е присъствието на скандалната топлеска Силвия Юрукова.

За "Секссимвол Актриса" е номинирана моделът, певица и актриса Анна-Мария Чернева, която води с най-много гласове.

Красотата изобилсва и в категориите "Секссимвол Блондинка" и "Секссимвол Брюнетка". Там сили ще премерят съответно "Мис София 2014" Гери Тилева и Мартина Узунова, която освен за брюнетка е номинирана и за "Секссимвол Модел".

С убедителна преднина в категориите "Риалити Секссимвол" и "Най-скандален Секссимвол" пък са съответно Елена Кучкова и Албена Вулева, които бяха заедно в изминалия сезон на "ВИП Брадър". 

Категория: Забавление
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове: 2
  НЕ ДУМАЙ! АНИТА МЕЙЗЕР ОТСЕЧЕ: КРАСИВА ЖЕНА СЪМ! (И ВИЕ ЛИ МИСЛИТЕ ТАКА?) image  

 

Анита Мейзер представи България в световния конкурс за омъжени жени „Мисис свят“. Тя успя да си тръгне с отличие, но пък спечели гнева на сънародниците си, напомня HotArena.net.

 

Никой не разбра как Анита бе допусната, а тя пък се учуди защо всички говорят за нея с отрицания.

 

"В началото приех случващото се на шега, но след като видях, че се пише ежедневно във всички вестници и списания на една и съща тема, разбрах, че нещата са по-сериозни. Имам само силикон, който много си го харесвам. Не виждам какъв е проблемът. Прочетох странни неща за себе си. Никога не съм се възприемала като грозна. Странно ми е всичко, което се случва", споделя Мейзер пред „България Днес“.

 

Добавя, че не мисли, че е грозна, както и че като цяло българките са хубави жени.

 

Предпочитала е да я оплюят в чужбина, но се оказало, че там я харесват, а сънародниците ни, вместо да я подкрепят, са я нападнали.

 

Анита е свикнала със скандалната слава. Още преди години сама си се похвали, че има най-големия силиконов бюст у нас - с цели 14 см по-голям от този на самата Памела Андерсън. Тоест има по 750 кубика силикон във всяка гърда.

 

Моделката тръбеше също, че Майк Тайсън й е предлагал 10 000 долара за една нощ с нея, но не приела офертата и трудно се измъкнала от лапите на боксьора на едно плейбой парти.

 

Сега живее в Щатите, но не дава ясна дефиниция с какво точно се занимава: „С неща, от които се изкарват пари, без да се налага да ходя на работа."

Категория: Забавление
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 15.12.2014 23:31
    СОФИ МАРИНОВА ПОТВЪРДИ HOTARENA: ДА, БРЕМЕННА СЪМ! (ЗАЧЕНАЛА В ДИСКОТЕКА ОТ НЕПОЗНАТ МЛАДЕЖ + ОЩЕ УНИКАЛНИ РАЗКРИТИЯ) image  

Софи Маринова потвърди новината, излязла първо в HotArena.net.

 

„Истина е, бременна съм! Чакам бебе и съм безкрайно щастлива“, с усмивка признава певицата.

 

Тя признава, че много отдавна е искала второ детенце, но с Дачо нещата не се получавали. И тъй като при нея всичко било наред, тя решила да продължи да прави опити другаде.

 

„Много се страхувах, че ще остана само с Лоренцо. Той вече е на 11 години, аз съм на 39 и нямам много време“, откровеничи Софка.

 

Тя не желае да разкрива самоличността на таткото, защото самият той не знае, че ще има дете от Маринова.

 

Софи отрече обаче слуховете, че бащата е богат бизнесмен: „Пълни глупости! Бил милионер! Аз сама си гледам децата, сама си изкарвам парите! Няма да кажа името му, за да не цъфне на вратата ми и да иска да става татко. Само понякога се шегувам, че не знам кой е“, смее се ромската певица.

 

За тайнственият мъж тя само загатва, че е млад – на 20 и няколко, и са се запознали на нейно участие. Всичко било само за един път и с една цел за Софка – да има бебенце. „Точно такъв го търсих, за да имам хубаво дете“, радва се Маринова.

 

Тя е в първите месеци от бременността и все още не й личи. Няма да прекрати участията, поне докато не започне да й тежи.

 

„Лоренце много се радва. И той като мен мечтае да е момиче и постоянно ми целува коремчето“, разказва щастливата Софи пред „България днес“.

Категория: Забавление
Прочетен: 858 Коментари: 0 Гласове: 1
  КОЦЕ ЛАМЯТА ИЗНЕВЕРИЛ НА АЗИС С АДРИАНА (ПОДРОБНОСТИ) image  

Екс-гаджето на поп фолк певеца Азис му изневери с колежка, разбраHotArena.net.


Това се случи по време на снимките на най-новото видео на Адриана, която съвсем скоро ще ни предостави песента "Чок пара".


Музиката на парчето е дело на Дидо Калпаков, аранжимента на Мартин Биолчев, а текста на самата Адриана.


За видеото русата фурия се е доверила на гримьора Цецо Андреев и коафьора Петко. Тоалетите пък са дело на оригиналната дизайнерка Мира Бачварова, която не за първи път работи с изпълнителката.


Междувременно Адриана признава, че изпраща една много позитивна и успешна година в професионален план с парчетата "Няма драма", "Няма, няма", "Лошо ти се пише" и "Ти си шефа".


Чуйте ексклузивно песента "Чок пара":

 

 
Категория: Забавление
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.12.2014 23:05
    ПРОВОКАЦИЯ! ЕМИЛИЯ ВЕЕ СИЛИКОНИ В НОВИЯ СИ КЛИП (ГОРЕЩИ СНИМКИ) image  

Емилия се разголи в новия си клип. Певицата дръзко захвърли бельото, демонстрирайки пред феновете пищните си форми.

 

Палаво фото на блондинката се появи в мрежата, като предизвика коментари, че подражава на Андреа.

 

Очевидно позагубилата вдъхновение певица, черпи идеи от стила на колежката си, за новото си видео. Но докато подобна показност у Андреа вече не изненадва почти никого, не така стоят нещата с Емилия.

 

Фенове на певицата се питаха, защо любимката им го е ударила на подобни провокации, при положение, че можеше да измисли нещо по-оригинално.

 

„Стига сте се събличали, всичко сме виждали, измислете нещо друго“, негодуват и преситени чалга маниаци.

 

Снимки ТУК.

 

Категория: Забавление
Прочетен: 957 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.12.2014 22:46
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: patriciq1111
Категория: Забавление
Прочетен: 12241482
Постинги: 8853
Коментари: 148
Гласове: 2529
Архив
Календар
«  Декември, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031